Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

jak z ekologi wyjdzie mi minimum 2 tys da ha . to wchodze 

u nas już weszli, rosną lucerny, tylko nie wiem czy o taką ekologie chodzi

gregor1284 napisał:

Kurla jak śmierdzi gęsiami na tych łąkach 🤦‍♂️

u nas wypuścił na jęczmień to z 4dni jeczmienia nie było a kawałek spory, zaraz pewnie w kuku pusci to też fajnie będzie znikać 😀

Opublikowano

na lucernę zapewne nie rozlejesz gnojówki, bo eko zabroni, nie wymieszasz - bo zniszczysz uprawę

pewnie wymogiem będzie jakiś okres kwitnienia danej rośliny, jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach

Opublikowano
ippon napisał:

14 minut temu, komizmo napisał:

Te tuz do bydla to słaba kasa

Dlaczego Pan tak uważa?. Obecnie zazielenienie wynosi 300 coś/ha, a tu jest ponad 1000. Ponadto 1/5 DJP na ha , to i tak nadal intensywne użytkowanie. Wystarczyłoby 1 DJP.

kosmita? dobrze się czujesz ? wprowadž w życie to zobaczysz dopiero czy po ''D'' rolnik nie dostanie

zrobią nas bez mydła ....

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

jak zawsze zresztą...

Sławek otóż to , tak było jest i będzie , kuźwa niestety

Opublikowano
48 minut temu, DANDYS napisał:

te zadrzewiwnia środpolne fajna kasa

trzeba iść do sądzić brzozek

Panie aby drugi Karajan ducha oddał na którejś z Twoich brzóz, to i dopłaty by Ci były nie potrzebne 😂

Opublikowano

a chuj z tymi doplatami niech obniżą nawozy srodki ochrony, paliwo, inne pierdoły a zapłacą uczciwie za zboża mleko, bydło i świnie i ta ekologie unormuja to ludzie se dadzą radę

Opublikowano

Panowie, głowa do góry. ręczę , że bedzie lepiej niż teraz, przynajmniej na razie. bardziej martwi mnie, branie przez Unię na swe barki, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych na naszej planecie, i w niedalekiej przyszlości zakaz jakiejkolwiek hodowli. To już nie są mrzonki.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie znam, nie znam. To Ty kolejny w ruskich zapatrzony? 

nie nie o to mi chodziło ale jak Masz chwilke wolną to Sobie włącz na you tube to Zrozumiesz o co mi biegało ;)

18 minut temu, jahooo napisał:

czyli będzie 1600zł dopłaty do 1ha i być może nic więcej nie zbierzesz - luksus jak ch....

to lepiej 2 tony żyta po 500 zł ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

to lepiej 2 tony żyta po 500 zł ?

nie każdy ma ziemie , że tylko 2 tony żyta po 500, dla takich, co mają biały piach i przerzucają go tylko dla dopłat, może i lepiej

dla mnie jest  to bez różnicy, mogę się obyć bez dopłat

• Thanks 1
Opublikowano

dopłaty z założenia miały być rekompensatą za wprowadzenie VAT w rolnictwie, który nie zawsze i nie w pełni można odliczyć, zwłaszcza, jak ktoś jest na ryczałcie, a tak większość zaczynała

to nie jest pomoc socjalna dla tych, co się ze swojego 1 czy 2ha piachu w życiu nie utrzymają

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

nie każdy ma ziemie , że tylko 2 tony żyta po 500, 

No tak ,są jeszcze tacy co mają 1 tone po 500 B|

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał:

to nie jest pomoc socjalna dla tych, co się ze swojego 1 czy 2ha piachu w życiu nie utrzymają

mam 1 ha piachu ale ze 3-4 tony mi wyjdą żyta ale Zobacz ile ludzi sieje łubin tylko dla dopłat ? ja sam miewałem 4-5 ha łubinu na 5 klasie , ale to tylko wylegarnia chwastów  była ale pewnie wróce do tego bo wraz z ONW  to około 1600 zł do ha .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
ippon napisał:

Panowie, głowa do góry. ręczę , że bedzie lepiej niż teraz, przynajmniej na razie. bardziej martwi mnie, branie przez Unię na swe barki, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych na naszej planecie, i w niedalekiej przyszlości zakaz jakiejkolwiek hodowli. To już nie są mrzonki.

zakaz chodowli to gdzie i komu będzie lepiej jak ja z chodowli żyję ?

Opublikowano
22 minuty temu, ippon napisał:

Kolega to coś z polityką ma wspólnego, będzie lepiej ale dla kogo? Na pewno nie dla zwykłego rolnika.

• Like 1
Opublikowano

Się nie znam Sławku ale chyba Twój rozmówca należy do tych co przeciw działają rolnictwu🤔

6 minut temu, slawek74 napisał:

zakaz chodowli to gdzie i komu będzie lepiej jak ja z chodowli żyję ?

Opublikowano

zróżnicowana struktura upraw - szacowana stawka: 339 zł/ha,

Czyli płodozmian? 

Ciekawe ile z tych Eco pakietów można będzie sobie wybrać, czy przypadkiem nie będzie tak że żeby skorzystać z jednego to trzeba będzie brać trzy 

Opublikowano

co jakiś czas przyjeżdża auto opróżnia ten kontener. sęk w tym, że on jest pełny co kilka dni, a opróżnia raz czy dwa w miesiącu. celowo jest niedomkniety i lisy oraz psy rozciągają to po okolicznych polach.

A nu jeho

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v