Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ogólnie źle się dzieje na rolnictwie wszystko w gorę a nasze stoi tylko propaganda w tv.

Po prostu ceny wzrastają nie proporcjonalnie do naszych to znaczy ze nam stówę do góry a podrożeje ze my musimy wydać dwie a potem nam stanieje a u nich stanieje mniej.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Mówisz ze za dużo informacji na raz przyswoił i mu się dysk przegrzewa???

A bo ja jestem dziwny i specyficzny człowiek. Powiedzmy, że nasze punkty widzenia są rozbieżne chyba na każdy temat.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ale ogólnie źle się dzieje na rolnictwie wszystko w gorę a nasze stoi tylko propaganda w tv.

Po prostu ceny wzrastają nie proporcjonalnie do naszych to znaczy ze nam stówę do góry a podrożeje ze my musimy wydać dwie a potem nam stanieje a u nich stanieje mniej.

nie narzekaj. Prezes 10 zł do ha do paliwa obiecał.

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie znasz realiów życia starszych ludzi i małych kawałków na których się robi. Ma być na wtedy i wuj, jak jeździło KR, zwłaszcza pod koniec, szło się zapisać na kombajn czy na prasę to od razu siedział prezes i przeliczał ile ma u każdego do zrobienia- tu zejdzie mniej więcej tyle, tu tyle to wypadnie powiedzmy koło 15-16 na przykład przyjazd. Jak nie to przedzwonią. I tak to powinno wyglądać. A nie siedzisz jak ci*l i czekasz pół dnia albo dzwoni, że kosi kawałek i zanim dojedziesz to już wykoszone a godziny biją.

Wiem o czym mówisz, wiem sam po sobie, jak sobie zaplanuję że wykoszę, a nie wykoszę, to robię sobie taką awanturę, że na drugi raz wszystko zostawiam i jadę do siebie kosić.    :P   xD

Z SKRami nie zawsze tak było że na godzinę przyjeżdżali, przyjeżdżali jak już prywatni mieli sporo kombajnów, ja pamiętam czasy że był kombajn przydzielony na jedną wieś i kosił po kolejce po 2-3 godziny i czekaj za resztą aż obskoczy wszystkich i przyjdzie następna twoja kolejka, żniwa trwały miesiąc półtora, był jeden SKRowski i tyle.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Folia do sianokiszonki 500 zdrożał 60 zł 🤦‍♂️

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

1 minutę temu, Agrest napisał:

Martwię się i chciałbym znać powód

Ja go chyba znam. Moje mądrości i moja opinia spowodowała u Sławomira ból głowy. A przynajmniej tak mi się zdaje.

bystry jesteś 😉😁

bratrolnika napisał:

Mówisz ze za dużo informacji na raz przyswoił i mu się dysk przegrzewa???

Ty się o mojego dysca nie martw 😁

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

nie narzekaj. Prezes 10 zł do ha do paliwa obiecał.

Prezes to powinien tak zrobić ze kto ma pole a żyje z pensji i nie obrabia to dopłat i paliwa brać nie powinien tylko zmusić go aby sprzedał.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, deSilva napisał:

Wiem o czym mówisz, wiem sam po sobie, jak sobie zaplanuję że wykoszę, a nie wykoszę, to robię sobie taką awanturę, że na drugi raz wszystko zostawiam i jadę do siebie kosić.    :P   xD

Z SKRami nie zawsze tak było że na godzinę przyjeżdżali, przyjeżdżali jak już prywatni mieli sporo kombajnów, ja pamiętam czasy że był kombajn przydzielony na jedną wieś i kosił po kolejce po 2-3 godziny i czekaj za resztą aż obskoczy wszystkich i przyjdzie następna twoja kolejka, żniwa trwały miesiąc półtora, był jeden SKRowski i tyle.

Oczywiście, że tak było ale jeszcze za czasów mojego dzieciństwa. Jak ja już zacząłem się bawić w gospodarkę było inaczej. U nas to wyglądało tak, że każdy kombajnista miał swój "rejon" i w nim kosił po kolei jak leci bo nasza wieś (potem gmina) miała swoje KR (potem swoją bazę SKR, po rozpadzie SKR na nowo swoje KR) i swoje kombajny. W szczytowym okresie 4.

Opublikowano

taaaa. rozkułaczyć trzeba.... 🤦‍♂️

3 minuty temu, Strongman napisał:

Prezes to powinien tak zrobić ze kto ma pole a żyje z pensji i nie obrabia to dopłat i paliwa brać nie powinien tylko zmusić go aby sprzedał.

Opublikowano
26 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie wiem kuźwa jak to napisze 🙆‍♂️ ale z szejsiuntką się muszę zgodzić . Żeby się zgodzić z partyzantem 🤨

Co do bizona nie , bo aż taki zły to nie jest 

Teraz wszystkim Bizony Ursusy niedobre, kiedyś ludzie patrzyli nawet tego dostać nie mogli i nie wybrzydzali.

Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

To możesz coś postawić ☺️

Chyba oczy w słup :D

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Toc pół pisostwo na kupnie tanich pgr ziemi siedzi na doplatach. To je mafia i żadne partyjniaki tego nie zmienią. To jest socjal żeby utrzymać bezrobotnych w ryzach. 

Opublikowano
deSilva napisał:

11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie znasz realiów życia starszych ludzi i małych kawałków na których się robi. Ma być na wtedy i wuj, jak jeździło KR, zwłaszcza pod koniec, szło się zapisać na kombajn czy na prasę to od razu siedział prezes i przeliczał ile ma u każdego do zrobienia- tu zejdzie mniej więcej tyle, tu tyle to wypadnie powiedzmy koło 15-16 na przykład przyjazd. Jak nie to przedzwonią. I tak to powinno wyglądać. A nie siedzisz jak ci*l i czekasz pół dnia albo dzwoni, że kosi kawałek i zanim dojedziesz to już wykoszone a godziny biją.

Jak ojciec 30 lat temu kupił vistule to ludzi było na koszenie tyle , że się szybko zwróciła. W kółku były dwa kombajny i było tak, że w jeden dzień kosił tą wioskę , na drugi miał kosić inną, a , że się zyebał to już nie kosił do końca dnia, na drugi dzień pojechał na tą inną wioskę a tu zostawił zaczęte i nie skończone , ludzie mieli wtedy serdecznie dość tych skr-owskich usług. A bywało też tak, że dyspozytor spierdalał przed wku*wionymi chłopami 😅

Opublikowano
Przed chwilą, Partyzant85 napisał:

Chyba oczy w słup :D

Wiesz co od Ciebie to nawet bym nie chciał 

Opublikowano

Te pieniądze są dla nas ale kto sprzeda ziemię choć mu nie potrzebna jak generuje zysk z dopłat i paliwa, około 1100zł rocznie to żadna lokata tyle nie da a tym bardziej w tych czasach.

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

taaaa. rozkułaczyć trzeba.... 🤦‍♂️

Jeszcze trochę i tak zrobią. Tylko, że nie tak jak kiedyś, ale zabiorą wszystkim małym i średnim a sprzedadzą jakimś kołchozom. 

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Jak ojciec 30 lat temu kupił vistule to ludzi było na koszenie tyle , że się szybko zwróciła. W kółku były dwa kombajny i było tak, że w jeden dzień kosił tą wioskę , na drugi miał kosić inną, a , że się zyebał to już nie kosił do końca dnia, na drugi dzień pojechał na tą inną wioskę a tu zostawił zaczęte i nie skończone , ludzie mieli wtedy serdecznie dość tych skr-owskich usług. A bywało też tak, że dyspozytor sp***dalał przed wku*wionymi chłopami 😅

Pierwsze Bizony się spłacały bardzo szybko, kto miał wtedy Bizona to był ważniak w żniwa, rano kolejka na podwórku jak w SKRach.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Jak ojciec 30 lat temu kupił vistule to ludzi było na koszenie tyle , że się szybko zwróciła. W kółku były dwa kombajny i było tak, że w jeden dzień kosił tą wioskę , na drugi miał kosić inną, a , że się zyebał to już nie kosił do końca dnia, na drugi dzień pojechał na tą inną wioskę a tu zostawił zaczęte i nie skończone , ludzie mieli wtedy serdecznie dość tych skr-owskich usług. A bywało też tak, że dyspozytor sp***dalał przed wku*wionymi chłopami 😅

Kto dawał więcej wódeczki u tego koszono orano  i pryskano zawsze sprawa była opierana o flaszeczki wódeczki .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Bo była na kartki   :P Kombajniści jak zjeżdżał na bazę, to nie jeden wypadł z pomostu. Dzisiaj jakby tak łoili to dzień w dzień w kogoś wy walnęli.  :D

Edytowane przez deSilva
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v