Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

12 minut temu, szymon09875 napisał:

Gorczyca siana początkiem sierpnia

To takiej wielkości mam słonecznik i rzepik w poplonie. Gryka trochę w górę wystrzeliła. Teraz ma być ciepło, pogoda dobra to poczekam chyba do tego 15 października i dopiero koszenie tego, obornik, orka i sianie pszenicy. Widzę, że trochę lepiej wyszli ci u nas co posiali groch na poplon z jakąś wyką lub owsem, to trochę lepiej wybujało ale też bez szału.

a można takiemu domowemu królikowi na łuskać ziarna kukurydzy, tylko ona jeszcze nie zbyt taka dojrzała?

Opublikowano
44 minuty temu, jahooo napisał:

Ale doiłeś w swoje bańki ?

A gdzie tam,  ja u siebie z 15 lat w bańki  nie doje ale u niego tak kurna jaka to męka 

38 minut temu, gregor1284 napisał:

"hej chłopaki myjta ptaki" 

Mój  profesor od rysunku technicznego mówił,,myjcie sie dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny,, z perspektywy czasu to był za***isty gość  mówił tez że  wszystkie mają  cnotę  ino trochę  dalej popchnieta

• Haha 1
Opublikowano

To ja w Kauflandzie raz rozmowę słyszałem tych kobiecinów co towar rozkładają: "stary do mnie gada że idzie się kąpać, a ja do niego, a co to sobota dzisiaj?" 🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano

Tyś  z tych nowoczesnych @gregor1284ja jeszcze na olowkach o różnych twardosciach i rapitografy ech dawne czasy 

Pamiętam jak profesorowi od mechaniki rysunki na gotowo robiliśmy bo projekty robił a łeb  miał  jebaniutki na Żeraniu linię  lakiernicza projektował 

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Tyś  z tych nowoczesnych @gregor1284ja jeszcze na olowkach o różnych twardosciach i rapitografy ech dawne czasy 

O kurła.... to ja juz nie wiem do jakiego pokolenia.sie zaliczać. Rysunek techniczny tez w ołówku i rapitografie. Jak profesor wyczail u kogoś pisaki o różnych rozmiarach to miał przerąbane. Ale na autocadzie tez mialem.zajecia jako inny przedmiot. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

To na podstawach konstrukcji maszyn było z tymi ołówkami. Różne twardości itp. Ale tam to głównie liczenie wytrzymałości i podpór belek było. 

No ja miałem kierunek projektowanie i budowa maszyn   matematyka i wzory szlo zajoba dostać ,ale nic nie ginie

@Belaruss820 nie martw  sie umiescimyCię gdzieś po środku 😉

A układ żelazo cementyt to mi się  po nocach śnił pierdykany

Edytowane przez Łolek
  • Thanks 1
Opublikowano

Od autocada mialem profesora ktory napisal swój podręcznik ale kazdy go olewał. Facet byl.tak zakrecony ze jak przyszedł  na zajecia to kluczem zamiast w zamek od drzwi to celował w zawias i szukal klamki.

Opublikowano

U nas był tylko jeden nauczyciel który czegoś chciał nauczyć. Reszta to jeszcze na fiacie 126p i polonezie opierała swój materiał naukowy. Największą afera była jak z geografii większość klasy napisała sprawdzian na piątki a zazwyczaj mieli trójki 

Opublikowano

Witam. 

A chyba przekręcę się na drugi bok i jeszcze pośpię sobie. 

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim.

Ja jak się drzemnę w dzień, to jestem potem nie do życia, jakbym ogromnego kaca miał, więc odpada

Edytowane przez sladan
Opublikowano
51 minut temu, 6465 napisał:

Dobrze że dziś niedziela to się może w dzień zdrzemnę 🤔

i cyk niezapowiedziani goście... zazwyczaj tak jest

9 godzin temu, witejus napisał:

To puste pole to Twój poplon?

no na szczęście nie, ostatni rok mam ten program to wypadało się wykazać w razie kontroli coby potem nie oddawać $$$$$

14 godzin temu, HF86 napisał:

Często josery z siemieniem i dużo domowej cj

16325794667478568894225206178832.jpg

co Ty kurła, pelletem cieluny karmisz? Ze skindzierza bierzesz?

Opublikowano
12 godzin temu, stempos1980 napisał:

@Ursus932 dawaj fetora sprubójemy 🤔

IMG_20210925_183109.jpg

No ładnie 👍 jak po UG 2 🙂

A do czego ta wajcha jak w snopowiązałce 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v