Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich rolników, chciałbym zapytać się was jak wygląda sprawa z potrąceniami/strączkami przy sprzedaży bydła. Czy jest to "ruchoma" stawka czy przy stałym odbiorcy stawka jest cały czas ta sama? Razem z ojcem prowadzę gospodarstwo i mamy od kilku ładnych lat stałego, sprawdzonego odbiorcę u którego zawsze 8% jest liczone na strączke i nie wiem czy to jest w porządku. Podkreślę, że mamy własną wagę i nawet dziś bydło było ważone bo w przyszłym tygodniu odjeżdża 4-5 sztuki. Sprzedajemy byki i jałówki głównie mieszańce, z krów zrezygnowaliśmy, handlarz wie o wadze i nawet nie kombinuje żadnych manewrów :) Chowamy zawsze ok 50-55 sztuk i w skali roku na tym 1-2 procentach, uzbiera się przyzwoita kasa jeśli można byłoby to zmienić u handlarza. Pozdrawiam.

Opublikowano
5 godzin temu, zbitom793 napisał:

Ile procent blonda ma ta w środku,?

Nie wiem ile bo kupiłem w pakiecie z bykami i tylko problem z tym bo miejsce zajmują. Szkoda mi ich na mięso oddać bo na krowy to są bdb 

Opublikowano

I poco to to tak się drożyć  .dzieci handlarza o głodzie i chłodzie lizyngu raty na karku a chłopaki wyłudzają po 7.5 bez litości. 

Opublikowano

Może nie dołoży 😂 mówił że się zdarza że dokłada 😂 w grudniu po 7.2 dawał. Inny wczoraj 7.3. jak byk  w cenie to jałówki na handel a jak jałówka płaciła o same byki były🤣

• Like 1
Opublikowano

Sprzedane 6krow i jalowka. 

1krowa waga 635 po 5.20

2krowa waga 528 po 4.50

3krowa waga 510po4.30

4krowa waga 487 po 4

5krowa waga 662 po 5.20

6krowa waga 611 po 5

7jalowka waga 713 po 8

Waga i cena brutto. Lokalny handlarz. Byka brak wciągu 15minut dwie ubojnie do niego dzwonilo żeby byka przywiózł. Na dzisiaj miał do zabrania prawie 20krow. Podlaskie BSI

Opublikowano

10 średnio płacę u stałych. A dwa tygodniowe po 50 kg po 300 za sztukę kupiłem bo na skup minimum 60 na czysto muszą mieć 

Opublikowano

Jakie macie opinie na temat MCKEEN BEEF Linne koło Dobrej? Nie oszukują na WBC? I jak tam teraz płacą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v