Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja parę lat temu zasialem tez łubin na takim nieuzytku jak kolega pisze i zrobiłem tak samo no i w żniwa łubin nadawał się do koszenia tylko talerzowka a chwasty były tak +-na wysokość ciągnika więc nie polecam, no ale może tobie kolego się uda pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Niech wprowadzą wkońcu od ilości sprzedanych ton, mniej darmozjadów będzie. 

W ten sposób ktoś kto ma słabsze ziemie będzie bez szans a każdy chce żyć nie tylko ci którym tatuś przepisał  po 50 ha na start.

Edytowane przez adam8056
Opublikowano

koledzy a jaką odmiane polecacie lubinu słodkiego wąskolistnego samokączońcom

Polecam niemiecką odmianę Boregine,w tym roku plonowała blisko 3t/ha,klasa ziemi od 3a do 5,oprysk na chwasty tylko afalonem po siewie+ desykacja przed zbiorem ;) ilość wysiewu 200kg/ha

Opublikowano

W ten sposób ktoś kto ma słabsze ziemie będzie bez szans a każdy chce żyć nie tylko ci którym tatuś przepisał  po 50 ha na start.

Pewnie bo Ty sobie posiejesz, przyorzesz i będziesz miał w d*pie, a Ja chcąc zebrać plon i sprzedać będę mieć obcięte dopłaty przez takich jak Ty których nie brakuje. 

btw. kto sieje łubin na lepszych glebach? 

Opublikowano

Jest sporo takich ludzi którzy sieja łubin z 80 kg na ha aby było a pozniej talerzówka i dopłata w kieszeni. To jest takie okradanie moim zdaniem. Posiej normalnie, opryskaj i sprzedaj. Łubin nie jest przeciez wymagający. Ludzie bez nawozenia jedynie tylko od chwastow opryskaja i zbieraja 2,5 tony z ha.

Opublikowano

Ja gdy słyszę takie wypowiedzi to po prostu brakuje mi epitetów w języku polskim, powiem krótko weź się chlopie za robotę zasiej ten łubin zadbaj o niego potem zbierz i sprzedaj lub skarm swoimi zwierzętami a dopiero do jasnej chol...na końcu myśl ile dostaniesz doplaty. Oczywiście to wersja ocenzurowana na 100% bo myślę że inna wersja tu by nie przeszła!

Opublikowano

Pewnie bo Ty sobie posiejesz, przyorzesz i będziesz miał w d*pie, a Ja chcąc zebrać plon i sprzedać będę mieć obcięte dopłaty przez takich jak Ty których nie brakuje. 

btw. kto sieje łubin na lepszych glebach? 

Przyorać to można na poplon chodzi oto, że ostatnio zawsze jest jakiś problem albo to susza albo 2 miesiące pada deszcz albo dziki jak nie ma dopłat to można być na sporym minusie jak się niema z czego dołożyć.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy masz wiem tylko ,że  większym gospodarstwom jest trochę łatwiej. Nie ma co ciągnąć dalej tego tematu bo to idzie w złą stronę.

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Panowie widze stawiacie na łubin, ja miałem 2gi raz łubin na najgorszym stanowisku w gospodarstwie (pole jeszcze nie doprowadzone do kultury,niedawno zakupione) i plonował około 2t, odmiana Zeus, odchwaszczane Afalon + command i pozniej desykacja nic wiecej,  uprawiam tez groch ale w tym roku mnie zawiódł po u nas ciezko ze zniwami było i groch wyłozyło i nie było co zbierac...

jak u was plonują łubiny? i czy przechodzicie na groch czy wolicie jednak łubin?   z grochem prawda,że wydajniejszy, ale bardziej wg mnie zawodny od łubinów

Opublikowano

Przyorać to można na poplon chodzi oto, że ostatnio zawsze jest jakiś problem albo to susza albo 2 miesiące pada deszcz albo dziki jak nie ma dopłat to można być na sporym minusie jak się niema z czego dołożyć.

Tu nie chodzi o dokładanie. Minus to minus.

3 lata i 3 w d*pę jak nie susza to owady, jak nie owady to grzyb. 

Ten rok 5.6ha z czego 2.2 pozostawione na orkę z reszty niecałe 800kg. Miałeś ciekawiej? 

Ostatnie 2 lata nie były lepsze.

ps teraz lecę z rapsem na tych działkach ~V klasa średnio.