Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MonteChristo napisał:

Męczarnia to było jak się końmi orało a nie teraz

dlaczego męczarnia ? za małolata przy temp . 30 stopni w piłke biegaliśmy i było ok . bo każdy biegał tak samo i z oraniem każdy  tak orał i był zadowolony , jak ktoś ma kombajn z klimą szczelny to też może powiedzieć ze koszenie bizonem to meczarnia a ja mam bizona i jest oki .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

i tak i nie pamietaj żę zależy od regionu , do tej pory inwestowałem w ziemie ale już nie 

Przestań klepać te głupoty wyssane z palca czleku i weź się do jakiej roboty bo widać żeś len i nieuk i tyle.. 😜

Opublikowano

Inwestycje w ziemię to były ale przed ue. Pgr sprzedawał od dwóch do trzech tyś hektar. 10 lat temu był w moim regionie bum to do 100 gnali dziś 50 i stoi na olx 3 lata. 50% gospodarstw wypadło z produkcji od tego czasu 

Opublikowano (edytowane)

nie było stać z gospodarki tak łatwo dokupić ziemi nawet po te 3 tys gospodarstwa były małe  i co się zmieniło od tamtej pory ? nie za wiele prócz tego żęby utrzymac się z gospodarstwa trzeba zwiekszać areał , skup interwencyjny  przenicy 100 euro a cena swiń 4-5 zł za kg mleko teraz chwilowo droższe teraz dopłaty ratują opłacalność  sztucznie  utrzymanie gospodarstw i to nie tylko w europie ale i usa od razu dodam ze jest sens pracy w gospodarstwie bo w niektórych działach da sie zarobić i w sprzyjających okolicznosciach 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Madrale wtedy nie kupili bo było za drogo i tera nie kupią i tyle.... To takie uposledzenie dziedziczone z ojca na syna ... Tate nie kupił jak było darmo bo po co... to i ja  tera nie kupię bo jak tyle płacić toć to szok.... 😋

Opublikowano
49 minut temu, krzychu121 napisał:

To po ile ha mają i jaka produkcja ? W okolicy ci co mają po 12-15 ha i produkcję zwierzęca bez problemu korzystają z modernizacji

20 + to było na początku prow 

W 2014 też dostali ci co nie powinni, ci co realnie chcieli się rozwinąć nie dostali. 

• Like 1
Opublikowano
ogarek napisał:

Madrale wtedy nie kupili bo było za drogo i tera nie kupią i tyle.... To takie uposledzenie dziedziczone z ojca na syna ... Tate nie kupił jak było darmo bo po co... to i ja  tera nie kupię bo jak tyle płacić toć to szok.... 😋

przecież kupiłem 7ha wieku 22lat czego chcesz, powiekszylem gospodarstwo 2razy z dzierzawami,

Opublikowano
2 minuty temu, ogarek napisał:

spokojnie ojciec tez kupował ziemie jak była na rynku , tylko napisałem ze nie było tak łatwo że te 2 -3 tys rolnik wyciągał od tak sobie za ha . może w twoim rejonie tak było 

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

trzeba o łąki zadbać , i z kuku zrezygnować i pola jeszcze poprawić żeby zboża lepiej się rodziły i może jakoś to będzie

Na ile nagonili na tym przetargu jeśli to nie tajemnica?I za co?

Opublikowano
Bananek napisał:

DANDYS napisał:

kupiłem 7ha powiekszylem gospodarstwo 2razy ,

to masz aż 14ha?

16ha dostalem 7hadokupilem i x2

HF86 napisał:

trzeba o łąki zadbać , i z kuku zrezygnować i pola jeszcze poprawić żeby zboża lepiej się rodziły i może jakoś to będzie

Na ile nagonili na tym przetargu jeśli to nie tajemnica?I za co?

było po 85kwintali za 15ha , a to był punktowy, orne

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DANDYS napisał:

przecież kupiłem 7ha wieku 22lat czego chcesz, powiekszylem gospodarstwo 2razy z dzierzawami,

Pisałem ogólnie a  nie konkretnie do Ciebie.... Druga sprawa ja w wieku 25 lat w 95 r kupiłem więcej jak masz pewnie teraz..... Wiec każdy ma inną miarę to fakt.... I inne podejście do gospodarowania 

Dziś żeby mieć jakolwie siłę nabywcza to trza mieć te ponad 50 ha i hodowlę... Inaczej możesz sobie tylko  patrzeć na rozwój innych. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Tylko pewnie ty kupiłeś w jednym kawałku 10ha , a kolega 1 ha

Opublikowano
Bananek napisał:

kurła, to gdzie mi z moimi 17ha. Ale wolę to swoje niż niepewne dzierżawy.

też się nie pcham w takie na pape, już nie raz doprawialem pole bo las rósł i zabierali, teraz nawet z gminy mi zabrali bo na działki będą dzielić 🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano

a nie ja jeszcze nie żyje nawet 25lat🙆‍♂️🤣

To spoko jeszcze na kupisz... 😁😁😁😁

Opublikowano
ogarek napisał:

9 minut temu, DANDYS napisał:

Pisałem ogólnie a  nie konkretnie do Ciebie.... Druga sprawa ja w wieku 25 lat w 95 r kupiłem więcej jak masz pewnie teraz..... Wiec każdy ma inną miarę to fakt.... I inne podejście do gospodarowania 

Dziś żeby mieć jakolwie siłę nabywcza to trza mieć te ponad 50 ha i hodowlę... Inaczej możesz sobie tylko  patrzeć na rozwój innych. 

a yacenty 30ha sprzęt na 100ha , kłamiesz

😁

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Pracuj pracuj to może odsprzedam 🤔 po 32tys to i dziś by tu taki co się lubi urobić dał 

Kupił bym jakiej ziemi na mazurach po 10 za hektar

Nawet za pół tego nie będziem gadać 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Dobrze prosperujące? 🤦‍♂️ 5 krów i 4 cielaki były jak zacząłem przygodę z moją. Szarpałem i zawzinalem się razem z moją żeby było to co jest. Teraz mogę sobie leżec a mogę i do roboty iść bo sama ogarnie. Więcej nie myślimy chować niż jest, a całe życie tyrać bo większy ciągnik, bo większy pług to bez sensu. Kto ma jakieś aspiracje że ciągle więcej i więcej to niech jebie, ja sobie w cieniu posiedzę i pośmieje się z niego 😂

I co z 5 krów sobie wszystko porobiliśta? Skończ waść pier**lić , chyba że zyjeta z końcówki wypłaty za mleko.  

Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał:

20 + to było na początku prow 

W 2014 też dostali ci co nie powinni, ci co realnie chcieli się rozwinąć nie dostali. 

Albo robili wnioski sami albo takich doradców mieli. Ojciec jak i znajomi mieli w 2010 roku po +/- 20/25 ha a niektórzy nawet poniżej i wszyscy kto złożył z modernizacji skorzystali. Jeszcze co niektórzy  dostali 60 % zwrotu bo nie mieli 40 lat . 

Z tą madernziacja to cały czas ktoś się żali że nie dostał bo to bo tamto. Znajomy dwa lata temu złożył i prowadząca nie wpisała mu kilku ha jakims cudem. Nie dostał. Mówię mu w tamtym roku składaj bo znowu jest nabór to dostaniesz napewno. Machnął ręką i powiedział że nie będzie już składał. Obraził się na agencję jak dziecko i teraz będzie chodził i narzekał że Unia mu nic nie dała 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v