Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

faktycznie spojrzałem i cenowo to lepiej wyglada niz select czy fusilade.  2l/ha daje to rade z perzem?

Nie

Opublikowano
5 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Lepiej poczekać te kilka dni, gdzieś czytałem że dają 0,2-0,25l

0.2 to nawet na zbozach na lekkich zmieniach bywa za duzo, nie mowiac o lubinie

Opublikowano
W dniu 17.04.2025 o 20:41, KlimekPL napisał(a):

Jeden kawałek zrobiłem eliksir z resztek które się walały w garażu i chcialem się już pozbyć: na dwa hektary poszlo 1,5l stomp aqua, 1l tolurex, 1l goltix, 0,2l dff, 0,1 command.

Jestem polu zrobionym tym eliksirem, łubin się trzyma bardzo dobrze a na polu jak na razie czysto - nie ma nawet chwastnicy której na pozostałych polach jest od groma bo materiał siewny mialem zanieczyszczony jej nasionami.

Wydaje mi sie to być ciekawy eksperyment który warto sobie odnotować 

IMG_20250425_182900.jpg

IMG_20250425_183740.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Lepiej poczekać te kilka dni, gdzieś czytałem że dają 0,2-0,25l

Ok dzięki. Lubin zasiany pod doplaty,ale to nie taka prosta uprawa jakby się wydawalo😁

Opublikowano

Każda uprawa jest prosta jak się ma wiedzę na jej temat . Inną sprawą jest pogoda która ostatnie lata nie pomaga. Testowałem wałowanie w łubinie i to był błąd ciężko niektórym roślinom było się przebić nawet teraz wychodzą powykrzywiane... gdzie piach super gdzie ściślejsza ziemia lipa...

20250424_103443.jpg

Opublikowano
W dniu 21.04.2025 o 18:40, ahten napisał(a):

Na siany w piatek jutro pojdzie 1 ctu + 0,05 dff+ 1 boxer

a co zrobic jak wyszedl juz? w srode tydzien minie

Jak tam łubin powschodził po tej mieszance? CHce dać 1ctu , metrybuzyny 120g zamiast  boxera i 100g dff przedwschodowo

Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

Jak tam łubin powschodził po tej mieszance? CHce dać 1ctu , metrybuzyny 120g zamiast  boxera i 100g dff przedwschodowo

Ja dawałem 1.25 snajpera i 350 gram Buzzinu i wyszło na to że zaszalałem  z metrabuzyną bo łubin mocno ucierpiał😔 

Pole żółte się zrobiło.

A tu fotka pokrzyw po dwukrotnym przejeździe bo zostało trochę  

IMG_20250425_150401.jpg

• Like 1
Opublikowano

tak czytam posty  o tym perzu i powiedzcie czy teraz po wschodach idzie zwalczyć go tak konkretnie czy jest to takie pudrowanie rzeczywistości a lepiej zwalczyć go po zbiorach?

Opublikowano
38 minut temu, GABBER85 napisał(a):

ponoć jakis znajomy nieznajomego  spaluił 5 ha bobiku  bo  za dużo metrybuzyny dał, ...ale ile to brak danych

Ogólnie łubin te dolne listki wypuszcza zielone.

Wczoraj spadło 8 l deszcz i widzę dziś że zmienia się kolor na zielonkawy ale na zdrowie mu to nie poszło i ma plon.

Na drugi kawałek pola nawet nie zaglądałem.

Czekam do 10 mają  jak będzie żyl to zostanie a jak nie to talerzówka i rzodkwi oleistej zasieje 

Opublikowano

Po wczorajszym oprysku juz sie opalaja brzuchem do gory.

Screenshot_2025-04-26-11-18-22-955_com.miui.gallery.jpg

25 minut temu, thor1984 napisał(a):

tak czytam posty  o tym perzu i powiedzcie czy teraz po wschodach idzie zwalczyć go tak konkretnie czy jest to takie pudrowanie rzeczywistości a lepiej zwalczyć go po zbiorach?

Na fb wychwalali bagire. Zaryzykuje i sproboje, ale to za jakies 2 tyg. 

Opublikowano
17 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Po wczorajszym oprysku juz sie opalaja brzuchem do gory.

co zapodałeś w jakiej dawce, może za dużo metrybuzyny?

@livebird ja siałem po majówce i  Karo sypał ok 1,5t, bez oprysków, miał byc na dopłaty

Opublikowano
30 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Substancja widzę ta sama co w panterze, daj więcej jak 2l

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

wiekszość tych produktów oparta jest o chizalofop-P-tefurylowy , w formulacji EC , ale tylko ta bagira zaleca tak niską dawkę srodka na ha ? 

Opublikowano

A te oprzędziki to jest jakiś poważny problem w łubinie?

Nie siałem tego nigdy. W tym roku sobie myślę posieje, zrobię chwasty i spokój do żniw a tu się dowiaduję że ochrona wygląda prawie jak w jakimś rzepaku..

Nie byłem na polu oglądać więc nie wiem czy on jest i jak dużo. Tak pytam tylko. 

Opublikowano
4 godziny temu, thor1984 napisał(a):

Jak go nie opryskasz teraz to załatwi ci łubin i bedziesz mógł w żniwa kosiarką wjeżdżać i siano zebrać zamiast ziarna 

3 godziny temu, livebird napisał(a):

Siew łubinu w aktualnym terminie dużego sapdku plonu mozna sie spodziewac?

Siej śmiało, na plonowanie łubinu wpływa tak dużo zmiennych że równie dobrze możesz zebrać tyle samo co z marcowych siewów, może być tak że zbierzesz więcej albo i mniej. Ale na pewno zbierzesz jeszcze przyzwoity plon jeśli tylko będą rozsądne opady, ja w zeszłym roku siałem pod koniec kwietnia na nieużytku, opryskałem tylko od jednoliściennych i ukosiłem 3550kg z 3ha 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Niestety nie zrobilem bo nie padalo. Teraz zastanawiam sie co robic. deszczu nie nadaja, wiec zadna doglebowka nie zadziala a trzeba ostroznie bo juz powychodzil

Edytowane przez ahten
dopisek