Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla pewności możesz sprawdzić ciśnienie  SYSTEM 1  , ale jeśli  SYSTEM 2 jest prawidłowy , to raczej nie to . Skoro masz te ciśnienia to pozostaje zawór wyboru przełożenia , modulator z akumulatorem , i zaworki zabezpieczenia , jest tam jeszcze jakiś zawór ale dokładnie nie pamiętam od czego . Jutro wstawię zdjęcie tej części hydrauliki , to sobie prześledzisz drogę oleju . 

Opublikowano

System 1/system 2 ?  Opis na płycie mam tylko system  hmm gdzie szukać tego . Byłbym wdzięczny  za zdjęcie . Pytanie może ciśnienie gubić na naped albo wom ? Jesli zaslepie rurkę na przodzie skrzyni co idą rurki na wom i naped powinno się coś Zmienić ? 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby gubił ciśnienie na womie to nie było by ciśnienia systemowego . Port od systemu 1 (  jest tam korek który należy wykręcić i w tym miejscu wkręcić manometr )  jest w pokrywie na sam początku skrzyni  , tu gdzie jest filtr oleju ,  jutro wstawię zdjęcie  . To co mierzyłeś na dole skrzyni opisane jako "system " to jest system 2 . 

Moim zdaniem , jest coś nie tak ze sterowaniem . 

W zaworze od womu też jest port ( korek )  do pomiaru ciśnienia .

Edytowane przez peugeot
Opublikowano

Wom jest tutaj tak ?

471C2C4C-F752-420D-B993-12F4241B0E73.jpeg

Na tej płycie co zdj wstawiłem od boku wchodzą zawory i od dołu są wa takie zaworki  do ustalania chyba jak się ruszają . I ten zaworek od dołu mam jeden mocno wydarty czy to miało by znaczenie jakieś ?

E8B4DECC-46DB-45D1-B4EB-A9BD35DD6671.png

FFACD3C4-3A34-4253-A20C-748CB2164506.jpeg

9501E70E-C6A8-48CE-BA6D-4ABD400F3470.jpeg

Opublikowano

Tak sa dwa takie zaworki na tych co się suwaja i są porty 1-2-3-4 z tego co pamietam 

Tu gdzie niebieskie kropki są to wkręcam te zaworki a w poprzek idą w płycie .

BB05A2A7-F0A9-46EF-89DF-DDFF89C3647A.jpeg

Kolego a z jakich okolic jesteś ? Może z moich okolic ?

Opublikowano (edytowane)

To są zawory upustowe i jednocześnie ustalają pozycję rozdzielacza (na schemacie to A ) . Gdyby były wytarte na max to by nie zmniejszały ciśnienia w momencie zmiany przełożenia lub kierunku jazdy . Jeśli masz ciśnienie  system 1 i 2 (na schemacie  port: I , J ) to  interesują cię tylko te zawory z tego schematu . spacer.pngspacer.png

Jeszcze jedno pytanie , na koszach od kierunku jazdy jest dobre ciśnienie ? 

IMG_20210127_081510.jpg

IMG_20210127_080346.jpg

Edytowane przez peugeot
Opublikowano

Ogólnie to i tak chyba mało tam zajrzę bez odkręcenia płyty ?  Masz może messagera albo whatsaap ? 

Chodzi ci o rewers gniazdo pomiarowe oznaczone R -F  ???

Opublikowano (edytowane)

Tak F i R to porty do pomiaru . Ale  zauważyłem że wcześniej już mierzyłeś i wynosi 16 bar .  Messagera i whatsaap nie mam . 

Edytowane przez peugeot
Opublikowano

Siedzisz ogólnie w tematach ciągników john ? Mam tez 6600 wariuje podnośnik nie trzyma wysokoci albo góra albo dol . Silniczek nowy dałem już bo na starym to wogole Nie podnosil

Opublikowano
Dnia 27.01.2021 o 11:10, John6600 napisał:

Masz może messagera albo whatsaap ? 

Nic nie pomogę, ale taka uwaga - nie uciekaj na komunikatory. Zostaw wszystko dla potomnych na forum. Może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem i Wasza rozmowa mu coś podpowie? A strasznie wkurza, jak znajdujesz temat z takim problemem jak Twój - czytasz - a tam na koniec "problem rozwiązany" i zero opisu co się stało itd.

Powodzenia w ogarnięciu ciągnika 👍

Opublikowano

Kalibrować nie kalibrowaniem bo nic na ten temat nie znalazłem . Jedynie wyczytałem ze na dole są czujniki właśnie od siły ze tam moze być problem

Opublikowano
W dniu 27.01.2021 o 15:54, John6600 napisał(a):

Powiem ci kolego ze chyba ogarneles temat .  Rozebralem ten akumulator . I tam mam sprężynę walnięta i zakleszczone .  

i kolego gdzie ten akumulator jest

Opublikowano
W dniu 26.01.2021 o 21:05, peugeot napisał(a):

Dla pewności możesz sprawdzić ciśnienie  SYSTEM 1  , ale jeśli  SYSTEM 2 jest prawidłowy , to raczej nie to . Skoro masz te ciśnienia to pozostaje zawór wyboru przełożenia , modulator z akumulatorem , i zaworki zabezpieczenia , jest tam jeszcze jakiś zawór ale dokładnie nie pamiętam od czego . Jutro wstawię zdjęcie tej części hydrauliki , to sobie prześledzisz drogę oleju . 

Kolego gdzie ten modulator z akmulatorem jest i jak wygląda

Opublikowano
21 godzin temu, peugeot napisał(a):

Screenshot_20251027-214446.png

Podpowiedziałbyś czego sie uczepić w jd 6800 z rewersem EH przy kierwonicy, problem jest z agresywnym sprzęgłem i rewersem do tyłu, do przodu jest bardzo łagodny a do tyłu rusza bardziej zrywnie,  pakiety wymienione na obydwu sprzegłach jazdy, przed naprawa było to samo.