Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

Trzeba by przeanalizować  konsumpcję klasy średniej i tego "plebsu"

Podejrzewam że byś się zdziwił. 

Nie ma czegoś takiego jak klasa średnia. 

Opublikowano

Klasa średnia w Polsce Czy istnieje polski self-made man?

11-12 mln osób w wieku 24-64 lat liczy polska klasa średnia .

45 proc. osób należących do klasy średniej ma zobowiązania kredytowe 16 proc. osób należących do klasy średniej ma kredyt na zakup domu lub mieszkania 45 proc. osób należących do klasy średniej nie ma żadnych oszczędności 26 proc. osób należących do klasy średniej ma wyższe wykształcenie 75 proc. osób należących do klasy średniej uznaje poziom zaspokojenia potrzeb własnego gospodarstwa domowego za wystarczający 80 proc. osób należących do klasy średniej uznaje podatki płacone przez najuboższych za zbyt wysokie 55 proc. osób należących do klasy średniej oczekuje prowadzenia przez państwo aktywnej polityki w zakresie tworzenia nowych miejsc pracy .

Jak nie ma jak jest .

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Bo ludzie teraz nie myślą co będzie za miesiąc czy rok, myślą aby dziś mieć a jutro to uj tam jakoś będzie. Nie szkoda mi tego plebsu niech wymrozi! 

to nie wina ludzi tylko systemu w jakim obecnie żyjemy .

Opublikowano
29 minut temu, Rolnik1973 napisał:

pruszy

Ty sam jak ten prus. 🧐

Opublikowano

Zapomniana prawda o Polsce: prawie 15 mln osób w sferze niedostatku. Nie starcza im na zwykłe życie .

Bieda to nie tylko skrajne ubóstwo, wegetacja w stanie zagrożenia życia i zdrowia. Aż 39,4 proc. Polaków - prawie 15 mln osób - żyje w sferze niedostatku. Nie wydają tyle, by zaspokoić podstawowe potrzeby biologiczne i społeczne. Sytuacja się poprawia, ale wolno. Wschód jest uboższy niż zachód kraju .

W 2019 roku było to między 506 a 616 złotych na osobę w gospodarstwach pracowniczych i 497 a 585 w gospodarstwach emeryckich – w zależności od wielkości gospodarstwa domowego.

Tak skromna kwota ma wystarczyć na żywność, koszty mieszkania, odzież i obuwie, ochronę zdrowia i higienę osobistą. Wydaje się to niemożliwe i… nie jest możliwe.

- 0 nie pada śnieg .

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Jak Umownie to są dane rządowe wiec prawnie jest klasa średnia i teraz zima jest jest .

Kłócić się z Tobą nie będę. Ja tej klasy nie widzę. Są ludzi którzy mają kasę ale zapierdalają jak woły, i są ludzie którzy mają mało ale na tyle żeby przeżyć. Klasa średnia to mogą być lekarze prawnicy ale czy mamy tyle ludzi w Polsce co rząd podaje? 

Opublikowano
58 minut temu, deSilva napisał:

Mnie zastanawia tylko jedna rzecz, jak jest po niedzieli mniej zachorowań, natychmiast jest też mała śmiertelność, następnego dnia więcej, automatycznie więcej zgonów, mogę zrozumieć że w niedzielę i święta mniej testów i wynik jest mniejszy, ale do cholery co, jak jest ta pandemia to zgony powinny być mniej więcej każdego dnia na jednakowym poziomie, a to wychodzi że ludzie w niedzielę i święta  mniej umierają, albo umierają stosownie do wykonanych testów, coś tu nie tak chyba.

W święta w statystykach podawali mało zgonów, a po świętach nagle było bardzo dużo. I wtedy chyba to minister zdrowia wypowiadał się, że ta liczba zgonów podana do statystyk to nie są zgony z jednego dnia. Trochę dziwnie to robią. Skoro obostrzenia są niby wprowadzane i znoszone na podstawie statystyk, a statystykami jawnie się manipuluje. 

-1 i nadal pada. Nie wiem cm już spadło, ale od 21 do północy około 5cm.

@Bananek u Ciebie normalnie jest kolęda? U nas ksiądz nawet nic o tym nie wspomniał. Tak jakby nigdy kolędy nie było. Powiedział tylko, żeby ludzie uważali bo dostał już kilka telefonów, że ktoś na terenie naszej parafii podaje się za kleryka i chodzi po kolędzie. 

Opublikowano
47 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Podczas wojny i biedy ludzie pragneli jedzenia , ciepła i normalnych czasów. Teraz pragną głodu zimna i śmierci dla niczemu winnych ludzi. Ku*wa ludzie co z wami??

Nie no niczemu winni ludzie niech sobie funkcjonują. Nierobów niech mróz i wszy z dziesiątkuje 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie no niczemu winni ludzie niech sobie funkcjonują. Nierobów niech mróz i wszy z dziesiątkuje 🤔

A co Ci przeszkadzają nieroby? Nie wiem wydaje mi się że pracować Ci się nie chce i tak gadasz trochę głupio. Dadza im to dadzą. Jestes sprytniejszy bystrzejszy to sam zarobisz 10 A może i 20 razy tyle. Myslenie Nie boli A jest kluczem... 

Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

to nie wina ludzi tylko systemu w jakim obecnie żyjemy .

Dokładnie, zamiast obniżyć podatki i wspierać tych co coś chcą osiągnąć, to rozdają pieniądze plebsowi. Dołożyć nowe podatki żeby nie dość że utrzymać siebie i pracowników to utrzymywać nieporadne urwy? Kto tak robi? Tylko u nas taki cyrk. Powinno być jak u ruskich albo robisz i masz, albo nie robisz i zdychasz. Nie rabotajesz, nie kuszajesz. A te ich analizy to też o kant potłuc. 

• Like 4
Opublikowano
15 minut temu, danielursus3p napisał:

Kłócić się z Tobą nie będę. Ja tej klasy nie widzę. Są ludzi którzy mają kasę ale zapierdalają jak woły, i są ludzie którzy mają mało ale na tyle żeby przeżyć. Klasa średnia to mogą być lekarze prawnicy ale czy mamy tyle ludzi w Polsce co rząd podaje? 

Prawda jest taka że jak ktoś ma poukładane w glowie to i ze 100zł zrobi konkretny pieniądz, i za tyle przeżyje, a jak ktoś nie nauczony myślenia i oszczędności to choćby co miesiąc mu 5tys.zł dawali to wiecznie bez grosza będzie i na nic nie odlozy 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, pafnucy napisał:

ojojoj.

trza im dać 1000+, czy wolisz żeby zamarzli?

Mnie nie musisz pytac 😎

5 minut temu, danielursus3p napisał:

A co Ci przeszkadzają nieroby? Nie wiem wydaje mi się że pracować Ci się nie chce i tak gadasz trochę głupio. Dadza im to dadzą. Jestes sprytniejszy bystrzejszy to sam zarobisz 10 A może i 20 razy tyle. Myslenie Nie boli A jest kluczem... 

Ale czemu z ciągle podnoszonych podatków ich utrzymywać? Kto chce zarabiać to niech zarabia i takim trzeba pomoc a nie rzucać kłody pod nogi typu nowe podatki i ch*j wie jakie wymagania... A Tobie jak się podoba utrzymywanie nierobów to możesz adoptowac sobie takich i ich utrzymywać. Tak jak w kiepskich w odcinku ze sponsorami 🤣

Opublikowano

Nikogo nie będę adoptował. Mam głowę i ręce to robię tak żebym ja miał i jak najmniej oddał...

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Prawda jest taka że jak ktoś ma poukładane w glowie to i ze 100zł zrobi konkretny pieniądz, i za tyle przeżyje, a jak ktoś nie nauczony myślenia i oszczędności to choćby co miesiąc mu 5tys.zł dawali to wiecznie bez grosza będzie i na nic nie odlozy 

Dokładnie, dać im szanse niech zarobią. Tylko czy to ich nie urazi?

Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Nikogo nie będę adoptował. Mam głowę i ręce to robię tak żebym ja miał i jak najmniej oddał...

Z tym jak mniej oddał to się zgodzę. Z resztą co wcześniej napisałeś to nie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Grzybów, ogórków, papryki, jakichś sałatek to jeszcze za 3 lata nie przejemy, ale co roku robimy. Mąk, cukru, oleju, makaronu to na pół roku do przodu. Ziemniaków starczy do następnych zbiorów, buraczki i inne wynalazki też. A kto nie ma głowy żeby sobie zrobić jakiś zapas to jak napisałem wyżej.

Tego nie musisz mi udowadniać bo mam podobnie jak Ty. Ziemniaków do wczesnych wystarczy, kapusty jeszcze prawie pełna beczka, 40 słoików ogórków kiszonych, cała zamrażarka mięsa i wędlin, a jak by mocno przycisnęło to i kurę albo królika się złapie i zabije, mąki na 4 miesiące wprzód, cukru na strychu ponad 100kg do użytku domowego i dla pszczół, także spokojnie.

Pogoda jak na załączonym obrazku, wiatr z zachodu, śnieg sypie, +2 na termometrze.

20210113_123745.jpg

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Dokładnie, dać im szanse niech zarobią. Tylko czy to ich nie urazi?

Z tym jak mniej oddał to się zgodzę. Z resztą co wcześniej napisałeś to nie. 

????

Opublikowano

W brew pozorom na wsi głodu nie będzie. Kto ma ziemię zawszę ma jakiś kawałek warzyw dla siebie. Jakiegoś kuraka czy tucznika ubić , jajka swoje i jakoś można przeżyć. Gorzej mają miastowi wszystko muszą kupić. 

Opublikowano
16 minut temu, gregor1284 napisał:

Mnie nie musisz pytac 😎

Ale czemu z ciągle podnoszonych podatków ich utrzymywać? Kto chce zarabiać to niech zarabia i takim trzeba pomoc a nie rzucać kłody pod nogi typu nowe podatki i ch*j wie jakie wymagania... A Tobie jak się podoba utrzymywanie nierobów to możesz adoptowac sobie takich i ich utrzymywać. Tak jak w kiepskich w odcinku ze sponsorami 🤣

Niech przywrócą to co można było Hodować przed  unią i sprzedawać będzie dobrze w kraju . Nie pada śnieg .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v