Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

W tym, że jak jesteś nieoficjalnie gdzieś to mów jak normalny człowiek a nie owijaj, gmatwaj i kombinuj. Z miejsca takiego kogoś dyskwalifikuję. Tak jak z wójtem chociażby się rozmawia- oficjalnie oczywiście, zasady trzeba zachować. Ale przy normalnej rozmowie przez miedzę w polu to nikt Ci nie mówi "Wczoraj posialiśmy pszenicę przy ulicy takiej a takiej, koło tego i tego" tylko "Wczoraj pszenice żeśmy posiali koło farawskij górki". Każdy wie o co chodzi, prosto, zwięźle i rozumnie. Dziadki tak mówili, ojce tak mówili i trza to pielęgnować. Jeszcze w tym miejscu gdzie mieszkam to mamy taką śmieszną mieszankę bo to ani śląska gwara ani góralska.

Jakby tak po swojemu każdy nawijał to koniec końców ja z Mazowsza Ty z Małopolski to byśmy się za uja nie dogadali 

Opublikowano (edytowane)

Jak każdy. Jak widzisz, że sąsiad robi to też nie można usiedzieć i chce się robić. 

@danielursus3p Zważ na to, że taka gadka jest w kontaktach nieoficjalnych, między swoimi. Najgorszy to ten co poszedł ze wsi a potem wraca i już nijak nie pamięta jak całe dzieciństwo gadał. W oficjalnym kontakcie funkcjonuje normalny język.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

A jeszcze dorzuć do tego kaszuba 😂 Ale Piotrek ma na myśli chyba takie rozmowy międzysąsiedzkie

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Jakby tak po swojemu każdy nawijał to koniec końców ja z Mazowsza Ty z Małopolski to byśmy się za uja nie dogadali 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ja wiem czy spokojem ? Jak warunki nie pozwalają to nie robi, z siewem tez usiedziec nie mógł a tak sie zapieral ze w maju dopiero bedzie siac.

Bardziej mi chodzi o to że jest zdania "bogatszy lepiej ode mnie nie zje"

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ja wiem czy spokojem ? Jak warunki nie pozwalają to nie robi, z siewem tez usiedziec nie mógł a tak sie zapieral ze w maju dopiero bedzie siac.

Nie w maju tylko w kalendarzowej zimie

I tego dotrzymałem

A w maju siałem pszenicę więc wszystko się zgodziło😁

Opublikowano
Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

A jeszcze dorzuć do tego kaszuba 😂 Ale Piotrek ma na myśli chyba takie rozmowy międzysąsiedzkie

A no międzysąsiedzkie to wiadomo. Choć u nas już się odchodzi od lokalnej gwary. Niby każdy potrafi ale młodzi już nie uskuteczniają tego 

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Ale Piotrek ma na myśli chyba takie rozmowy międzysąsiedzkie

O to się mi rozchodzi. Normalne rozmowy, między sobą.

Opublikowano

Z kaszubem sie za uja nie dogadasz. 

@danielursus3p no tu może i racja. No ale to już każdego indywidualna sprawa jak do tego podchodzi i co chce robić. 

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Z kaszubem sie za uja nie dogadasz. 

@danielursus3p no tu może i racja. No ale to już każdego indywidualna sprawa jak do tego podchodzi i co chce robić. 

Też bym chciał jak Rysiu ale kurna jest jakieś drugie ja co mi nie pozwala 

Opublikowano

Musisz się też bogato ożenić to będziesz mógł tak samo leżeć na wyrku i się o nic nie martwić 😀

Kiedy ja zawsze muszę wszystko sam. Durny charakter po ojcu i tyle. 

Opublikowano

bogato ożenić

Nie musi. Wystarczy wyjść z założenia, że i tak każdy skończy tak samo i się odechciewa robić cokolwiek ponad to co trzeba...

Mnie już Ryśkowe myślenie od jakiegoś czasu dopada. Coraz mniej chęci, a po co, a na co jak mi coś nie potrzebne do życia...

Opublikowano

Doskonale Cię rozumiem 😜

Nie jest łatwo mieć taki charakter 🤷‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Nie musi. Wystarczy wyjść z założenia, że i tak każdy skończy tak samo i się odechciewa robić cokolwiek ponad to co trzeba...

Mnie już Ryśkowe myślenie od jakiegoś czasu dopada. Coraz mniej chęci, a po co, a na co jak mi coś nie potrzebne do życia...

Ee nie. Rozmyslałem kiedyś o tym i mi to nie pomogło. Jedno jest życie, pracuje się po to by korzystać, ułatwiać sobie, jakby każdy z takiego założenia wychodził to by nic nie było 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Nie jest łatwo mieć taki charakter 🤷‍♂️

, rodzina ma przejebane , u mie z ojcem jak coś robiłem to dotąd  aż nie skonczyliśmy , a teraz piernicze celowo zostawiam troche roboty na jutro

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ee nie. Rozmyslałem kiedyś o tym i mi to nie pomogło. Jedno jest życie, pracuje się po to by korzystać, ułatwiać sobie, jakby każdy z takiego założenia wychodził to by nic nie było 

O to to , trzeba mieć jakieś ambicje , do czegoś dążyć , to w zasadzie określa nasze "ja" .

Opublikowano

Mi to nie pomaga. Tyle co na moje skromne potrzeby wystarcza, więcej nie potrzebuję i tyle. Po co robić coś więcej jak i tak nic się nie zabierze i nikt tego nie przejmie a jak przejmie to i tak nic z tego nie zostanie.

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

, rodzina ma przejebane , u mie z ojcem jak coś robiłem to dotąd  aż nie skonczyliśmy , a teraz piernicze celowo zostawiam troche roboty na jutro

No niestety bardzo przejebane. Najgorsze że człowiek o tym wie i nie wie jak to zmienić 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

sąsiad mój jeszcze nic nie siał ...

9 ha zasiałem , wczoraj skończyłem z bidą wozić obornik na najdalsze kawałki i już podczas deszczu zaorałem... Jeszcze na 2 ha nawieźć o ile da się jakoś ujechać...

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

O to to , trzeba mieć jakieś ambicje , do czegoś dążyć , to w zasadzie określa nasze "ja" .

No dokładnie. Co to za życie jak się nic z tego życia zazna. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v