Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plan był rozmnażać. Za dwa lata bym hektar posiał, ale nie wysiałem zebranych nasion 

Opublikowano

Jak zazielenienie wchodziło to łubinu "dzikiego" było w opór na olxie chociażby. A że rok na strączki sprzyjający to i łubiny się w oczy przy rowach rzucaja

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał:

Chcesz dopłatę do strączków to zaznacz na nasiona

Płatność do strączków zaznacza się w osobnej rubryczce oznaczonej bodajże jakos "STR". A czy się poda roślinę jako łubin wąskolistny czy łubin wąskolistny na nasiona to chyba nie ma znaczenia. Zresztą nasiona a ziarno to dwie różne rzeczy, ja producentem nasion nie jestem (oficjalnie) więc zawsze zaznaczałem zwykły i płatność do strączkowych normalnie wpadała

Opublikowano
15 godzin temu, KlimekPL napisał:

Płatność do strączków zaznacza się w osobnej rubryczce oznaczonej bodajże jakos "STR". A czy się poda roślinę jako łubin wąskolistny czy łubin wąskolistny na nasiona to chyba nie ma znaczenia. Zresztą nasiona a ziarno to dwie różne rzeczy, ja producentem nasion nie jestem (oficjalnie) więc zawsze zaznaczałem zwykły i płatność do strączkowych normalnie wpadała

Zawsze zaznaczałem na nasiona, ale faktycznie, zwykły też da się zaznaczyć jako P STR

obraz.png.50d2ffc5fd19d6f78ecfe85dcc197ffb.png

Opublikowano

Panowie czy już leciec z tebu czy jeszcze poczekać ?

Drugie zdjęcie pojedyncze okazy mospilanu poprawka czy delmetros czy coś innego ?

Trzecie zdjęcie cześć pola która była późno wsiana w błoto itd więc idzie na zieloną masę ale robal się pojawił może zaszkodzić ?

IMG_20240603_190303.jpg

IMG_20240603_190229.jpg

IMG_20240603_190853.jpg

Opublikowano (edytowane)

1. On za 2dni bedzie kwitł jak nie jutro. Wiec masz ostatni dzwonek z tebu. 

2 mospilan 200 a nawet 250g ( + jakis zakwaszacz wody)

3 jak na zielona mase to wypadaloby nie robic kosztow za duzych ale raz by przydalo sie czyms psiknac tanim np. cyperkillem czy karate zeby troche tej masy jednak zostalo na polu. 

Ps. To nie oprzedzik. Moze pozostalosc z uprawy z poprzedniego roku.

IMG_20240603_211917.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)

1 Skoro już ma kwitnąć to nie wiem czy zbierze to czymś bo strasznie niski.

2. Nie mam teraz pH metru więc ile kwasku, ile octu średnio na200l ?

3 to akurat mały kawałek więc nie opłaca mi się oddzielnie lecieć z spryskiwaczem. A był pryskany mospilanem 200g na ha przy okazji reszty pola

Ps dodać mocznik ? Siarczan ? Odzzyweke ? Czy to nie ma sensu

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
8 godzin temu, Janeczko napisał:

1 Skoro już ma kwitnąć to nie wiem czy zbierze to czymś bo strasznie niski.

2. Nie mam teraz pH metru więc ile kwasku, ile octu średnio na200l ?

3 to akurat mały kawałek więc nie opłaca mi się oddzielnie lecieć z spryskiwaczem. A był pryskany mospilanem 200g na ha przy okazji reszty pola

Ps dodać mocznik ? Siarczan ? Odzzyweke ? Czy to nie ma sensu

2. z obliczeń wynika mi że przy założeniu że woda ma pH 7 to 1L octu na 100L wody zbija pH do 5.

broń Boże mocznik na taki duży łubin,  w motylkowych nie stosuje się azotu dolistnie, siarczan to dobre rozwiązanie, chociaż nigdy na kwiat nie stosowałem, nie wiem czy nie lepiej na strąki nie byłoby popryskać. Siarka jest potrzebna do wytworzenia plonu, ze względu na spory udział białek siarkowych w ziarnie.

Opublikowano
59 minut temu, Korbol napisał:

2. z obliczeń wynika mi że przy założeniu że woda ma pH 7 to 1L octu na 100L wody zbija pH do 5.

broń Boże mocznik na taki duży łubin,  w motylkowych nie stosuje się azotu dolistnie, siarczan to dobre rozwiązanie, chociaż nigdy na kwiat nie stosowałem, nie wiem czy nie lepiej na strąki nie byłoby popryskać. Siarka jest potrzebna do wytworzenia plonu, ze względu na spory udział białek siarkowych w ziarnie.

Na strąki czyli już po zakwitnięciu ? Zwykły siedmiowodny w oprysku wystarczy ? W jakiej dawce ?

Opublikowano
47 minut temu, Janeczko napisał:

Na strąki czyli już po zakwitnięciu ? Zwykły siedmiowodny w oprysku wystarczy ? W jakiej dawce ?

5-7 kg/ha siedmiowodnego plus tak jak wspomniał @Matey można boru dorzucić, zapomniałem o tym że bobowate lubią bor podobnie jak buraki.

46 minut temu, Janeczko napisał:

Mospilan ile potrzebuje czasu żeby zadziałał do momentu deszczu ? Bo Tebu z tego co wiem 2godziny przed deszczem wystarczy 

Ja przyjmuję zawsze że środek którego wchłanialności nie znam, że do następnej rosy nie może padać.  Nie mniej sądzę że jeśli zastosujesz zwilżacz/adiuwant to efekt powinien wystąpić już po wyschnięciu całości oprysku. Środek zatrzyma się w wosku na liściu w którym będzie bezpieczny od deszczu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Mospilan ile potrzebuje czasu żeby zadziałał do momentu deszczu ? Bo Tebu z tego co wiem 2godziny przed deszczem wystarczy 

Screenshot_2024-06-04-08-23-35-969_com.android.chrome.jpg

Gdzieś czytałem że godzina wystarczy, też szukałem bo trzeba bylo pryskać a chmur dużo na niebie… 

Opublikowano

Nic jutro pojadę na wieczór bo dziś co chwilę parę kropel spada i na noc zapowiadają też że może kropić.

Nic jutro pojadę na wieczór bo dziś co chwilę parę kropel spada i na noc zapowiadają też że może kropić.