Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Karo to już zupełnie inna mtn. Dwa lata temu kupiłem na po plony to 240g i kiełkowania okazało się około 60%🤦‍♂️. Pieniądze wyrzucone w błoto.

Zasiałem też 0,3ha na nowej działce i antraknoza zjadła strąki.

Opublikowano

Ja polecam odmianę Jowisz , wąskolistny nawet na piachu VI klasie był ładny i plon średnio około 2 ton z 7ha , koszony dość późno i poplon już na polu ładny urósł 😅 siew 17 marzec , 0 nawozów 

W sumie będę miał na sprzedaż na koniec stycznia jak coś 2 rok po centrali 😉

Opublikowano

Łubin odczyszczony.  Kupiony 1m² siatki o oczku 4x4mm. Przecięty na pół i zrobione korytko. Efekt prawie jak po petkusie😁

20210108_133043.jpg

20210108_135609.jpg

Koniec tryjera🤭 zakończony wyciętym lejem big baga co by ładnie w worki zbierać.

Niestety druga paleta puszczona w bb, bo facet totalnie w h.ja poleciał. W środku wszystko scięte przez myszy. Na 20 worków 4 sztuki bez dziur. Gdzie na zewnątrz się sypało uszczelnione szmatami i koszulami.  To ta paleta co 50kg brakuje.

Chwastów w sumie ponad worek , głównie przytulii. 

20210108_144930.jpg

Opublikowano
9 minut temu, thor1984 napisał:

@Agrest połówki się oddzielały od całych nasion na tym wynalazku?

Omłócony ładnie, zero połówek.

2 minuty temu, jaco512 napisał:

Czyli nie dość że brakowało worek łubinu, to jeszcze z tego naleciało worek chwastów.. "uczciwy" ten sprzedawca..

Łącznie 90-100kg będzie brakować.

Opublikowano
Agrest napisał:

Łubin odczyszczony.  Kupiony 1m² siatki o oczku 4x4mm. Przecięty na pół i zrobione korytko. Efekt prawie jak po petkusie😁

20210108_133043.jpg

20210108_135609.jpg

Koniec tryjera🤭 zakończony wyciętym lejem big baga co by ładnie w worki zbierać.

Niestety druga paleta puszczona w bb, bo facet totalnie w h.ja poleciał. W środku wszystko scięte przez myszy. Na 20 worków 4 sztuki bez dziur. Gdzie na zewnątrz się sypało uszczelnione szmatami i koszulami.  To ta paleta co 50kg brakuje.

Chwastów w sumie ponad worek , głównie przytulii. 

20210108_144930.jpg

były tam nasiona wyki?A jak tak czy taka metoda czyszczenia je odebrała?

Opublikowano

Szczerze to znalazłem 1 ziarno i to raczej wyki siewnej, bo ta ozima jest drobniejsza to na pewno by przeleciała.

Niemniej jak masz z czego wybierać to oczko 4,5x4,5 i już odleci na pewno. Tylko drobny łubin też przeleci.

Jutro jeszcze zobaczę co tam odleciało bo nawet nie posprzątałem.

Jakbyś jeszcze dłuższe koryto zrobił to rewelacja. Tylko wózek widłowy lub żmijką sypać bo jednak kąt nachylenia musi być.

Opublikowano
23 minuty temu, mikcom20 napisał:

a powiedzcie jaki rozstaw rzędów stosujecie: każdą redlicę czy ci drugą?

Co drugą od 5 lat, powoduje to większy rozrost bocznych pędów.

Opublikowano

Trzymasz obsadę około 100szt czy mniej/więcej?

Duży grzech jak zrobię 120szt?

Opublikowano

Jedź na skład budowlany z próbką łubinu . Dostosujesz rozmiar oczka do wielkości ziaren.

U mnie m2 siatki 40zł

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

Trzymasz obsadę około 100szt czy mniej/więcej?

Duży grzech jak zrobię 120szt?

Mniej więcej, 200 kg/ha, znajoma tą samą odmianę normalny siew, 170kg/ha i niestety plon poniżej 2t/ha, tutaj obsada ma duże znaczenie przy niesprzyjających warunkach do wschodów, na ostatnie 5 sezonów tylko 3 były optymalne dla wschodów łubinu

Opublikowano

Pierwsza próba kiełkowania zrobiona. Tragedii nie ma bo 92%. Mogło być lepiej. Najważniejsze żeby powtarzalność była w całej partii.

20210111_182443.jpg