Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Kopią i szukają szczęścia w ziemi .Pierwsze pytanie czy łubin był zebrany z pola czy zaorany w całości .Teraz jak mam dobrą talerzówkę ,to mogą se szukać ;)

Ala jak będzie suchy rok jak ten to znajdą bo tak szybko się nie rozłożyć jak przy mokrym

Opublikowano

@daron64

mowisz ze zbadanie probki kosztuje 8 stów, kto za to zaplaci? skontrolują moze kilku rolników. Pociąć łubin mulczerem i heja, niech szukają. Chociaz z drugiej strony troche to mało logiczne ze zbierałeś łubin na nasiona przed rzepakiem no ale nie takie ściemy przechodziły. Co do owsa głuchego, jeśli nie zdazy wyrzucic wiechy jedz go kasuj czyms, nawet na jednoliscienne pojedziesz za 30 zł/ha a w pszenzycie jedziesz juz 100zł. A jesli w pszenzycie bedziesz miał przepały, miejsca gdzie powypada pszenżyto, czy ścieżki to tam ten owsik sobie wyskoczy

wracajac jeszcze do kontroli od śor w wysokobiałkowych, z tego co ja wiem to beda pobierane rosliny i wysylane do laboratorium. Kiedy beda to sprawdzać to nie wiem, ale biorac pod uwage ze wnioski mozesz skladac do 15.06 + ew spoznialscy to mają jakies 2 miesiące zeby pobrać próbki od rolników. Zastanawia mnie tylko kiedy rolnik się dowie i cyz w ogole sie dowie ze jego łubin był pobierany i kontrolowany?

Opublikowano

U mnie nawet nie dali znac że przyjadą. Malo tego jeszcze w sobotę byli myślałem ze mają weekend.  Panowie mówili ze w soboty tez jeżdżą podobno na kontrole

Opublikowano

A dlaczego mieli by Was zawiadamiać? Przyjeżdżają mierzą kontrolują i jadą dalej. Ile razy spotyka się buszujących terenówką po polach z gps-em. Nawet słowa za bardzo zamienić nie chcą.

Opublikowano

nie doprecyzowałem, np podaje łubin jako zazielenienie który jest opryskany, wpadaja, biorą próbki, wychodzi ze jest pryskane i co? Nie spelniasz wymogu zazielenienia więc problem. I chodzi mi, kiedy rolnik się dowie ze nie ma wymaganego 5% i ma po kieszeni?

Opublikowano

Jak na opryski brali próbki,  to mówili,  że z właścicielem pola,  pozwalali właścicielowi pokazać skąd maja brać próbki, przy nim lądował do workow/pojemników i pieczetowali. Przynajmniej tak to pan przedstawiał. Taka kontrola bez właściciela to lipa. 

A co do ceny,  to wiadomo że napewno za wiele tego nie robia.  Sam mówił,  że to kosztuje. Ale ile zrobili prób, nie powiedział. 

Opublikowano
panowie mam taki problem łubin odmiana tango siana 16 kwietnia opryskany sharpen 1.8l + chlomazon 360 (180ml/ha) wyłazi mi gdzie niegdzie dziki rzepak i oset ale mniejsza z tym łubin jest nie równy jeden kwitnie jest do prawie do kolana a drugi niedawno podchodził i jest po kostke... i pytanie co tu robić bo napewno rowno nie dojrzeje
Opublikowano

Ja na twoim miejscu zdesykowal bym go. Jeżeli odmiana podatna na pękanie strajków to jeszcze jakiś sklejacz dać i niestety te roślina co są małe to plonu nie dadzą.

Opublikowano (edytowane)

jest ciepło i jak popadało to choruje

dziś chodziłem to pojedyńcze rosliny lekko pokręcone

u mnie mister już pomału przekwita, skubany wyrósł taki duży że po ostatniej poniedziałkowej pompie w kilku miejscach sie położył

wcześniej siałem wąskolistnego Regent-a to zdecydowanie duży + dla Mister-a, szybszy wigor wzrostu ma, o  wiele wyższe rośliny a co za tym idzie więcej masy po żniwach do przyorania, zobaczymy jak sypnie ziarnkiem 

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano

mój po 10 IV , wcześniej nie mogłem wejść w pole, gdzie nie gdzie już małe strąki też są i 3 koziołki pier**lone, jak podjade rowerem to sp***dolą 50m dalej w sąsiada porzeczki i tylko obserwują kiedy pojade a sporo juz ponadgryzały górna część rośliny j**ane k**wy leśne

Opublikowano

Sonet siany 7 kwietnia na jednym polu strąki powiązane zależne od rośliny od 3 na roślinę po 9 lub 11. Zobaczymy co w tym roku będzie. Na drugim polu jeszcze kwitnie. Zachwaszczenie po stompie i boxerze jednak wynikło. Chaber i miejscami przytulia się przebiła

@czesio200 jakimi środkami odchwaszczałeś ?

Opublikowano

Poszedł afalon, ale nie wszędzie i tam gdzie nie poszedł też jest wmiarę ok. Na jednej działce jest sporo chabra, ale  desykacja i bd ok.

Nie wiem co to za odmiana sieję go X lat jest na pewno biały i gorzki.

No u mnie na totalnym piachu już żólknie i liście opadają, ale coś tam strąka jest.

Opublikowano

A ktoś ma łubiny Mister i Baryt? Byłem wczoraj na dniach pola pod Płońskiem i tam były poletka między innymi ze strączkowymi i powiem wam tak: grochy i wąskolistne łubiny dość mocno pozasychane (najbardziej w d*pę dostał Sonet, praktycznie nic z niego nie zostało) a właśnie Mister i Baryt wyglądały wręcz wzorowo, kapitalnie. Bujna masa zielona i mnóstwo strąków na roślinie, tak jakby w ogóle nie było suszy. Dodam, że to było stanowisko na samym szczycie wzniesienia, dosyć piaszczyste. Zastanawiam się, czy akurat te poletka nie były celowo podlewane bo aż w taką kondycję łubinu nie chce mi się wierzyć podczas takiej posuchy. Chyba, że ktoś też ma te odmiany i mógłby podzielić się zdjęciami i przebiegiem pogody.

9dM9YFT.jpg

uKpXPe3.jpg

Opublikowano

a kiedy należy desygować  łubin?? strągi ma już dawno  i może doszedł by sam ale dużo zielska  i trzeba by to wszystko spalić., tylko pytanie kiedy można jechać żeby  nie zmniejszyć plonu łubinu  a z drugiej strony żeby nie czekać bardzo długo ze zbiorem.