Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MonteChristo napisał:

Męczarnia to było jak się końmi orało a nie teraz

dlaczego męczarnia ? za małolata przy temp . 30 stopni w piłke biegaliśmy i było ok . bo każdy biegał tak samo i z oraniem każdy  tak orał i był zadowolony , jak ktoś ma kombajn z klimą szczelny to też może powiedzieć ze koszenie bizonem to meczarnia a ja mam bizona i jest oki .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

i tak i nie pamietaj żę zależy od regionu , do tej pory inwestowałem w ziemie ale już nie 

Przestań klepać te głupoty wyssane z palca czleku i weź się do jakiej roboty bo widać żeś len i nieuk i tyle.. 😜

Opublikowano

Inwestycje w ziemię to były ale przed ue. Pgr sprzedawał od dwóch do trzech tyś hektar. 10 lat temu był w moim regionie bum to do 100 gnali dziś 50 i stoi na olx 3 lata. 50% gospodarstw wypadło z produkcji od tego czasu 

Opublikowano (edytowane)

nie było stać z gospodarki tak łatwo dokupić ziemi nawet po te 3 tys gospodarstwa były małe  i co się zmieniło od tamtej pory ? nie za wiele prócz tego żęby utrzymac się z gospodarstwa trzeba zwiekszać areał , skup interwencyjny  przenicy 100 euro a cena swiń 4-5 zł za kg mleko teraz chwilowo droższe teraz dopłaty ratują opłacalność  sztucznie  utrzymanie gospodarstw i to nie tylko w europie ale i usa od razu dodam ze jest sens pracy w gospodarstwie bo w niektórych działach da sie zarobić i w sprzyjających okolicznosciach 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Madrale wtedy nie kupili bo było za drogo i tera nie kupią i tyle.... To takie uposledzenie dziedziczone z ojca na syna ... Tate nie kupił jak było darmo bo po co... to i ja  tera nie kupię bo jak tyle płacić toć to szok.... 😋

Opublikowano
49 minut temu, krzychu121 napisał:

To po ile ha mają i jaka produkcja ? W okolicy ci co mają po 12-15 ha i produkcję zwierzęca bez problemu korzystają z modernizacji

20 + to było na początku prow 

W 2014 też dostali ci co nie powinni, ci co realnie chcieli się rozwinąć nie dostali. 

• Like 1
Opublikowano
ogarek napisał:

Madrale wtedy nie kupili bo było za drogo i tera nie kupią i tyle.... To takie uposledzenie dziedziczone z ojca na syna ... Tate nie kupił jak było darmo bo po co... to i ja  tera nie kupię bo jak tyle płacić toć to szok.... 😋

przecież kupiłem 7ha wieku 22lat czego chcesz, powiekszylem gospodarstwo 2razy z dzierzawami,

Opublikowano
2 minuty temu, ogarek napisał:

spokojnie ojciec tez kupował ziemie jak była na rynku , tylko napisałem ze nie było tak łatwo że te 2 -3 tys rolnik wyciągał od tak sobie za ha . może w twoim rejonie tak było 

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

trzeba o łąki zadbać , i z kuku zrezygnować i pola jeszcze poprawić żeby zboża lepiej się rodziły i może jakoś to będzie

Na ile nagonili na tym przetargu jeśli to nie tajemnica?I za co?

Opublikowano
Bananek napisał:

DANDYS napisał:

kupiłem 7ha powiekszylem gospodarstwo 2razy ,

to masz aż 14ha?

16ha dostalem 7hadokupilem i x2

HF86 napisał:

trzeba o łąki zadbać , i z kuku zrezygnować i pola jeszcze poprawić żeby zboża lepiej się rodziły i może jakoś to będzie

Na ile nagonili na tym przetargu jeśli to nie tajemnica?I za co?

było po 85kwintali za 15ha , a to był punktowy, orne

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DANDYS napisał:

przecież kupiłem 7ha wieku 22lat czego chcesz, powiekszylem gospodarstwo 2razy z dzierzawami,

Pisałem ogólnie a  nie konkretnie do Ciebie.... Druga sprawa ja w wieku 25 lat w 95 r kupiłem więcej jak masz pewnie teraz..... Wiec każdy ma inną miarę to fakt.... I inne podejście do gospodarowania 

Dziś żeby mieć jakolwie siłę nabywcza to trza mieć te ponad 50 ha i hodowlę... Inaczej możesz sobie tylko  patrzeć na rozwój innych. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Tylko pewnie ty kupiłeś w jednym kawałku 10ha , a kolega 1 ha

Opublikowano
Bananek napisał:

kurła, to gdzie mi z moimi 17ha. Ale wolę to swoje niż niepewne dzierżawy.

też się nie pcham w takie na pape, już nie raz doprawialem pole bo las rósł i zabierali, teraz nawet z gminy mi zabrali bo na działki będą dzielić 🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano

a nie ja jeszcze nie żyje nawet 25lat🙆‍♂️🤣

To spoko jeszcze na kupisz... 😁😁😁😁

Opublikowano
ogarek napisał:

9 minut temu, DANDYS napisał:

Pisałem ogólnie a  nie konkretnie do Ciebie.... Druga sprawa ja w wieku 25 lat w 95 r kupiłem więcej jak masz pewnie teraz..... Wiec każdy ma inną miarę to fakt.... I inne podejście do gospodarowania 

Dziś żeby mieć jakolwie siłę nabywcza to trza mieć te ponad 50 ha i hodowlę... Inaczej możesz sobie tylko  patrzeć na rozwój innych. 

a yacenty 30ha sprzęt na 100ha , kłamiesz

😁

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Pracuj pracuj to może odsprzedam 🤔 po 32tys to i dziś by tu taki co się lubi urobić dał 

Kupił bym jakiej ziemi na mazurach po 10 za hektar

Nawet za pół tego nie będziem gadać 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Dobrze prosperujące? 🤦‍♂️ 5 krów i 4 cielaki były jak zacząłem przygodę z moją. Szarpałem i zawzinalem się razem z moją żeby było to co jest. Teraz mogę sobie leżec a mogę i do roboty iść bo sama ogarnie. Więcej nie myślimy chować niż jest, a całe życie tyrać bo większy ciągnik, bo większy pług to bez sensu. Kto ma jakieś aspiracje że ciągle więcej i więcej to niech jebie, ja sobie w cieniu posiedzę i pośmieje się z niego 😂

I co z 5 krów sobie wszystko porobiliśta? Skończ waść pier**lić , chyba że zyjeta z końcówki wypłaty za mleko.  

Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał:

20 + to było na początku prow 

W 2014 też dostali ci co nie powinni, ci co realnie chcieli się rozwinąć nie dostali. 

Albo robili wnioski sami albo takich doradców mieli. Ojciec jak i znajomi mieli w 2010 roku po +/- 20/25 ha a niektórzy nawet poniżej i wszyscy kto złożył z modernizacji skorzystali. Jeszcze co niektórzy  dostali 60 % zwrotu bo nie mieli 40 lat . 

Z tą madernziacja to cały czas ktoś się żali że nie dostał bo to bo tamto. Znajomy dwa lata temu złożył i prowadząca nie wpisała mu kilku ha jakims cudem. Nie dostał. Mówię mu w tamtym roku składaj bo znowu jest nabór to dostaniesz napewno. Machnął ręką i powiedział że nie będzie już składał. Obraził się na agencję jak dziecko i teraz będzie chodził i narzekał że Unia mu nic nie dała 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v