Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Na dworze by była to by problemu nie było ;)

Nie ma takiej możliwości! Na podwórku są trzy i to wystarczy. Ten będzie w domu.

4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Dzięki za radę z tym pieprzem, pomogło! 

Mi Pani w sklepie zoologicznym to doradziła. Także nie ma za co i się cieszę, że i u Ciebie zadziałało. 

Opublikowano

Jest jest. W sklepie zoologicznym bym zapomniał się zapytać i w raz bym nie wiedział, a tak wiem ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Który rocznik, poprzednie zimy jak palił? 

83 r, ostatni bodaj rocznik modelu, w poprzednie zimy cały czas przy pryzmie by nie trzeba było go omijać,   i by błota nie ciągał ,zabierałem gdy poniżej 10 było ,by w razie draki 50 m kabla nie ciągnąć .   Aktualnie  -23 

Opublikowano
15 minut temu, Kallina86 napisał:

Tylko nerwów? Gryzła wszystko, co drewniane. Niedrewniane też się zdarzyło np. gniazdko prądowe. To, co się da poszarpać i coś z tego wyciągnąć typu zabawki misie, poduszki. Gdyby nie ten pieprz cayenne, to by mi już w domu tylko metalowe rzeczy zostały. We wtorek będzie 3 tygodnie jak ma pierwszą cieczkę. Bywały noce gdzie od 2 do 6 chodziłam z nią po podwórku, bo w domu nie można było z nią wytrzymać. Całe szczęście że wtedy takich mrozów nie było. 

Na podwórko wpusci każdego, ale przy wyjściu każdego zagryzie 🤣 miał dwóch takich ulubieńców jak był u nas to jak na schodach ich dopadł to ani wtą ani wtą. Żaden Wróbel, gołąb czy Wrona nie ma prawa na podwórku usiąść bo złapie a jeśli nie to lata jak głupi i szczęka. U sąsiadów mieli suke podobna do niego to musiałem iść go zawinąć, bo do domu ich nie chciał wpuścić. Drugi sasian miał taką wielka suke a ten sobie ją upodobał i chodził do nich krowy z nimi wyganiać i przyganiać. Sąsiada synowie strzelali petardy to poszedł i ich chciał gryźć. Jajka kuropatw przyniósł z łąki na schody. Zająca przyciągnął na schody. Za sukami to nawet po 5km dalej chodzi. 

6 minut temu, pawel885 napisał:

Im mocniejszy prąd rozruchu tym delikatniejszy aku, do ciągnika nie ma co się tym sugerować 

Myślę tego ruska zamówić, grom czy jakoś tak

• Confused 1
Opublikowano

-12°C cały czas od ok. 16 tej godziny. Germaniec właśnie przejechał z jakimś germańskim "piastem" po powiatówce. Godziny trza wyrobić 😋

Opublikowano
17 minut temu, bratrolnika napisał:

Zniechęcają mnie całe te ich procedury. No i młodego to pod siebie wychowasz, a starego już nie przestawisz

Nie głupie psy są to i starego przestawisz. Boxera nie chcesz, też fajne psy, żywe 

Opublikowano
4 minuty temu, kizak napisał:

83 r, ostatni bodaj rocznik modelu, w poprzednie zimy cały czas przy pryzmie by nie trzeba było go omijać,   i by błota nie ciągał ,zabierałem gdy poniżej 10 było ,by w razie draki 50 m kabla nie ciągnąć .   Aktualnie  -23 

Masz jakieś zdjęcia jego? 

Opublikowano
33 minuty temu, gregor1284 napisał:

Kiedys płacili po 40, a za kota 20 🤣

Poważnie z tym cennikiem?

Tu psy były zadbane i wypasione, więc innej opcji jak na mięso nie ma.

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

a ja mam kaukaza misza się  nazywa z tatuażem z syberi.

We nie gadaj o tatuażach bo zaraz znów afera będzie 😔

FB_IMG_1610744169293.jpg

Przed chwilą, Agrest napisał:

Poważnie z tym cennikiem?

Tu psy były zadbane i wypasione, więc innej opcji jak na mięso nie ma.

Powaga, na co oni to brali to nie wiem ale pewnie do konsumpcji. Sąsiad kiedy łapał koty i sprzedawał drugiemu na te jakże chwalone skórki na plecy

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, donweter1989 napisał:

Wróciłem właśnie z pomiarów. 3 różne jeziora od 2ha do 60ha. Wszędzie grubość 3-4 cm. Na największym już wędkarze stoją. Dopuki nie będzie 7 cm to ja podziękuję. Już raz oszukałem śmierć, więcej nie zamierzam.

czyli wiesz jaka to przyjemność być pod lodem?

2 godziny temu, 6465 napisał:

@Kallina86 ile tam u ciebie na minusie? 

dużo, młody w tej chwili wylewa metan w Suwałkach

1 godzinę temu, Bananek napisał:

...Tak się roztył 😉😀

nie Mierz wszystkich swoja miarą😉

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

czyli wiesz jaka to przyjemność być pod lodem?

Niestety tak. Całe szczęście że długi jestem i grunt chwyciłem a na lodzie w zasięgu ręki pika do lodu została. Ciężko bo ciężko ale się wydostałem ostatkiem sił. A jakie piękne odczucie jest. Oddech się normalnie traci i moment człowiek z sił opada. Doszedłem do domu to ubrań nie zdejmowałem tylko łamałem je. Domownicy po dzień dzisiejszy nie wiedzą co mnie spotkało co bym nie słuchał żeby nie iść i tak dalej. 

• Like 2
Opublikowano
bratrolnika napisał:

11 minut temu, gregor1284 napisał:

że schroniska nie chcesz jakiegoś?

Zniechęcają mnie całe te ich procedury. No i młodego to pod siebie wychowasz, a starego już nie przestawisz

ja wziąłem młodego ze schroniska. O jakich procedurach piszesz? U mnie tylko papier podpisałem, że biorę psa. zapytała czy czipowac. mówię, że nie i cześć.

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał:

Niestety tak. Całe szczęście że długi jestem i grunt chwyciłem a na lodzie w zasięgu ręki pika do lodu została. Ciężko bo ciężko ale się wydostałem ostatkiem sił. A jakie piękne odczucie jest. Oddech się normalnie traci i moment człowiek z sił opada. Doszedłem do domu to ubrań nie zdejmowałem tylko łamałem je. Domownicy po dzień dzisiejszy nie wiedzą co mnie spotkało co bym nie słuchał żeby nie iść i tak dalej. 

17km od domu na zalewie zarwał sie pode mną  lód, na dworze pod -15 a my maluchem do domu-nie zdążył sie nawet  nagrzać jak dojechaliśmy do domu. Szczęście w nieszczęściu ,ze byłem z kolegą który pomógł mi wyjść bo sam bym nie dał rady

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v