Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ogólnie źle się dzieje na rolnictwie wszystko w gorę a nasze stoi tylko propaganda w tv.

Po prostu ceny wzrastają nie proporcjonalnie do naszych to znaczy ze nam stówę do góry a podrożeje ze my musimy wydać dwie a potem nam stanieje a u nich stanieje mniej.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Mówisz ze za dużo informacji na raz przyswoił i mu się dysk przegrzewa???

A bo ja jestem dziwny i specyficzny człowiek. Powiedzmy, że nasze punkty widzenia są rozbieżne chyba na każdy temat.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ale ogólnie źle się dzieje na rolnictwie wszystko w gorę a nasze stoi tylko propaganda w tv.

Po prostu ceny wzrastają nie proporcjonalnie do naszych to znaczy ze nam stówę do góry a podrożeje ze my musimy wydać dwie a potem nam stanieje a u nich stanieje mniej.

nie narzekaj. Prezes 10 zł do ha do paliwa obiecał.

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie znasz realiów życia starszych ludzi i małych kawałków na których się robi. Ma być na wtedy i wuj, jak jeździło KR, zwłaszcza pod koniec, szło się zapisać na kombajn czy na prasę to od razu siedział prezes i przeliczał ile ma u każdego do zrobienia- tu zejdzie mniej więcej tyle, tu tyle to wypadnie powiedzmy koło 15-16 na przykład przyjazd. Jak nie to przedzwonią. I tak to powinno wyglądać. A nie siedzisz jak ci*l i czekasz pół dnia albo dzwoni, że kosi kawałek i zanim dojedziesz to już wykoszone a godziny biją.

Wiem o czym mówisz, wiem sam po sobie, jak sobie zaplanuję że wykoszę, a nie wykoszę, to robię sobie taką awanturę, że na drugi raz wszystko zostawiam i jadę do siebie kosić.    :P   xD

Z SKRami nie zawsze tak było że na godzinę przyjeżdżali, przyjeżdżali jak już prywatni mieli sporo kombajnów, ja pamiętam czasy że był kombajn przydzielony na jedną wieś i kosił po kolejce po 2-3 godziny i czekaj za resztą aż obskoczy wszystkich i przyjdzie następna twoja kolejka, żniwa trwały miesiąc półtora, był jeden SKRowski i tyle.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Folia do sianokiszonki 500 zdrożał 60 zł 🤦‍♂️

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

1 minutę temu, Agrest napisał:

Martwię się i chciałbym znać powód

Ja go chyba znam. Moje mądrości i moja opinia spowodowała u Sławomira ból głowy. A przynajmniej tak mi się zdaje.

bystry jesteś 😉😁

bratrolnika napisał:

Mówisz ze za dużo informacji na raz przyswoił i mu się dysk przegrzewa???

Ty się o mojego dysca nie martw 😁

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

nie narzekaj. Prezes 10 zł do ha do paliwa obiecał.

Prezes to powinien tak zrobić ze kto ma pole a żyje z pensji i nie obrabia to dopłat i paliwa brać nie powinien tylko zmusić go aby sprzedał.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, deSilva napisał:

Wiem o czym mówisz, wiem sam po sobie, jak sobie zaplanuję że wykoszę, a nie wykoszę, to robię sobie taką awanturę, że na drugi raz wszystko zostawiam i jadę do siebie kosić.    :P   xD

Z SKRami nie zawsze tak było że na godzinę przyjeżdżali, przyjeżdżali jak już prywatni mieli sporo kombajnów, ja pamiętam czasy że był kombajn przydzielony na jedną wieś i kosił po kolejce po 2-3 godziny i czekaj za resztą aż obskoczy wszystkich i przyjdzie następna twoja kolejka, żniwa trwały miesiąc półtora, był jeden SKRowski i tyle.

Oczywiście, że tak było ale jeszcze za czasów mojego dzieciństwa. Jak ja już zacząłem się bawić w gospodarkę było inaczej. U nas to wyglądało tak, że każdy kombajnista miał swój "rejon" i w nim kosił po kolei jak leci bo nasza wieś (potem gmina) miała swoje KR (potem swoją bazę SKR, po rozpadzie SKR na nowo swoje KR) i swoje kombajny. W szczytowym okresie 4.

Opublikowano

taaaa. rozkułaczyć trzeba.... 🤦‍♂️

3 minuty temu, Strongman napisał:

Prezes to powinien tak zrobić ze kto ma pole a żyje z pensji i nie obrabia to dopłat i paliwa brać nie powinien tylko zmusić go aby sprzedał.

Opublikowano
26 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie wiem kuźwa jak to napisze 🙆‍♂️ ale z szejsiuntką się muszę zgodzić . Żeby się zgodzić z partyzantem 🤨

Co do bizona nie , bo aż taki zły to nie jest 

Teraz wszystkim Bizony Ursusy niedobre, kiedyś ludzie patrzyli nawet tego dostać nie mogli i nie wybrzydzali.

Opublikowano (edytowane)

Z prl było ze kto miał ziemię to do pracy nie przyjmowano a znowu chłop nie mógł sobie działki w mieście kupić co miał ziemię.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

To możesz coś postawić ☺️

Chyba oczy w słup :D

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Toc pół pisostwo na kupnie tanich pgr ziemi siedzi na doplatach. To je mafia i żadne partyjniaki tego nie zmienią. To jest socjal żeby utrzymać bezrobotnych w ryzach. 

Opublikowano
deSilva napisał:

11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie znasz realiów życia starszych ludzi i małych kawałków na których się robi. Ma być na wtedy i wuj, jak jeździło KR, zwłaszcza pod koniec, szło się zapisać na kombajn czy na prasę to od razu siedział prezes i przeliczał ile ma u każdego do zrobienia- tu zejdzie mniej więcej tyle, tu tyle to wypadnie powiedzmy koło 15-16 na przykład przyjazd. Jak nie to przedzwonią. I tak to powinno wyglądać. A nie siedzisz jak ci*l i czekasz pół dnia albo dzwoni, że kosi kawałek i zanim dojedziesz to już wykoszone a godziny biją.

Jak ojciec 30 lat temu kupił vistule to ludzi było na koszenie tyle , że się szybko zwróciła. W kółku były dwa kombajny i było tak, że w jeden dzień kosił tą wioskę , na drugi miał kosić inną, a , że się zyebał to już nie kosił do końca dnia, na drugi dzień pojechał na tą inną wioskę a tu zostawił zaczęte i nie skończone , ludzie mieli wtedy serdecznie dość tych skr-owskich usług. A bywało też tak, że dyspozytor spierdalał przed wku*wionymi chłopami 😅

Opublikowano
Przed chwilą, Partyzant85 napisał:

Chyba oczy w słup :D

Wiesz co od Ciebie to nawet bym nie chciał 

Opublikowano

Te pieniądze są dla nas ale kto sprzeda ziemię choć mu nie potrzebna jak generuje zysk z dopłat i paliwa, około 1100zł rocznie to żadna lokata tyle nie da a tym bardziej w tych czasach.

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

taaaa. rozkułaczyć trzeba.... 🤦‍♂️

Jeszcze trochę i tak zrobią. Tylko, że nie tak jak kiedyś, ale zabiorą wszystkim małym i średnim a sprzedadzą jakimś kołchozom. 

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Jak ojciec 30 lat temu kupił vistule to ludzi było na koszenie tyle , że się szybko zwróciła. W kółku były dwa kombajny i było tak, że w jeden dzień kosił tą wioskę , na drugi miał kosić inną, a , że się zyebał to już nie kosił do końca dnia, na drugi dzień pojechał na tą inną wioskę a tu zostawił zaczęte i nie skończone , ludzie mieli wtedy serdecznie dość tych skr-owskich usług. A bywało też tak, że dyspozytor sp***dalał przed wku*wionymi chłopami 😅

Pierwsze Bizony się spłacały bardzo szybko, kto miał wtedy Bizona to był ważniak w żniwa, rano kolejka na podwórku jak w SKRach.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Jak ojciec 30 lat temu kupił vistule to ludzi było na koszenie tyle , że się szybko zwróciła. W kółku były dwa kombajny i było tak, że w jeden dzień kosił tą wioskę , na drugi miał kosić inną, a , że się zyebał to już nie kosił do końca dnia, na drugi dzień pojechał na tą inną wioskę a tu zostawił zaczęte i nie skończone , ludzie mieli wtedy serdecznie dość tych skr-owskich usług. A bywało też tak, że dyspozytor sp***dalał przed wku*wionymi chłopami 😅

Kto dawał więcej wódeczki u tego koszono orano  i pryskano zawsze sprawa była opierana o flaszeczki wódeczki .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Bo była na kartki   :P Kombajniści jak zjeżdżał na bazę, to nie jeden wypadł z pomostu. Dzisiaj jakby tak łoili to dzień w dzień w kogoś wy walnęli.  :D

Edytowane przez deSilva
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v