Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sobie pod ziemniaka tyle azotu..... Toć to masakra.... 😜

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Worek potafoski i worek salmagu na 10 a, tylko salmag jak zaczną wschodzić pół i pół z miesiąc później.

Obornika było 8 t na te 10 ary w tamtym roku i teraz tam samo, to coś z obornika zostało jeszcze nie wykorzystane.

A skąd ty panie tyle obornika nabrał kuraki tyle na robilii czy to jeszcze spadekpo świniach?

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Kurna to nawet Ty ode mnie więcej sypiesz. To też muszę z worek saletrzaku rozsiać przed sadzeniem na te 20 kilka arów i potem może dam trochę saletry🤔

Czytałem że pod jadalne nie powinno się dawać azotu w dwóch dawkaćh tylko przed sadzeniem wszystko. No ale każdy robi jak mu pasuję.

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Worek potafoski i worek salmagu na 10 a, tylko salmag jak zaczną wschodzić pół i pół z miesiąc później.

Obornika było 8 t na te 10 ary w tamtym roku i teraz tam samo, to coś z obornika zostało jeszcze nie wykorzystane.

Że twymi słowami odpowiem - smaczne będą. 

Widzisz, a chciałeś mi dokopać że tyle nawozu sypię  a sam dajesz

80t obornika 500kg potafoski i 500kg saletrzaku

Opublikowano
1 minutę temu, Piotrek1975 napisał:

Czytałem że pod jadalne nie powinno się dawać azotu w dwóch dawkaćh tylko przed sadzeniem wszystko. No ale każdy robi jak mu pasuję.

Swego czasu wszyscy siewali superfosfat, w późniejszych latach Polifoskę przed sadzeniem a saletrę lub saletrzak przy obsypywaniu jak już z ziemi wyszły. Ja nie dawałem nigdy jako takiego azotu, jesienią obornika, wiosną Poli 8 i tak to rosło. 

Opublikowano
2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Ja zawsze daje pierwszą daekę jak wschoszą po bronowaniu przed obredleniem, druga na ostatnie obredlenie.

Sypnąć przed siewnie a potem 3 razy bronować redlić to azot ucieknie z ruszanej ziemi i nic nie zostanie, a tak jak już się nie będzie bronować po wschodach to i azot nie będzie napowietrzany.

Tak mój głupi łep rozumuje, moze głupio ale nie wiem tak robię i się rodzą.

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

19 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Kurna to nawet Ty ode mnie więcej sypiesz. To też muszę z worek saletrzaku rozsiać przed sadzeniem na te 20 kilka arów i potem może dam trochę saletry🤔

Obaj jesteście niby EKO....a u mnie na ponad 2,5ha nie daje azotu z "worka" wcale.

jesienia obornik, żyto z wyką, wiosną wczas sól potasowa po ścięciu żyta obornik, orka siew PK i na tym praktycznie kończe nawożenie

Opublikowano (edytowane)

Ja nigdy nie bronowałem. Teraz tylko raz obsypuję i koniec. Pamiętam jak zajechałem do Seniora, w maju jakoś, jeszcze wtedy traktor jego był i sam sobie w polu robił to objechał ziemniaki gęsiostópkami rozsiał mix saletry i saletrzaku, obsypał i oprysk na chwasty. Potem byłem na wykopki to z 15a były 3 wozy, na każdym po dwa zbiornik z Hasii czyli po około 2 tony i jeszcze z 700kg drobnych z sortownika.

3 minuty temu, soltys48 napisał:

jesienia obornik, żyto z wyką, wiosną wczas sól potasowa po ścięciu żyta obornik, orka siew PK i na tym praktycznie kończe nawożenie

Jak masz tyle gnoja to co się dziwisz. Ja gówna jak urobię 4-5 rozrzutników 3,5 tony na rok to cud a nie tylko pod same ziemniaki trzeba dawać.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

Też nie pryskałem wcześniej. Ale nie mogłem sobie poradzić z chwastnicą i lebiodą. Ziemniaki usychały na początku sierpnia bo pryskam raz na zarazę i zarastały. Potem trzeba było albo Orkan brać albo chodzić wyrywać co grube ręcznie a co drobniejsze kosą spalinową wycinać.

Opublikowano
15 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Jak masz tyle gnoja to co się dziwisz. Ja gówna jak urobię 4-5 rozrzutników 3,5 tony na rok to cud a nie tylko pod same ziemniaki trzeba dawać.

To pomyśl czy nie lepiej  dać to wszystko pod pyrę i mieć ZDROWSZE

8 minut temu, Bananek napisał:

kurła, Ty widzisz co za oknem?

Michaś jak najbardziej na czasie.....

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Kto posiał nawóz niech szybko bierze odkurzacz i zbiera bo jak rośliny pojedzą to kaput

ZIMA WRACA 

BESTIA IDZIE

🙆🏻‍♂️

https://wiadomosci.wp.pl/kolejny-atak-zimowej-bestii-nie-odkladajcie-zimowych-kurtek-6615312423574048a

Raz mu się udało trafić w zimie na zimę, to teraz co miesiąc będzie próbował, i tak do końca roku, a może się uda, :P

oni nic nie wiedzą na dłuższą metę, gdzie jest ta ciepła zima, albo wyjątkowo ciepła wiosna  już w marcu?

Opublikowano
34 minuty temu, soltys48 napisał:

Obaj jesteście niby EKO....a u mnie na ponad 2,5ha nie daje azotu z "worka" wcale.

bo Ryśkowi wolno. ważne żeby inni nie siali i germańców nie kupowali.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v