Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, stempos1980 napisał:

Metrabuzyne dodaj

@stempos1980Jaką dawkę zastosować? Np. Mistral 70 WG 

A czy opryskanie samym Lentipurem 1,25l/ha zadziała? Bo nie wiem czy znajdę jakiś oprysk z metrybuzyną w okolicy. 

Wczoraj szukając tych oprysków (Lentipur i legato) to sprzedawcy w sklepach łapali sie za głowę, że chcę pryskać tym łubin. Jeden nawet dawał sobie rękę uciąć, że łubin po tym padnie ;)

Edytowane przez vat
Opublikowano
1 godzinę temu, vat napisał:

Jaką dawkę zastosować? Np. Mistral 70 WG 

A czy opryskanie samym Lentipurem 1,25l/ha zadziała? Bo nie wiem czy znajdę jakiś oprysk z metrybuzyną w okolicy. 

Wczoraj szukając tych oprysków (Lentipur i legato) to sprzedawcy w sklepach łapali sie za głowę, że chcę pryskać tym łubin. Jeden nawet dawał sobie rękę uciąć, że łubin po tym padnie ;)

Ja dałem 1.5 l dicurexa 0.2 legato i 0.25 mistral na ha to wychodzi 

625-100-175 substancji aktywnych

• Thanks 1
Opublikowano

1,5l dicurexa to chyba 750 sc?

Co radzisz:

- dać teraz 1,5l/ha lentipuru solo

- czekać do czwartku piątku a może dłużej na legato

- szukać mistrala ltp., ale raczej ciężko u mnie z czymś innym niz chwastoks...

łubin wąskolistny regent siany w czwartek

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowałem: walne 1,5l/ha lentipuru (780g/ha sc) i zobaczę. Lepiej zaryzykować lekkim (miejmy nadzieję) zachwaszczeniem niż zniszczeniem łubinu

Jednak korekta ;)  temperatura przez najbliższe dni nie przekroczy 10' wieć łubin nie ruszy - opryskam we wtorek.

Edytowane przez vat
  • Like 1
Opublikowano
39 minut temu, vat napisał:

Zdecydowałem: walne 1,5l/ha lentipuru (780g/ha sc) i zobaczę. Lepiej zaryzykować lekkim (miejmy nadzieję) zachwaszczeniem niż zniszczeniem łubinu

Jednak korekta ;)  temperatura przez najbliższe dni nie przekroczy 10' wieć łubin nie ruszy - opryskam we wtorek.

Czemu az do czwartku jak zamowisz we wtorek i zadzwonisz to wysla tego samego dnia po czym w srode bedziesz mial srodek po poludniu tak. 

Panie i Panowie Wesolych Swiat Zdrowia i plonow :)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Napotkane dziś na poprzeczniaku, na śledzie traktora. 

Ogólnie do wyrzędowania potrzebne jeszcze 4 -5 dni w miarę ciepłej pogody, bo dość głęboko posiałem

20210403_103822.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

A co ty się tak uparłeś na ten chlormazon?

Trochę poczytałem i można go w stosować, ale raczej w słodkich odmianach..

Ja ostatecznie zastosuje 2,5 l/ha stompu i 0,2 kg/ha mistrala.

Opublikowano
19 minut temu, Fugeo napisał:

Trochę poczytałem i można go w stosować, ale raczej w słodkich odmianach..

Ja ostatecznie zastosuje 2,5 l/ha stompu i 0,2 kg/ha mistrala.

Sąsiad 4 lata temu na regenta zastosował 0.15 to mocno chorował łubin a chwasty z początku ładnie przypalali a puźniej łubin wcale nie urósł a  chwasty do pasa i w ten sposób łubin zakończył żywota pod pługiem😁

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Czemu az do czwartku jak zamowisz we wtorek i zadzwonisz to wysla tego samego dnia po czym w srode bedziesz mial srodek po poludniu tak. 

Panie i Panowie Wesolych Swiat Zdrowia i plonow :)

Tak powiedziało mi 2 sprzedawców w lokalnym sklepie, że gdybym zamówił w piątek (międzyczasie święta itp.) to realnie mogę się spodziewać dostawy w środę, a najpewniej w czwartek. Też zdziwło mnie to...

A Ty gdzie polecałbyś zamówić z takim krótkim terminem dostawy? 

Opublikowano

Gdzie ty mieszkasz że nie masz porządnego sklepu pod nosem?

Ja mam 7 w promieniu 15km i sprzedawcy wiedzą co może być w sezonie potrzebne.

Druga sprawa, to ze snu zimowego trzeba się wcześniej budzić i takie ewentualności przewidywać.

Opublikowano

Panowie pytanie wysoce teoretyczne. 

Czy łubin w mieszance z owsem wysiany z rozsiewacza skiełkuje w pulchnej glebie bez mieszania? Pulchna to nie znaczy po orce, ale po agregacie uprawowym.

Opublikowano

Znaczy nawet bez brony, tylko rozrzucony po wierzchu? Jeśli przez tydzień czy 10 dni będzie pochmurno i mżyć to ma szansę wbić korzeń w glebę

Opublikowano

Może maju będzie padać.

Otóż chciałem spróbować zrobić wsiewke w kukurydzę. Owies raczej odpada. Znaczy na pewno. Mam łubin. Czytam na google i zalecają trawy, a to mi się średnio podoba. 

Opublikowano

A jaki cel tej wsiewki i jaki termin?

No bo jeśli przed wschodami kuku to wał powinien załatwić sprawę.

Tylko co z herbicydami? Łubin ma osłonić glebę?

Opublikowano
5 minut temu, sumek666 napisał:

Może maju będzie padać.

Otóż chciałem spróbować zrobić wsiewke w kukurydzę. Owies raczej odpada. Znaczy na pewno. Mam łubin. Czytam na google i zalecają trawy, a to mi się średnio podoba. 

Zacznij kombinować to z zachwaszczeniem wtórnym zginiesz

Opublikowano

W tym roku łubin posiany później - 2 tyg po owsie.  Orka zimowa, tylko plytko uprawowo-siewnym. Siew po nocnych opadach, potem zaraz oprysk 1l chlorotoluron + 0,2 dff. Może pomoże bo jest wilgoć. W tym sezonie zrezygnowałem  też z wałowania. Odmiany Wars i karo.

Opublikowano
Agrest napisał:

Gdzie ty mieszkasz że nie masz porządnego sklepu pod nosem?

Ja mam 7 w promieniu 15km i sprzedawcy wiedzą co może być w sezonie potrzebne.

Druga sprawa, to ze snu zimowego trzeba się wcześniej budzić i takie ewentualności przewidywać.

Dokładnie strategię trzeba przemyśleć wcześniej i srodki maja czekać w magazynie. A co do zamówień w skrajnych sytuacjach zamawiam w Agroloku do 11 z wysyłką priorytet( koszt Max 30zł bo normalna jest w cenie środków) i na drugi dzień do 12cmam u siebie.

Opublikowano

Spokojnie panowie, wyszło jak wyszło - w środę przyszedł właściciel działki i zaproponował dzierżawę na dobrych warunkach, szybka decyzja -sieję łubin... 

Opublikowano
Dnia 25.03.2021 o 11:39, Agrest napisał:

Legato 0,25l i lentipur 1,25l

ta mieszanka zaraz po siewie łubinu? do momentu wypuszczenia kiełków?

Njalepiej pryskać na wigotną glebę jak przy każdej doglebówce? co z deszczem po oprysku nie zaszdodzi deszcz po oprysku bo teraz nadają cały tydzień przelotne

Opublikowano

Tak po siewie. Myślę że i do 5 dnia będzie dobrze. Wilgotna gleba na plus. Przelotne deszcze nie zaszkodzą. Zlewa po zabiegu mogła by za głęboko wpłukać, ale to mało realne przy tych zapowiadanych opadach.