Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Byłem w wisznicach to chyba nie lało za mocno bo nie widać wody i zboża stoją.

Gdzieś troche zahaczylo bo rajgras leży ale bardziej chyba horodyszcze padało i poszło na wschód na mosty. Ja z balkonu tylko ogladalem blyskawice, a kilometr dalej na wschód ode mnie to padalo dobrze 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Siać coś wysokobiałkowego byle dla oka było i zbierać talerzówką. Śpisz spokojnie bi nie martwisz się o warunki atmosferyczne a dopłata wpada. Jak nie masz bydlakow to i certyfikat eko jakiś i dodatkowa kasa. 

Ziemie zabrać oddać mi 🙄

Opublikowano

Tu masz rację znam gościa co pracuje w ARiMR ma 23ha piasków i co rok łubin sieje. Kasy ma do buja co rok wakacje w Grecji i narty zima. Przy wódce to się z nas śmieje.

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Siać coś wysokobiałkowego byle dla oka było i zbierać talerzówką. Śpisz spokojnie bi nie martwisz się o warunki atmosferyczne a dopłata wpada. Jak nie masz bydlakow to i certyfikat eko jakiś i dodatkowa kasa. 

Opublikowano (edytowane)

Jak byłem w śpiączce to na wsi już na mnie krzyżyk postawili, jeden był taki cwany że był u żony i chciał glebę w dzierżawę brać. Zaoferował 700zl za ha + dopłaty.

5 minut temu, Karol6130 napisał:

Tomek, twój mf ma amortyzację osi i brak Eco walka? 

Dokładnie tak panie Karolu. Choć z tym wałkiem pewności nie mam, bo na cyferblacie zapala się 750 i dźwignia ma położenie po środku. Ale muszę sprawdzić.

Edytowane przez 6465
  • Thanks 1
Opublikowano
6465 napisał:

Jak byłem w śpiączce to na wsi już na mnie krzyżyk postawili, jeden był taki cwany że był u żony i chciał glebę w dzierżawę brać. Zaoferował 700zl za ja + dopłaty.

Jeszcze się karta odwróci i to ty będziesz jego ziemię robił. wspomnisz moje słowa.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Coś się pan tak zdenerwował?

Ma pasję do pola A wziął pewno bogatszy 

Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał:

Tomek, twój mf ma amortyzację osi i brak Eco walka? 

Przydała by się jeszcze amortyzowana kabina i pneumatyka, ale tyle czasu szukałem że już mnie wuj strzelał i kupiłem taki. W lutym minęło 3 lata jak go mam na razie śmiga i oby tak dalej.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, DANDYS napisał:

od 17roki życia się mecze, a dali tym co mają po 100+i to na córki, śmieszne to jest

Jak miałem 10 lat to mój dziadek mówił że będzie czas że Chiny ruszą i będzie rządzić k**wa i złodziej. I tak patrzę że po woli się sprawdza.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Bananek napisał:

no jak to co? dziś cynowe, albo aluminiowe gody. 😉

A jaśniej możesz?

Zachmurzone, 25 stopni.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Jak miałem 10 lat to mój dziadek mówił że będzie czas że Chiny ruszą i będzie rządzić k**wa i złodziej. I tak patrzę że po woli się sprawdza.

Nawet w Sybili pisało że żółta rasa zaleje świat

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak my mielibyśmy dokładać z jakiejś kasy spoza gospodarstwa żeby to się kulało to uj nie interes. Dawno by łąki w ekologi były i konie by spacerowały 

Wpadłeś w dość dobrze prosperujace gospodarstwo i się kozaczysz. Żebym z etatów nie dokladal parę lat to gospodarstwo nigdy by się nie podniosło. Bogaczem nigdy nie będę ale i nie mam takiej życiowej potrzeby. Teraz odcinać kupony mogę. A na stare lata zpieniezyc wszystko ustawić dzieci a resztę przechulac aby mną jakiś zięć nie rządził i tyle. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v