Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ludziska bedą wciskać do każdej szopki cielaki to znow ceny nie bedzie, w przyszłym roku bedzie jeszcze szał na kukurydze w moich rejonach (No chyba ze covid odpuści) i za 2 lata cena na kuku jebnie, bo widzę ze sporo wolnych obszarów na kuku pewnie czeka bo na co innego? 

Opublikowano
9 minut temu, AdamRo napisał:

Niech nie likwiduje konta. Kubeł zimnej wody na łeb przyda się od czasu do czasu. 

Ja nie potrzebuje robię to co chcę i co lubię 🐂🐂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A myslicie że to wina tych ludzi co mają po kilka cielaków że byki potem tanie??? Ogólnie teraz powinna być sprzedaż cielaków (byków) co ludzie nakupili 2 lata temu i jakos cena znów idzie do góry... 

Edytowane przez JarekBazydlo
Opublikowano

Ludzie przez lokdawn nie przestali jeść. Wręcz przeciwnie żrą więcej kupują więcej i wyrzucają więcej. Gastronomia w dużej mierze bierze najtańsze elementy i najważniejsze zasady aby na talerzu było mało a dużo kosztowało 

Opublikowano
29 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A myslicie że to wina tych ludzi co mają po kilka cielaków że byki potem tanie??? Ogólnie teraz powinna być sprzedaż cielaków (byków) co ludzie nakupili 2 lata temu i jakos cena znów idzie do góry... 

Jak zajezdzalem do swojego pośrednika na bazę to w uj towaru na jesieni i latem ledwo minimum wagi złapało. A towaru po 200 300 kg było w czym wybierać .sam brałem 200 kg byski w cenie obecnego dobrego cielaka.wyprzedaz już była Jarku 😉

Opublikowano

Dokładnie ktoś jak miał 3-5 sztuk i do tego miał świnki i zmusiła go weterynaria do przebudowy albo likwidacji jedej gałęzi to wybrał świnki bo wtedy świnki były 5-6 złotych, a hf po 5.6 Sam miałem 30 świnek które pozwolili mi tylko warunkowo dotrzymać, a ze większość pod opasy to zostały opasy wtedy, ale sąsiedzi co miało po 3-5 sztuk zlikwidowali opasy.

Opublikowano (edytowane)

co do gastronomi to lokale działają u mie jak działały , chyba już w kązdym miescie jest miejsce gdzie podają burgery z miesem wołowym ,znajoma  pracuje w lokalu to 10 % zamówień to hamburgery gdzie jeszcze 2-3 lata temu nikt nie myslał żęby do menu dołączyć hamburgera za 20 zł a były z mielonką po 6 zł .  stekownia w miescie wojewudzkim to już norma

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 godzin temu, HF86 napisał:

Może taka sama ujnia jak u kumpla na burgerowni przedstawiciel nowej firmy zostawił. Kotlety skakały i inne cuda tak nasączone chemicznym badziewem.z kg pewnie i z dwa robili na zakładzie 

Nie inaczej.

Oni jak już kiedyś pisałem szukają stałego dostawcy wołowiny i przede wszystkim cielęciny premium

3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

To tak samo jak się upierałeś że skasujesz konto 2 stycznia bo szkoda Ci czasu na pisanie tu... I co jakoś tego nie uczyniłeś... 

Przeszkadza ci?

2 godziny temu, ab23 napisał:

Naganiacz za mięsne 8,5w górę

10szt odsada interesuje?

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, soltys48 napisał:

Nie inaczej.

Oni jak już kiedyś pisałem szukają stałego dostawcy wołowiny 

Co stoi na przeszkodzie nowemu biznesowi?towar na Premium masz a resztę u Jarka dokupisz. 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Ludzie przez lokdawn nie przestali jeść. Wręcz przeciwnie żrą więcej kupują więcej i wyrzucają więcej. Gastronomia w dużej mierze bierze najtańsze elementy i najważniejsze zasady aby na talerzu było mało a dużo kosztowało 

Ok. Przyjmijmy, że ma Pan rację, jest to logiczne i można się zgodzić. Tylko jak w takim razie wyjaśnić to co działo się przez ostatnie pół roku? Ludzie mniej jedli? Towaru było więcej? Wieprzowinę w Polsce ludzie jedzą a ceny niema! Konia z rzędem temu, który to logicznie wyjaśni bez teorii spiskowych

Opublikowano

A i u mnie eko hfem się podratujesz w razie biedy w dobrej cenie 😉

Opublikowano

W mojej wsi jest PUB z pełnym jedzeniem typu fast fud jego właściciel to mój znajomy   gdy pytałem się go jak sobie radzi z zamknieciem knajp mówi że dokupił 4 elektryczny samochód bo nie nadąża z dowozami do domówi  co lepsze mówi że sprzedaż wzrosłą o conajmniej 100% a teraz stwierdził że prowadzenie lokalu otwartego to same koszta bo musi być obsługa baru sprzątaczka łazienki prąd koszta . A tak Knajpa zamknięta dla ludzi a kuchnia działa pełną parą do tego w maju wykupił kolejną knajpę otworzył kilka miejscowości dalej i ten sam sukces  wiec macie racie ludzie jedzą dużo więcej  tylko że w domu z dowozem .  

Opublikowano (edytowane)

Maczopestka tu jest prawo rynku po polsku. Logiki nie ma i nie będzie. Rynek wołowiny to kilku graczy bez zbędnych skrupułów. W pierwszym lokdawnie hf w skupie 5 a magazyny non stop puste export szedł na potęgę każdy się okupywal a ubojnie zacieraly ręce. A trzody jak 60% rynku w zagranicznych łapach i ful kontraktacji to aż się prosi o wycisniecie przy takiej obronie nic nie widzących i nic nie słyszacych ministrach rolnictwa i ich świcie .

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Co stoi na przeszkodzie nowemu biznesowi?towar na Premium masz a resztę u Jarka dokupisz. 

Już w tym kierunku patrzę

50 minut temu, ab23 napisał:

Te co ostatnio się podpaliłem ?

CH   7 mam jechać oglądac ale może być panewka   

6 SM,1 SM/HH,1MM z SM,1 HO,1MM z BB

Opublikowano (edytowane)

Jak nie wypali  CH to się odezwę 

Do tych 6 szt ok 280  by zamknąc kojec 

Ile tam mam do ciebie km ? 

Jest jeszcze opcja ok 130 kg ale za dużo nie chcę kombinować bo wiesz czym to pachnie im większa rotacja tym gorzej 

IMG_20210104_114836.jpg

Edytowane przez ab23
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v