Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam problem ze swoim łubinem - misterem . Mianowicie zasiałem w tym roku w uprawie uproszczonej łubin i tam gdzie po żniwach poszedł glifosat w dawce 4l+ 5kg siarczanu, żeby zwalczyć perz - wschody łubinu są dużo gorsze niż tam gdzie nie było pryskane a też tak uprawiałem. Opryskane rzysko było zostawione ponad miesiąc po czym przed zimą przemieszałem to talerzówką i tak zostawiłem na zimę. Wiosną agregat i siew. Czy Glifosat działał by tak długo ?? Nasiona były te same a od razu widać gdzie było randapowane :/

Opublikowano

Dziwne bo ja też mam zasiany łubin metodą uproszczoną i także pryskałem glifosatem a skutków ubocznych nie widzę. Z tym że ja dwa razy uprawiałem przed zimą. Raz gruber później uprawowo siewny podczas siania gorczycy na rolnośrodowiskowe. Wiosną część gruber na 20 cm, później siew łubinu agregatem uprawowo siewnym a część talerzówka i na to siew agregatem uprawowo siewnym.

Jak na razie w moim łubinie jedyny problem to zboża które były przedplonem i przetrwały te wszystkie uprawki.

Opublikowano

Co sie stanie z nasionami ktore leżą na wierzchu opryskanymi Afalonem /Linurexem?

Podobną sytuacje miałem rok temu, jeśli będzie wody pod dostatkiem to łubin wzejdzie, jakiegoś negatywnego wpływu tych środków na nasiona nie zauważyłem

Opublikowano

Na grzyba jeszcze czas, bynajmniej u mnie. Znalazłem ciekawy art. http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/artykuly/w-teorii-sa-w-praktyce-brak,50299,1.html tabela na 2 stronie ciekawe jak w tym porównaniu wypadłby gwarant z dawką 2l/ha ?

Opublikowano

ja w tym roku miałem tak, że siałem łubin jak było strasznie sucho i dosyć dużo nasion pozostało na wierzchu, jednakże jak przyszły deszcze to nawet nasiona które nie były przykryte ziemią powschodziły, opryskiwałem zaraz po siewie afalonem i żadnych ubocznych skutków nie widzę, ładne rządki powschodziły, mam tylko problem bo niektóre roślinki robią się żółte i nie wiem od czego (zazwyczaj tam gdzie obornik się wyorywał, a był dawany 3 lata temu). poza tym przy granicach wyszło mi trochę perzu i nie wiem czy wjeżdżać i to pryskać, jeszcze trochę zaczekam

Opublikowano

Witam.W tym roku posiałem łubin odmiana" boruta" kwalifikat.Stanowisko to chyba 5 letni ugór którego z przyczyn losowych nie miałem możliwosci popryskać glifosatem na jesien.Na dzień dzisiejszy już widać ładnie rządki a łubin już wypuszcza miejscami drugą"gałązkę" nie wiem jak to fachowo nazwac.Perz nie daje o sobie zapomnieć miejscami już sie zielono robi wiec tu moje pytanie w jakiej fazie rozwojowej go popryskać jakim gramicydem i w jakiej dawce??? Pierwszy raz w życiu mam kontak z uprawą tej rośliny więc bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

Myślę że można to nazwać 2 parą liści a co do zwalczania to można pryskać jak łubin ma 3 pary liści właściwych. Ja jak jest potrzeba zwalczania perzu to jadę 0,6 l ha agilu i za 10- 12 dni powtórka i ładnie perz kładzie. Dobrze było by jeszcze glifosatem desykacje zrobić przed zbiorem to rozwiązał byś problem całkowicie.

Opublikowano

Panowie a jest jakiś tani a zarazem dobry fungicyd ? Myślałem nad: Leopard Extra 05 EC. Nie chce nie wiadomo ile pakować kasy, bo pierwszy raz uprawiam łubin i nie wiem co z tego wyjdzie. Póki co rośnie bardzo dobrze. Dodam , że na polu rośnie perz jednoroczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam.Pierwszy raz zasiałem łubin mister oraz karo.Zaprawiłem nitraginą .Niestety po siewie przyszły deszcze i bałem się póżniej pryskać.Koledzy czy polecacie po siewie targe

Opublikowano (edytowane)

witam dzisiaj byłem oglądać łubin i zauważyłem ze niektóre roslinki są całe zółte te mniejsze a te co wczesniej wyszły i co są większe to nie jaka może być tego przyczyna? moze za mokro bo teraz kilka dni juz pada?

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Ja oglądałem swój dzisiaj i jest ładny,trochę jakby wschody nie równe,ale poszły deszcze to może się wyrówna.Niestety zielska coraz więcej dla tego koledzy pomóżcie czym pryskać po wschodowo,targa wystarczy?

Opublikowano

Ja oglądałem swój dzisiaj i jest ładny,trochę jakby wschody nie równe,ale poszły deszcze to może się wyrówna.Niestety zielska coraz więcej dla tego koledzy pomóżcie czym pryskać po wschodowo,targa wystarczy?

Targa załatwi tylko chwasty jednoliścienne, dwuliściennych ani nie drgnie, nie stosowałeś nic przedwschodowego, dlaczego?

Eryko Pryskałem Agilem efekt bardzo dobry.

Opublikowano

Nie pryskałem przedwschodowo ponieważ zaraz po siewie przez kolejne trzy dni padały przelotne deszcze i bałem się że uszkodzę rośliny.Prawdopodobnie zrobiłem źle.Poradzcie proszę co konkretnie podać i w jakich ilościach.Przygodę z łubinami dopiero zaczynam i proszę pomóżcie.

Opublikowano (edytowane)

Siemka

Mam do was takie dłuższe pytanie mianowicie mam chęci zasiać łubin wąskolistny na ok 2,5 ha ziemia 6 klasa chcę go posiać w tym tygodniu czy to czasem nie za późno ? jakie zastosować nawożenie i opryski i jakiego plonu mogę się spodziewać? i ile siać łubinu na ha i w jakim rozstawie i czy wybór wąskolistnego jest dobry na tak słabe ziemie czy może inna odmiana będzie lepsza.

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Fusilade również tylko jednoliścienne bierze, wróc parę stron ktoś kiedyś pisał o jakimś środku na dwuliścienne powschodowo.

na VI klasę zdecydowanie lepszy łubin żółty aczkolwiek wąskolistny tez się uda, no jeśli chodzi o termin siewu to już trochę przyspałeś już maj na karku, możesz zaryzykowac na wierzchu bedzie szybko przy takiej pogodzie, będzie bardziej podatny na antraknozę.

Opublikowano (edytowane)

Ponawiam pytanie czy ktoś stosował Leopard Extra 05ec ? A jeśli nie, to czy możecie polecić jakiś środek na chwasty jednoliścienne ? Podajcie odrazu ile potrzeba preparatu i ile litrów wody na ha.

Edytowane przez Michal673
Opublikowano

Do @syba

W ubiegłym roku siałem łubin wąskolistny 04.05 i kosiłem koło 15 sierpnia więc śmiało siej i tez na VI klasie udał się 1.8 t z ha było wiec nie było źle bez oprysku i nawożenia.

Opublikowano

Targa załatwi tylko chwasty jednoliścienne, dwuliściennych ani nie drgnie, nie stosowałeś nic przedwschodowego, dlaczego?

Eryko Pryskałem Agilem efekt bardzo dobry.

Ile liści miał łubin jak pryskałeś? do jakiej fazy można pryskać Agilem?