Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dałeś za dużą dawkę comandu bo na ha wychodzi coś około 0.18. U mnie 0.15 nieźle przypaliło wąskolistny. O jakich dokumentach piszesz? Likwidujesz z powodu zachwaszczenia i tyle. Nie dopuść do tego żeby nasiona chwastów dojrzały, chociaż pewnie i tak masz tego pełno w ziemi

No ale agencję trzeba jakoś powiadomić bo było składane o dopłaty i jak by wpadła kontrol to był by problem. wiec panowie uważajcie na ten środek w łubinie wąskolistnym. Command łubin przypalił a goryczki krzyżowej nie ruszył

Opublikowano

słuchaj sam kiedyś byłem w agencji się pytałem o taką sytuację o zaoraniu łubinu. Znajomy pracownik podpowiedział mi, żeby przeczekać do około 15-20 lipca i w nocy ztalerzować. Jakby się ktoś głupio pytał to już zdesykowałeś, skosiłeś i ztalerzowałeś. Nie mają szans aby ci cokolwiek zrobić. Jedynie donos sąsiadów ale i to można podważyć.

Opublikowano

Ale dopłaty są do pola nie do plonu. Ważne że rosło a co później to kogo to obchodzi? Przecież nikt nie sprawdza co zrobiło się z plonem i czy są jakieś przepisy zabraniające plon przyorać? Czy koniecznie trzeba zebrać i sprzedać? W mojej okolicy dość powszechny jest zbiór grochu talerzówką jak burza przewróci a chwasty przerosną.

Jak groch reaguje na legato? Bo mam go coraz więcej i może jakby w następnym roku opryskać łubin legato to czy groch zginie?

Opublikowano

Teoretycznie jest tak, że uprawę na zielony nawóz powinno się zgłosić do arimr i wtedy bodajże nie ma dopłaty UPO i można tak robić co dwa lata. Tylko, że prawo prawem i nikt nie zabroni Ci zaorać swojego plonu bo z jakiej racji ? Tak samo nie ma nakazu zebrać i sprzedać. A łubin jako zielony nawóz jest super, a zwłaszcza szerokolistny, bo więcej zielonej masy.

Opublikowano

Ja w tym roku posiałem łubin po raz pierwszy. Odmiana SONET. Rosnie bez grama nawozu, a na dodatek na cześci pola, na której nic nie chciało już rosnać, był dawany obornik. Jak dotąd nie zauwazyłem żadnych oznak choroby grzybowej ani żadnych oznak tego, że łubin nie lubi rosnąc na polu po oborniku chociaż czytałem tak w wielu źródłach. I teraz zadaję sobie pytanie - czy to że nie zaatakowała go choroba ani nic mu się nie stało po oborniku to tylko zbieg okoliczności, czy może pole było tak słabe że wykorzystał sobie ten obornik jako źródło pożywienia??? Dodam, że w okolicy nie ma lubinu więc może to też ma jakieś znaczenie?

Opublikowano

Byłem się dzisiaj przejść po polu z łubinem, średnia strąków na roślinie ok. 20 - 25 na jednej roślinie naliczyłem 33 strąki !

Czy to normalne ?

Opublikowano

Reglone i basta nie osłabiają siły kiełkowania a nawet czasem poprawiają. Z glifosatem ciężko jest trafić i w zasadzie nie obniża siły kiełkowania tylko w przypadku likwidowania wtórnego zachwaszczenia gdy roślina uprawna już zamarła.

W zeszłym roku fajny efekt miałem po reglone + flexi. Niewielki grad 5dni przed zbiorem nie otworzył. Trochę strąków spadło od uderzenia lodem ale nie widziałem żeby któryś się otworzył

W tym roku będzie marnie z plonem tak "na oko" strąków mało. Pewnie deszcz nie sprzyjał zawiązywaniu

Opublikowano

w jakim terminie(fazie) wykonuje sie oprysk aby łubin równo dojrzał do zbioru?

ponawiam pytanie

panowie, czy ktoś z was pryskał łubin od antraknozy w takim terminie (druga połowa lipca)?

Opublikowano

też bym się dowiedział kiedy się desykuje chociaż u mnie pewnie jeszcze daleeko ,dopiero kończy kwitnąć

Opublikowano

Ja np. siałem 18 kwietnia i boczne pędy jeszcze gdzieniegdzie kwitną, żadnych oznak brunatnienia strąków, także jeszcze na moje 3 - 4 tygodnie prędzej na pewno nie dojdzie.

Opublikowano

siałem około 10 kwietnia ,chyba nie tak późno , niebieski siany był 2 tygodnie później i razem kwitną

Opublikowano

Witam!

Pierwszy raz w życiu posiałem łubin wąskolistny ZEUS i kompletnie się na tym nie znam.

Ostatnio wpadłem na pole i zaniepokoiły mnie dziwne moim zdaniem zmiany w strąkach.

Fotki poniżej:

1.jpg2.jpg

Nie wiem czy to anaraktoza czy coś w tym stylu bo nie mam żadnego doświadczenia w uprawie tej rośliny.

Szanowni koledzy - co to jest i jak tego uniknąć w przyszłości?

Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano

Jak dla mnie to 40 strąków z rośliny nie jest realne. Na pędy boczne też bym nie liczył za bardzo bo strąki na nich słabo się zawiązują. Prześlij link do tego wzoru...

Nie mam w tej chwili sprawnego aparatu, ale mój łubin w tej chwili 40 strąków ma na ponad 50 - 60 % roślin. A ponad 20 - 25 na 90 % roślin także nie należy wierzyć tylko w teorię.

Na pędach bocznych do 8 - 10 strąków, średnio po 3 ziarna. Na głównych do 30 - 35 strąków średnio po 5 ziaren.

Opublikowano

KOLEDZY MAM PYTANIE zasiałem 4 h łubinu wąskolistnego nie mam za bardzo doświadczenia z tą rośliną mianowicie chce się dowiedzieć czym najlepiej opryskać łubin na dojrzewanie i mniej więcej kiedy czy RANDAPEM MOŻNA? czym najlepiej opryskać na dojrzewanie?

Opublikowano (edytowane)

no to tylko pozazdrościć... ile na ha wysiałeś?? i ten gwarant po litrze na ha ładnie ograniczył antraknoze??

150 kg/ha i uważam, że to trochę za dużo, chciałem wysiać tylko 120 kg ale z racji, że był 18 kwietnia zwiększyłem dawkę i nie potrzebnie. Trzeba było zostawić bo ta odmiana niewrażliwa na opóźniony siew i dochodzi swoim czasem, nic nie nadrabia,

Gwarant po litrze ale dwa razy pryskany, antraknoza nie wiem, 2 - 3 rośliny na 10 m^2, miejscami w ogóle nie mogłem znaleźć objawów. I dwa razy pryskane od robaków, oprzędzika trochę było ale w porę opryskałem, po 2 tygodniach poprawka i rośliny nic nie nadgryzione, niektóre liście jak moja pięść i zdrowiutkie.

Jednak w przyszłym roku będę pierwszy raz pryskał Gwarantem a drugi raz amistarem albo olympusem, wyjdzie trochę drożej ale strobiluryna będzie dłużej trzymała przed chorobami.

Jedyne co się objawia na łubinie to coś w rodzaju rdzy brunatnej z żyta, nie wiem co to jest. i gdzieniegdzie strąki takie brązowe się porobiła, jakiś kolega kilka postów wcześniej wstawiał zdjęcie z czymś podobnym.

Edit : gdzieś doczytałem, że to co kolega wrzucił fotkę i u mnie gdzieniegdzie to niby szara pleśń.

Edytowane przez dyczko0