Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mi się mój domek podoba 100m2. Może jak będą pieniążki to się jakieś poddasze zrobi bo dach i tak trzeba wymienić.

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

pieniążki

Nie wiem czemu ale te słowo mocno mi się kojarzy z oszustami. 

Opublikowano
10 minut temu, stempos1980 napisał:

Wstydliwy  tylko ciekawe jak on swoją panią poznał? A może ona pierwsza zrobiła pierwszy krok i było Chodź tuuuu😁

Wtedy była inna intencją😉

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Ja bym może i tu mieszkał, ale po żeniaczce to nie chce konfliktów  "między pokoleniowych" o tak to ujme. 

Kumpel zięciem został na kilkudziesięciu hektarach. Chałupa nowa, a on mieszka z żoną kilka kilometrów dalej na przedmieściach w mieszkaniu dla świętego spokoju. Dojeżdża na gospo jak do pracy i w takim układzie świetnie dogaduje się z teściami, a jak mieszkali pod jednym dachem to było wręcz odwrotnie. Początkowo teście psioczyli, że taka chałupa prawie pustą stoi, a że co to za gospodarz co nie mieszka na gospodarstwie, ale z czasem wyszło im to na dobre.

• Like 1
Opublikowano
danielursus3p napisał:

1 minutę temu, akooo napisał:

pieniążki

Nie wiem czemu ale te słowo mocno mi się kojarzy z oszustami. 

ja nie oszust 😊

Opublikowano
10 minut temu, donweter1989 napisał:

Były w okolicy dwa około 40 ha gospodarstwa. Chłopy pomarli, kobiety zostały same, dzieci brak więc sprzedały wszystko i poszły do miasta.  Mam też znajomych co mieli wujka w Anglii i sponsorował budowę domu znajomym. Jak dawał to budowali. Wystawili chałupę na cztery poziomy. Córki poszły w świat (a mają 4) i obecnie oboje koło emerytury i ogrzewają tą landare.

Docelowo to nie chciałbym tego opuszczać bo po mnie nie ma kto przejąć- siostra dzieci nie ma i ma ze szwagrem swoje mieszkanie, kuzyni zainteresowani nie są, chyba żeby sprzedać i zostać tu w jakiejś małej chatce. Rodzice do tej pory mówią, że przebudowa tego domu to był błąd życia. A dziadkowie mówili żeby tylko do starej chałupy dobudować łazienkę i ze dwa pokoiki... I byłoby wszystko na jednym poziomie i max 120m2 powierzchni. A teraz jest 200, na piętro ponad 20 schodów i multum okien. Zostanie się samemu albo nawet jeśli w co szczerze wątpię z jakąś kobitą i co to jest na jedno czy dwóch taki dom? 4x za duży.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Docelowo to nie chciałbym tego opuszczać bo po mnie nie ma kto przejąć- siostra dzieci nie ma i ma ze szwagrem swoje mieszkanie, kuzyni zainteresowani nie są, chyba żeby sprzedać i zostać tu w jakiejś małej chatce. Rodzice do tej pory mówią, że przebudowa tego domu to był błąd życia. A dziadkowie mówili żeby tylko do starej chałupy dobudować łazienkę i ze dwa pokoiki... I byłoby wszystko na jednym poziomie i max 120m2 powierzchni. A teraz jest 200, na piętro ponad 20 schodów i multum okien. Zostanie się samemu albo nawet jeśli w co szczerze wątpię z jakąś kobitą i co to jest na jedno czy dwóch taki dom? 4x za duży.

Dobrze kombinujesz. Dodam Ci słowa mojego znajomego gospodarza, chłop kawaler bezdzietny. Puki idzie robić to robi. W razie czego sprzeda jak nie będzie komu pewnemu dać. Cytuję "sprzedać i przejebac to ja to mogę sam, bez niczyjej pomocy"

• Like 1
Opublikowano

Kuzwa chlopie młody jesteś a już starość se planujesz. Jeszcze ci się może wszystko zmienić. Po co se zdrowie psychiczne psuć taka gadka @chloporobotnik

Opublikowano
Przed chwilą, donweter1989 napisał:

Dobrze kombinujesz. Dodam Ci słowa mojego znajomego gospodarza, chłop kawaler bezdzietny. Puki idzie robić to robi. W razie czego sprzeda jak nie będzie komu pewnemu dać. Cytuję "sprzedać i przejebac to ja to mogę sam, bez niczyjej pomocy"

Mądry chłop. Dokładnie, przes*ać to nie potrzebuję nikogo do tego. Żal będzie ale niech ugorem leży albo niech ktoś kupi a ja w siebie to zainwestuję. Dopóki mogę to robię, nie będę mógł to wtedy się inaczej pokombinuje. A jak mnie robaki będą jadły i nie będę tego widział to co za różnica kto będzie mieszkał i co z tym robił.

4 minuty temu, akooo napisał:

wszystko

"Wszystko i nic". Dzieci po tym domu biegać na pewno nie będą.

Opublikowano

Można zaadoptować jak jakieś przeszkody zdrowotne są. Gospodarki nie musisz przepisywać na starość tylko testament.

Opublikowano

@chloporobotnik Oglądałeś Foresta Gumpa? Tam był taki koleś ktoremu Forest uratował życie ale był inwalida tez tak pierdzielil depresyjnie ale jakoś się ogarną mimo że bez nóg znalazł żonę i szczęśliwy był.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, akooo napisał:

Oglądałeś Foresta Gumpa?

Nie, ja takich filmów nie oglądam. Teraz coś znacznie ciekawszego.

https://www.youtube.com/watch?v=C80go7nE90g

Ruska mowę znasz? Lubie takie filmy o wsi z epoki. Teraz za Chłopów się wziąłem. Kiedyś jakiś radziecki film oglądałem o byłym wiezniu który zatrudnił się w kolchozie. Dobre kino

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie, ja takich filmów nie oglądam. Teraz coś znacznie ciekawszego.

https://www.youtube.com/watch?v=C80go7nE90g

Mnie tam ruskie nie imponują. Mam o nich takie same zdanie jak o Niemcach. Pradziadków dwóch mi zabili kondony. 

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

Ruska mowę znasz? Lubie takie filmy o wsi z epoki. Teraz za Chłopów się wziąłem. Kiedyś jakiś radziecki film oglądałem o byłym wiezniu który zatrudnił się w kolchozie. Dobre kino

Rozumiem o tyle o ile, że wiem co się dzieje i w miarę co kto mówi. 

Szczęśliwy bez nóg... To nie życie... Babcia wspomina takiego jednorękiego sąsiada, nie potrafił z tym żyć, przez jakiś czas mieszkał ze siostrą i szwagrem, potem się powiesił.

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Mnie tam ruskie nie imponują. Mam o nich takie same zdanie jak o Niemcach. Pradziadków dwóch mi zabili kondony. 

Mi bliżej do ruskich niż do tego wspaniałego zachodu. Ja taki zwierz jak i ruskie.

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Rozumiem o tyle o ile, że wiem co się dzieje i w miarę co kto mówi. 

Szczęśliwy bez nóg... To nie życie... Babcia wspomina takiego jednorękiego sąsiada, nie potrafił z tym żyć, przez jakiś czas mieszkał ze siostrą i szwagrem, potem się powiesił.

Mi bliżej do ruskich niż do tego wspaniałego zachodu. Ja taki zwierz jak i ruskie.

A mi bliżej do nikogo. Ja jestem POLAK!

Opublikowano
28 minut temu, Ursus932 napisał:

Oj Adam 🤦‍♂️ , ja do "obcego" to się nie wstydze , tylko widzisz tu nie jestem lubiany a jeszcze jechać do któregoś z was B| 

Że tak powiem ale ty  jesteś,, gupi,, 

Co się czaisz ani ty o nikim nie piszesz źle, ani nikt o tobie większość to dla zgrywu 

Byłem u Tomka on u mnie pozytywny gość i myślę że z każdym bym się dogadał nawet Pioterem  także jak co to każdy z forum może śmiało walić do mnie jak to mówią 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v