Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja potrzebuje czegoś w miarę taniego na dwuliscienne w łubinie gorzkim, słodkim i grochu. Ponoć stompem można pryskać powschodowo ale ciekawe jak ze skutecznością.

Opublikowano (edytowane)

@stempos1980 po saherbie nie było żadnych przypaleń na łubinie? W jakiej fazie był łubin i jaką dawkę zastosowałeś?

Grochu mam 0,15 ha, ale muszę go czymś opryskać bo po ostatnich deszczach zaraz go zabije zielsko

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano

groch to nie fasola i ja doświadczenia z grochem nie mam a corum  w fasoli uznaję za zbędny bo sam basagran wystarczy którego w grochu w takich dawkach jak w fasoli dawać nie zalecają. znaczy pewnie groch na bentazon wrażliwszy od fasoli
Corum na komosy lepszy od basagranu a w grochu co i kiedy powinno na etykiecie pisać

duży już ten groch i czy byl przedwschodowo czym pryskany od chwastów a jeśli nie to dlaczego nie? bylo by wielokrotnie taniej

Opublikowano
2 minuty temu, Fugeo napisał:

@stempos1980 po saherbie nie było żadnych przypaleń na łubinie? W jakiej fazie był łubin i jaką dawkę zastosowałeś?

Grochu mam 0,15 ha, ale muszę go czymś opryskać bo po ostatnich deszczach zaraz go zabije zielsko

Łubin był w takiej fazie a dawka 2l na ha

IMG_20200504_160832.jpg

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

duży już ten groch i czy byl przedwschodowo czym pryskany od chwastów a jeśli nie to dlaczego nie? bylo by wielokrotnie taniej

Był pryskany linurexem + stomp aqua i puścił głównie komosę. Spadło teraz około 40 l deszczu i powschodziło jej bardzo dużo... Groch ma 2-3 liście i wąsy.

Opublikowano (edytowane)

no to problem bo basagran komosy za bardzo nie bierze a corum nigdy nie stosowałem
Jest coś takiego jak Butoxone ale groch może położyć jeśli ciepło i mokro no ale zostawić tę komosę to likwidacja plantacji murowana bo jak zawali to nie będzie co zbierać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

groch musi być suchy (w sensie otoczka woskowa na liściach) i po trzech minimum dniach pogodnych i oprysk grubokroplisty a i tak ryzyko przyparzeń pendimetaliną
Lentagran już wycofali?

mam tu z zaleceń z 2004r
też musi być suchy

lentagran w grochu.JPG

32 minuty temu, pabloooo napisał:

Czym wyczyścić lubin wąskolistny z rdestu powojowatego i gdzie niegdzie komosy, bo doglebowka przepuściła?? 

metamitron
czy on przypadkiem nie był w łubinie stosowany?
gdzieś coś jak bym kojarzył
oczywiście nie biorę odpowiedzialności bo łubinu nigdy nie siałem i ... ale można posprawdzać czy on dla lubinu i czy rdesty bierze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Na duże chwasty to już nie podziała aleja wschodzące tak.W łubinie niema taniego oprysku

@Ursus932a ty opryskał łubin

Tak. wtedy co pytałem tego samego wieczoru 2l na ha akordu i próbę na mieszance zrobiłem 

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

metamitron
czy on przypadkiem nie był w łubinie stosowany?
gdzieś coś jak bym kojarzył
oczywiście nie biorę odpowiedzialności bo łubinu nigdy nie siałem i ... ale można posprawdzać czy on dla lubinu i czy rdesty bierze.

Ty wiesz ile wyjdzie taki goltix na ha? Jak trzeba dać 4-5 litry 😕 może się okazać że łubin nie wart tyle 

Opublikowano
stempos1980 napisał:

0.2 l na ha.trzeba zobaczyć na etykiecie

Tylko Każdy Robi To Na Własną Odpowiedzialność

To wiem, że na własną odpowiedzialność, ale chcę tylko wiedzieć czy nie spali mi on łubinu. W grochu też można jechać z dff? I jeszcze jedno ile dać np bustera na samosiewy zbóż

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adam77tc napisał:

Możecie polecić coś nie drogiego na owies głuchy w łubinie.

najtańsze są zawierające chizalofop-P-etylowy (podróby srodka Targa)
nie pamiętam wszystkich nazw ale po substancji google wyszuka np Leopard, Lampart, Labrador etc...

2 godziny temu, Fugeo napisał:

A diflufenikan w łubinie karo i kalif oraz w grochu można stosować powschodowo?

kalif ani żaden na chlomazonie nie jest w żadnej roślinie dopuszczony powschodowo bo ze wszystkiego zielonego na co spadnie robi białe :P
no chyba że źle zrozumiałem i chodzi o nazwę odmianę łubinu ale na wszelki wypadek niech zostanie bo jeszcze kto podobnie do mnie opatrznie zrozumie i się jeszcze weźmie zasugeruje :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Ty wiesz ile wyjdzie taki goltix na ha? Jak trzeba dać 4-5 litry 😕 może się okazać że łubin nie wart tyle 

nie wiem bo nie sprawdzałem cen ani nie wiem jaki interes na łubinie bo też tego nigdy nie siałem i ja bym już wolał jaki groch dla zmianowania zbożom tylko ten kwaśnych pól nie lubi i trzeba wapnować odpowiednio wcześniej.
Zasadniczo w motylkowych grubonasiennych kluczowe są herbicydy przedwschodowe bo później nie ma za bardzo czym a jeśli jest to drogie i w dodatku do wycofania w najbliższym czasie.