Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ogar118 a na jakiej klasie ziemi planujesz zasiać 100nasion/m2 bo ja na ugorze (przewaga V i troche VI) bede siał pierwszy rok i myślałem żeby dać moze troche wiekszy wysiew . Co o tym myslicie? Jak sie pytałem w sklepie to doglebowym opryskom nie przeszkadaja ujemne temp. wiec chyba po niedzieli może zaczne siewy.

ps. Też myślałem nad zakupem Baryta jak bym nie dostał Mistera bo bardzo podobna odmiana

Opublikowano

Nie wiem jak do końca mają się przymrozki do oprysków doglebowych, ale na pewno bardzo ważna jest wilgotność. Jak będzie sucho to słabo działają. Ja planuje siać 150kg/ha, może pod koniec przyszłego tygodnia.

Opublikowano

miałem w zeszłym roku na probe mistera i lorda ( które tez były bardzo drobne) i powiem ze plon porażka jakieś 800 kg/ha ( wiecie co mogło spowodować tak niski plon?), a zaraz obok wąskolistną odmianę nie pamiętam nazwy i dala 2,5 t/ha a rok wcześniej 3 t/ha .A swoja droga siejecie już łubiny w tym roku?

Opublikowano

zadnego nie pryskalem u mnie lubinu to od bardzo dawna nie bylo na polach a skoro zaatakowalby żółtego to i waskalistnego a ten dobrze plomowal i jeszcze mialem bialy łubin i tez dobrze plonowal .... wszystko na tym samym polu obok siebie siane tylko ze żółty byl pryskany reglone (mimo wyzszej dawki i tak go nie uplaiło a reszta glifosatem opryskana) a żółty wygladał bardzo dobrze straków mial pełno ale drobne nasiona i bardzo ciezko sie go kosiło.

Opublikowano

no własnie, każdy z łubinów ma inne wymagania glebowe a w szczególnie te relacje są duże między łubinem białym a żółtym, na jakiej klasie miałeś te łubiny ?

ja bym dzisiaj zasiał tylko brak odpowiedniej odmiany, przywieźli Perkoza zamiast Mistera lub Dukata, planowy siew to piątek przyszły tydzień...

a Wy jak tam?

Opublikowano

Ja mam do zasiania 1,5 ha i myślę, że po następnej niedzieli powoli można myśleć o siewie. W tym roku mam Mistera po znajomości od znajomego 1 rok po centrali. Ciekawe jak wyjdzie na V klasie lekko zwięzłej.

Opublikowano

A wiesz jaka to była odmiana dokładnie bo że na biało kwitła to nie musiał to być łubin biały chyba są jakieś odmiany wąskolistne kwitnące na biało ale ręki nie dam sobie uciąć, koledzy poprawią...

A co do siewu to miałem dzisiaj zasiać wszystko gotowe tylko zaprawić nitraginą i primusem i w pole ale doszedłem do wniosku że jeszcze może troche wcześnie (zawilec jeszcze nie zakwitł) i boję się ewentualnych przymrozków...

Czym macie zamiar zwalczać chwasty w tym roku? Ja planuje 2 l stompu i 0,15 commandu...

Opublikowano

skoro biały lubi aż tak dobra ziemie to czemu dal 2,5 t a żółty tylko 800kg? klasa ziemi 5 do 4b, biały odmiana kalif o ile dobrze pamiętam. moim zdaniem wąskoliste odmiany lepiej plonują, a odmiany żółte są super na poplon o wiele więcej zielonej masy mają.

Opublikowano (edytowane)

Nie każdy łubin wąskolistny kwitnie na niebiesko, ale każdy który kwitnie na niebiesko jest wąskolistny B)

Z tego co czytałem łubin biały ma najdłuższy okres wegetacji i jest najbardziej wrażliwy na antraknozę.

Z tym plonowaniem łubinu to jest masakra. Jak się udał to wąskolistny dawał niewiele ponad 2t a w tym roku przypalony commandem niewiele ponad tonę. Dlatego wypróbuję groch

kalif to łubin wąskolistny który biało kwitnie http://www.hrsmolice.pl/index.php?p=lubin_00

a uprawia ktoś taki prawdziwy łubin biały szerokolistny??? http://www.hrsmolice.pl/index.php?p=lubin_01&l=pl

Edytowane przez gwozd
Opublikowano

Na początek dzięki za podpowiedź o łubinie co to może być za typ. Przyjmując, że ten "mój" jest wąskolistny czym polecieć chwasty zaraz po siewie? Dać z 1,4 litra Afalon/Linurex na hektar czy może 1 litr Afalon/Linurex i dodać z 0,1 commandu??

Opublikowano

łubin biały ma potrzeby glebowe w przedziale IIIa-IVb teoretycznie oczywiście a w praktyce wszystko zależy od warunków siedliskowych panujących na danej parceli dlatego nawet na V klasie można osiagnąć przyzwoity plon łubinu białego...

Opublikowano

Witam, mam łubin żółty ale nie wiem dokładnie jaka odmiana i niestety zamieszało mi się sporo owsa a chciałbym dać go na siew więc poradźcie czy może jest jakiś oprysk aby wyeliminować ten owies ?

Opublikowano

3a to wolałbym bobik zasiać lub soje. command można na wąskolistny?

teoretycznie tak, ale nie musisz zaraz na IIIa go siać, do tego soję musisz przed skarmianiem poddać obróbce np termicznej.

Opublikowano

Bo bym nie zasiał, ale tutaj ktoś przytoczył że biały wymaga takiej ziemi a w zamian daje plon 2T po 1200 to rok w plecy. Osobiście widziałem żółty i biały i wąskolistny na tym samym polu zasiany pasami szerokości 24m więc różnicy w glebie zbytniej nie było mozaika większość piasek lekko gliniasty i najładniej wyglądał wąskolistny, ale plon najlepszy z żółtego dobre 2t wąski niecałe 2 a białego butana paweł powiedział że w życiu nie zasieje plon ok.1 T