Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

włąsnie tu mam najwieksze obawy. prysne afalonem- linurexem przedwschodowo i to bedzie chyba na tyle :( Jescze diflufenikan wchodzi w rachube powschodowo ale małe spektrum działania. Bede to siał jutro i odrazu bede pryskał pewnie. Kiedys miałęm taka miesznke z owsem i prysniete afalonem ładnie urosło tylko troche chwastnicy było. Co do proporcji to jest przygotowane 50/50 planuje wysiac 250kg/ha

Opublikowano

nie wiem czy nie za wczesnie na usmiech. łubin zaczyna bielec jak korzenie pobiora srodek z gleby. najczesciej uszkodzenia pojawiaja sie jak liscienbie sa juz w pełni rozłozone i zaczyna puszczac liscie. JA tez tydzien temu w sobote siałem tylko żółty i oprysk lunurex + 0,15 commanda, zostało go troszke i mam ochote dolac na waskolistny 50ml na hektar :) bo jutro bede pryskał po wczorajszym siewnie.

Opublikowano

Panowie mam problemik może ktos mi podpowie. Pryskałem łuybin żółty linurex 1,25l/ha + command 0,15l/ha Dzis mija 1,5 tyfdonai od oprysku i przyjech do mnie własciciel sasiedniej działkii ze mu popaliło maliny ( dzis zaczeły sie przebarwiac zapewne od comanda) ale o dziwo az 3 rzadki czuli jakies 4-5 m w gład jego dziłki. Pryskałem jaknajnizej sie dało i wiatru jakiegos wielkiego nie było. Czyli to co zniosło to jakies małe ilosci cieczy. Czy te maliny całkiem dobije czy tylko sie przebarwia chwilowo i dadza sobie rade. Pamietem z jesieni gdzie w rzepaku zboże i chwasty opryskane mtazanexem i comandem zbielały ale nie uschły.

Opublikowano

U mnie siany w zeszły poniedziałek i wcale nie wschodzi wysiane 100kg na na 0.4ha tylko ojciec słabo zabronował i widać jak leży miejscami na wierzchu. Opryskany afalonem i commandem

Opublikowano

linurex mam, już pryskałem. A afalonu w okolicy nie mogłem znaleźć, więc w czwartek wycieczka do Łukowa, bo jeszcze jutro będę siał łubin i chciał bym spróbować mieszanki o której mowa.

Opublikowano

Panowie mam problemik może ktos mi podpowie. Pryskałem łuybin żółty linurex 1,25l/ha + command 0,15l/ha Dzis mija 1,5 tyfdonai od oprysku i przyjech do mnie własciciel sasiedniej działkii ze mu popaliło maliny ( dzis zaczeły sie przebarwiac zapewne od comanda) ale o dziwo az 3 rzadki czuli jakies 4-5 m w gład jego dziłki. Pryskałem jaknajnizej sie dało i wiatru jakiegos wielkiego nie było. Czyli to co zniosło to jakies małe ilosci cieczy. Czy te maliny całkiem dobije czy tylko sie przebarwia chwilowo i dadza sobie rade. Pamietem z jesieni gdzie w rzepaku zboże i chwasty opryskane mtazanexem i comandem zbielały ale nie uschły.

Ja pryskałem afalon 1l + command 0.1l, troszkę wiało i moje następne pole pszenżyta dzieli droga czy od oprysku do pszenżyta jakieś 7 - 8 metrów i gdzieniegdzie pszenżyto się odbarwiło, ale po 3 - 4 dniach wróciło do normy. Także całkiem możliwe że mu przebarwiło od commanda ale powinno minąć

Opublikowano

Z tego co się dowiedziałem u sprzedawcy to już afalonu nie ma teraz wszedł na jego miejsce NUFLON 450 SC tyle, że jest w 1 klasie toksyczności i żeby go kupić 3ba okazać zaświadczenie o odbytym kursie chemicznym cena 255zł za 5l ja w poniedziałek pryskałem po siewie bezpośrednio na wąskolistnym zobaczymy co jest warty :)

Opublikowano

malina w zależności od tego ile dostała tego comandu potrafi dość mocno zżułknąć ale powinno iej odejść i w plonie nie powinno być różnicy ,

Opublikowano

Dwa lata temu sąsiadowi przez polną drogę trochę pszenice odbarwił comand ale nic nie zauważył bo szybko doszła do siebie, nie było różnicy w wygladzie zboża to penie malinom też przejdzie.

Afalon kupiłem bez problemu w Lublinie... chyba na wrońskiej, zaraz obok krusu. Trzeba mieć oczywiście zaświadczenie ale nie wnikali do kogo należy to zaświadczenie tj pokazałem zaświadczenie ale dowodu już nie chcieli

Opublikowano

linurex mam, już pryskałem. A afalonu w okolicy nie mogłem znaleźć, więc w czwartek wycieczka do Łukowa, bo jeszcze jutro będę siał łubin i chciał bym spróbować mieszanki o której mowa.

W Łukowie na żelechowskiej kupisz bez problemu 55zł 1litr

Opublikowano

Do ile dni po siewie mozna stosowac afalon? dzisiaj posiałem facelie i jak konczyłem to juz zaczeło padac.( wiem ze to temat o łubienie ale w faceli to na pewno nikt by mi nie odpowiedział) Jutro ma spasc u mnie ponad 30 l/m2 wody wiec nie wiem kiedy to opryskam...

Opublikowano

Na pewno wyjdzie tylko nie wapnuj i dobrze zaprawić ziarno i dodać nitragine a plonu to pozazdroszczą ci sąsiedzi .

dlaczego nie wapnowac