Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie łubin żółty już wykształca grono, za jakieś 1,5 tyg myślę że pownien juz napewno kwitnąć, fungicyd szedł w poniedziałek. U mnie np po Gwarancie i Siarczanie Mg do dziś są na listkach kropeczki białe od oprysku, myślę że teraz dziś już byś mógł tym leopardem pryskać.

Opublikowano

Mój łubin wąskolistny, zdjęcia z 19 maja, 22 opryskałem leopardem zobaczymy jak podziałał :)

Na pierwszych czterech zdjęciach wygląda nawet ładnie tylko nie wiem w czym może być problem z kręceniem i uszkodzeniami liści(zdjęcie 4)

Na ostatnim mam duży problem roślinki żółkną i giną co może być problemem ?? ( dwa ostatnie zdjęcia )

Pozdrawiam

post-80280-0-34832400-1401033064_thumb.jpg

post-80280-0-40275100-1401033082_thumb.jpg

post-80280-0-29730200-1401033122_thumb.jpg

post-80280-0-47407400-1401033153_thumb.jpg

post-80280-0-83046000-1401033204_thumb.jpg

post-80280-0-08201900-1401033215_thumb.jpg

Opublikowano

u mnie kolego to samo z tymi żółtymi roślinami, na wszelki wypadek opryskałem na dniach gwarantem. być może wpłukało środek do stosowania przedwschodowego jak pisano wyżej.

Opublikowano

Albo wpłukało herbicyd, chociaż sam Afalon nawet mocno wpłukany nie powinien zbytnio uszkodzić roślin, druga wersja to zbyt niskie ph gleby nawet dla łubinu

Opublikowano

zależy czym pryskałeś - ja pryskałem po siewie afalonem i w jednym miejscu zrobiła mi się nakładka - czego wynikiem było żółknięcie roślin albo nie wschodzenie w ogóle

Opublikowano (edytowane)

kolego Dyczko co ile wykonujesz zabieg przeciwko antraknozie i jakiś pakiet "wybadany" p. temu patogenowi posiadasz? U mnie tydzień temu szedł Gwarant z siarczanem Mg zastanawiam się kiedy zastosowac T2 aby nie dopuścić do zainfekowania tą chorobą.

KAZIU można jak najbardziej, wszystko zależy od stosowanego siarczanu, najlepiej wg zaleceń producenta dla kategorii roślin rolniczych.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Pryskane było afalonem, kobitka w sklepie mówi że to przez deszcz bo lekko padało w późniejszych dniach, to na 50% wina oprysku bo to samo w soi się porobiło ładnie wyszła z ziemi i na części zaczęła żółknąć i więdnie..

Wczoraj łubin opryskałem sarfun 500 sc bo on działa na antraknozę i jeszcze coś, do tego doszła odżywka,

Oprysk leopardem chyba zadziałał bo jednoliścienne zaczynają żółknąć :)

Opublikowano

panowie, czy ktoś z was ma doświadczenie w stosowaniu Amistar 250SC, Champion 50 WP, Miedzian 50 WG, Ekonom MC 72,5 WP, Kaptan Zawiesinowy 50 WP, Switch 62,5 WG lub Topsin M 500 SC -ponoć wszystkie te środki są skuteczne w zwalczaniu antraknozy (brak rejestracji) w T2-czy ktoś z was stosował któryś z wymienionych środków ? U mne na T1 Gwarant poszedł 2l/ha i póki co jest ok- zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano

ja byłem dzisiaj zobaczyć swój łubin i jest ładny wysokość około 25 cm nie ma żadnych chwastów w nim opryskany był linurexem i nie zauwarzyłem zeby się coś z nim działo nie skręcają się mu listka i nie żółknie czy jest konieczność pryskania na antraknoze ???

Opublikowano

jak uważacie czy warto dawać teraz na T1 Sarfun a za 2 tygodnie Gwarant? Zauważyłem że na słabszej ziemi troche żółknie ale myśle że to nie jest spowodowane anaraktozą

Opublikowano

łubin zeus już kwitnie, byłem dziś zobaczyć, ale afalon chyba cos słabo przytrzymał zielicho, bardzo dużo jest chabra i dosyć duż przytuli, łubin wąskolistny około 35-40cm ( za kolana) opryskany do tej pory gwarantem 2l/ha, czy jest sens stosowac jeszcze jakieś herbicydy, ale jeśli to co najlepiej w tej fazie rozwoju rośliny????

Opublikowano

Afalon w ogóle nie działa na przytulie, nie pamiętam co z chabrem ale chyba też nie bardzo. Z herbicydów to teraz jedynie na jednoliścienne, ostatni dzwonek

Opublikowano

łubin zeus już kwitnie, byłem dziś zobaczyć, ale afalon chyba cos słabo przytrzymał zielicho, bardzo dużo jest chabra i dosyć duż przytuli, łubin wąskolistny około 35-40cm ( za kolana) opryskany do tej pory gwarantem 2l/ha, czy jest sens stosowac jeszcze jakieś herbicydy, ale jeśli to co najlepiej w tej fazie rozwoju rośliny????

No nie mogę uwierzyć że masz taki łubin po tym co zobaczyłem dzisiaj u siebie.

Na lepszej ziemi roślinki 20/25cm, a na gorszej 10cm.

Opublikowano

pisze że ma przytulie czyli ziemia jest znacznie lepsza niż na na łubin

Opublikowano (edytowane)

pisze że ma przytulie czyli ziemia jest znacznie lepsza niż na na łubin

u mnie na IV i V klasie wsytępuje przytulia w łubinie i nie tylko.

mój ma ok 50cm wysokości i zaczyna kwitnąć (żółty).

radek z jakim robakiem? żeby ich szkodnik nie uszkodził? No moga się pojawić z chwilą pierwszych strąków strąkowce fasolowy lub grochowy ja jeszcze nigdy ich nie widziałem na żywo oprócz gabloty uczelnianej.

Edytowane przez proxy8441