Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko Ty z tego co kojarze ziemia lubuska? ja wschod polski okolice Siedlec. Ale mialem juz doswiadczenie z oskarem, przymrozki bez problemu znosi a na dodatek ladnie sie ukorzenia.

Opublikowano

tak, ziemia lubuska. Zapowiadali na weekend wichury, a gdybym wiedział że będzie 30 minut wichury i potem 15 minut słoneczka to bym siał i zaraz za siewem pryskał. Od jutra sieje, jakies okno pogodowe trafie mysle

Opublikowano (edytowane)

@ahten i jak tego Oskara oceniasz? Jakoś najbardziej opis do gustu mi przypadł. 

Jakie plony no i najważniejsze co później ze zbytem gorzkiego.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

@Agrest jak dla mnie rewelacja. Drobne nasiona=mniejszy wysiew. Sarny go nie jedza. Szybko rosnie. Straki nie pekaja. W miare odpory na antraknoze. Plon za 1 razem 2,5 tony z 85 ar. Ale wtedy zaprawiany byl nitraagina i vitavaxem. Bez nawoazenia przedsiewnego i fungi. 

W pozniejszych latach plon okolo od 1,5 do 2 ton nawet na 6 klasie.

W  tamtym roku mialem kawalek nie odchwaszczany i siany pod koniec maja a dal troche ponad tone z ha

Edytowane przez ahten
Opublikowano

A co ze zbytem, bo zastanawiam się czy nie posiać w przyszłym roku kilkunastu ha jako płodozmian i ograniczyć wydatki na nawozy.

Opublikowano

Ze zbytem roznie Ale jak masz calego tira to  wczesniej po 800-900 netto mozna bylo puscic w tym roku 1100-1200.

Sporo ludzie rozbieraja na poplony do efa, no i na wiosne do siania.

Opublikowano

poradzi sobie, ojca pierwszy łubin był na podobnym pH (wieczna monokultura zbożowa) i to był chyba jeden z najlepszych naszych łubinów. Tylko że u nas wtedy fosfor był  wysoki a potas średni/niski

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję porady . Mam 2 ha pola gdzie na jesień była zasiana gorczyca z facelią na poplon . Byłem to niedawno ogladać i dużo jest samosiewów rzepaku. Nie chciałem tego orac a siać łubin planuję jak już zrobi się ciepło żebym znowu nie miał problemów z zachwaszczeniem i z opryskiem po siewie ;)  Czym zwalczyć te duże samosiewy rzepaku ? Randap flex i za 10 dni gruber ?  czym opryskać po siewie ?  łubin wąskolistny

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Jakim herbicydem i w jakiej dawce planujecie odchwaszczanie w łubinie w tym roku? Może ktoś ma doświadczenie z czystym łubinem i podzieli się co warto zastosować? ;D 

Opublikowano (edytowane)

Ja posiałem wczoraj. Bolero i Zeus (całe 25 kg mieli w centrali). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Siane bezpośrednio w "sciernisko" po pyrkach. 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano
Dnia 7.03.2019 o 19:43, thor1984 napisał:

Łubin żółty 360 zł za 100 kg w centrali. Masakra

Pytanie podstawowe ....do szczęścia potrzebujesz ten łubin żółty ???....

Ja sieję wąskolistny za 120zł /100kg .Mogę się założyć ,że plon będzie dużo większy u mnie niż z żółtego .

Koledzy czym kropicie łubin wąskolistny na chwasty i tym bardziej na ''chabra''????

• Like 1
Opublikowano

@RafaKdziela tez tak myślałem w zeszłym roku ale na piachu jednak jest zasadnicza różnica. Ja zasialem waskolistny Regent a sasiad żółty nieznanej odmiany. U mnie zostały kikuty jak słońce wszystko wypaliło a u sąsiada piękny bujny łubin mimo braku opadów. Zaznaczam, ze obydwa pola to V i VI klasa. Dlatego w tym roku wydam trochę wiecej na nasiona na żółty ale myślę, ze ryzyko niepowodzenia mniejsze

Opublikowano

@KlimekPL kolego mogę podać dwa przykłady odnośnie łubinu żółtego ,zaznaczam nie znam odmiany w 2 przypadku .W pierwszym przypadku jest to  Mister i dał plon opłakany .Powierzchnia 30 ha plon 300kg z hektara w roku 2018 ziemia od 4 do 6 klasy .Drugi przykład okolica Żnina gleba podobna trochę lepsza łubin żółty plon między 300-400kg rok 2018.U mnie w 2018 zagościła Niemiecka odmiana i mimo pierwszych problemów ,czyli słabe wschody było już znacznie lepiej .Postaram się dodać zdjęcia ,co sam określisz moją plantację .

Opublikowano

moge potwierdzić słowa @RafaKdziela Miałem oba łubiny w swojej karierze, kwalifikat Mistera był piękny, aż miło było na niego patrzeć, nie skłamie jak powiem ze 30 strąków roślina miała. W czerwcu przyszedł tydzień upałów, grzało po 30-35 stopni i w ciągu tego tygodnia te strąki które miał zawiązane zaschły tak, że ciezko je było w rękach rozłupać, a te które jeszcze sie nie wykształciły odrzucił. I z pięknego łubinu wyszło mi jakies 300-400 kg z hektara. W druim roku wpadła mi choroba i kosiłem go talerzówką. Z wąskolistnym nie mam żadnego problemu, zawsze mi odda minimum tonę z hektara, nigdy nie jechałem jeszcze na antraknoze czy jakies robale, a będe go siał w tym roku po raz 7. Czasami wygląda tragicznie, roślinki po 25 cm, ale w plonowaniu u mnie jest stały, od tony do dwóch nawet

Co do suszy to fakt, wysiałem początkiem lipca na poplon mieszanke wąskolistnego z zółtym, to wąskolistny usechł całkowicie, żółty mial chyba 10 cm i zaczynał kwitnąć. Tak czy siak z dwojga tych łubinów wybieram wąskolistny

• Like 1
Opublikowano

Czy ktos z was sial kiedyś łubin rozsiewaczem i mieszal go talerzówką? Mam kawalek 30a tak paskudnego odłogu, że aż szkoda tam siewnika niszczyć. Pozostalosci korzeni, nierozłożona darnina i bardzo nierówno. Jest zaorane ale ogólnie bardzo slabo to wyglada bo rosly tam wczesniej owocowe samosiejki. I zastanawiam sie czy przykrycie nasion talerzówką zdaloby egzamin.