Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ma ktoś więcej informacji odnośnie łubinu wąskolistnego odmiany ZEUS. Chodzi mi o to czy ktoś go wykorzystywał jako pasza dla zwierząt? Z tego co wyczytałem to jest to łubin słodki, ale ma dość dużo alkaloidów, stąd moje pytanie...

Opublikowano

Zebrałem 11ha Łubinu wąskolistnego Karo. Średnia wyszła około 2t/ha. Bez nawożenia i bez fungicydów. Interesuje mnie tylko stanowisko po nim i dopłata łubinowa dlatego nie dbam o plon. W Centrali gdzie go kontraktuje dostaje około 900zł/t także żadne pieniądze przy tak niskim plonie, ale i tak jestem zwolennikiem tej rośliny. Pulchność gleby utrzymuje się nawet przez dwa lata po zbiorze nasion łubinu. Można to odczuć w spalaniu ciągnika podczas orania lub zrywania ścierniska na którym rósł łubin. ŚWIETNA ROŚLINA POLECAM!

Opublikowano

Żuć przedsiewnie (przed uprawą agregatem) polifoskę uzyskasz lepszy plon :). Daję niedużo bo w granicach 150kg/ha i na IV kl w tym roku udało się zebrać 2,5t/ha. Fungicydów poza zaprawą nasienną też nie stosuje :).

Opublikowano

Zauważyłem że zaprawienie nitraginą Nasion dużo daje. Obok sąsiad miał nie zaprawiany i dużo wolniej rósł. Ja najpierw w betoniarce zaprawiam go z Vitavaxem. Ziarno wędruje na przyczepę, rozpuszczam nitraginę z wodą i dodaje trochę cukru następnie mieszam to szuflą i staram się zaraz siać. Co do Chwastów.... Stosowałem kiedyś Afalon 1l/ha + Command 0,2l/ha. Niestety Command bardzo mocno go trzymał i łubin praktycznie stał w miejscu. Teraz pryskam Afalonem i jest normalnie. Potem dwa tygodnie przed zbiorem sprawdzam które miejsca na polu wymagają desykacji i tam tylko pryskam, ponieważ koszt Reglone w dawce 2,5l/ha siepie po kieszeni, a mi chodzi tylko o stanowisko i dopłatę. Kontraktuje przeważnie zawsze Karo bo opiera się dość dobrze antraknozie. Taki o to sposób znalazłem na monokulturę rzepak - pszenica - rzepak -..... sieję co roku 1/4 areału łubinu i 1/4 rzepaku także zawsze pszenica idzie po dobrym przedplonie i nigdy nie po zbożu. To takie moje spostrzeżenia lubie się dzielić doświadczeniami i niech wam też się dobrze wszystko udaje. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Sialiście kiedyś po łubinie pszenżyto, żyto w uprawie uproszczonej ? tzn po zbiorze talerzówka , przed siewem gruber na ok 10-15 cm i siew agregatem uprawowo siewnym, ziemia klasy V i VI łubin przed zbiorem randapowany.

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Ja zrobiłem pole po łubinie talerzówką, wygląda to jak po porządnym agregacie.

Łubin bardzo mocno spulchnił glebę. Chodząc po szczyrniu buty się zapadają.

Jak tam sypały Wasze łubiny wąskolistne?

Opiszcie kto i co stosował na chwasty i jak to podziałało.

Ja stosowałem Afalon 4 dni po siewie, niektóre roślinki łubinu zostały dość mocno porażone, a na polu zrobił się istny gąszcz od chwastów!

Opublikowano

Ja stosowałem Afalon 4 dni po siewie, niektóre roślinki łubinu zostały dość mocno porażone, a na polu zrobił się istny gąszcz od chwastów!

Najpierw poczytaj etykiete afalonu a dopiero stosuj. Najlepsze efekty daje przy stosowaniu odrazu po siewie do max 3 dnia. Najlepiej jak kilka dni bez deszczu po siewie. A jak jest wilgotno to kolo 4 dnia lubin moze juz kielkowac.

Opublikowano

Sialiście kiedyś po łubinie pszenżyto, żyto w uprawie uproszczonej ? tzn po zbiorze talerzówka , przed siewem gruber na ok 10-15 cm i siew agregatem uprawowo siewnym, ziemia klasy V i VI łubin przed zbiorem randapowany.

Ja tak sieję od trzech lat. Po zbiorze łubinu najlepiej dwa razy uprawić bo później mogą być problemy z chwastami w ozimym. Że chyba masz jakiś sprawdzoną mieszaninę herbicydu, na oziminy przedwschodowo, ale to musi być mur beton, bo dziadostwo jak tylko śniegu nie ma wyłazi cały rok na okrągło skąd się da. Dlatego w tym roku robiłem poprawkę na wiosnę. A na jednym polu to jeszcze od jednoliściennych pszenicę w później fazie ratowałem i drogo to kosztowało (aksial) a owies głuchy w łubinie lubi się plątać.

Opublikowano

Teoretycznie potas i magnez może pobrać z głębszych warstw gleby gdzie zboże nie sięga a fosfor z form trudno przyswajalnych dla zbóż. No ale to tylko teoria. Na pewno z plonem nasion wywozi się sporo PMg i trochę K

Opublikowano

mnie  coś  w tym roku pokusiło żeby  rozsiać  poplon  rozsiewaczem do nawozów  a później przykryłem to  talerzówką...łubin mimo sporej wilgoci wschodził  ponad 3 tyg siany chyba 15 może 18 sierpień..teraz  ma dopiero pierwszą parę  liści właściwych... nie polecam na przyszłość :(

Opublikowano

ja w tym roku posiałem rozsiewaczem łubin wykę słonecznik i rzepik i później przejazd agregatem podorywkowym i wszystkie te rośliny powschodziły bardzo ładnie i równie dobrze rosną.  może za głęboko talerzowałeś. 

A co do siania strączku po strączku to odpada ponieważ rozwiną się wirusy atakujące bakterie wiążące azot i klops...

Opublikowano (edytowane)

20CBR12 prawdopodobnie trafiłeś w suszę :/ Łubin spokojnie powinien po talerzówce wzejść... Ja rozsianą lejkiejm grykę talerzowałem i bardzo ładnie rośnie...

Dokładnie, strączkowe muszą mieć co najmniej 4 lata odstępu między sobą bo może wystąpić antraknoza :/

Edytowane przez Niki20
Opublikowano

zawsze przykrywałem łubin  zwykłą  broną i  było  ok - tylko  w tym roku coś  sobie wymyśliłem...suszy raczej nie  było a talerzowane było na 5cm więc niby głębokość odpowiednia jednak coś nie przypasowało ....

Opublikowano

Ja tam już ze cztery lata sieję lejkiem na ściernisko potem kultywator+brona i jest dobrze a w tym roku drugie pole zrobiłem pod talerzówkę i bronowanie i też ładnie powschodził