Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no gdzieś 6-8 właściwych liści miał i dawka 0,2 l/ha goshawk 500 sc, sporo chwastów zbielało i zahamowało rozwój ich. przeczytałem że on dział głownie nalistne i w niewielkim stopniu pobierany przez korzenie, następnym razem jak zajdzie potrzeba to prysnę jak będzie miał 4 liście a chwastów formie siewek to myślę że lepiej je zastopuje. jak na razie obserwujemy, łubin niedłogo zacznie kwitnąć a jest dość niski aby nie było jak w zeszłym roku bo jak za niski to bardzo dużo zostaje na polu :/ 

i jeszcze jedno, jak wyjdzie groch to w następnym roku będzie pół na pół, cna podobna plony powinny być większe kosztem dodatkowego insektycydu i fungicudy i łatwiejszego odchwaszczania. 

witam 

mógłbyś mi podać cenę goshawk 500 sc??

Opublikowano

oj Panowie to co chcę uprawić to obok jest tzw karmidło myśliwych

miałem z drugiej strony owies to przesiewałem 3 razy

A na tej działce planuje siać tylko i wyłącznie żyto na kiszonkę a później proso i tak w koło, ale najpierw trzeba to jakoś do kultury doprowadzić

Z obserwacji w mojej okolicy zauważyłem że to gorzki najlepiej się udaje i to taki siany dosyć późno w okolicy końca kwietnia lub do połowy maja. Ziemię to mamy tylko VI klase.
Opublikowano

Chce na wiosnę zasiać łubin gorzki Karo, i moje pytanie czy potas i fosfor stosujecie pod orkę zimową czy wczesną wiosną pod agregat, dodam że gleba V-VI piaszczysta, czy nie zostanie nawóz wymyty przez zimę jak dam go pod pług?

Opublikowano (edytowane)

Kolego myślę ze lepiej na wiosnę pod agregat dać porządne NPK (np. Polifoskę 6), ewentualnie sól potasową i polidap (superfosfat według mnie za wolno działa).  Jeśli teraz posiejesz PK to na bank bardzo dużo potasu zostanie wypłukane. Fosfor jest mniej ruchliwy i tu by nie było problemu. Suma summarum i tak polifoska 6 wyjdzie taniej i będziesz miał mniej roboty. A te pare, parenascie kilo azotu na piaskach nie zaszkodzi. Łubik będzie miał lepszy start. Praktykowane w tym roku z Zeusem.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano (edytowane)

Pytanie ile deszczu spadnie do wiosny, a mamy jeszcze 5 miesięcy. Na ciężkich i średnich glebach ma to sens ale na V, VI ja bym nie ryzykował, ale jak to mówią jest ryzyko jest zabawa :)

A tak swoja drogą handlował ktoś może z firmą Good grains z Gdańska? Mam zamiar sprzedać im łubin wąskolistny słodki Zeus. We wrześniu dawali 830 zł/t netto przy 24 tonach (loco gospodarstwo). Czy to uczciwa i sprawdzona firma?

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

A tak swoja drogą handlował ktoś może z firmą Good grains z Gdańska? Mam zamiar sprzedać im łubin wąskolistny słodki Zeus. We wrześniu dawali 830 zł/t netto przy 24 tonach (loco gospodarstwo). Czy to uczciwa i sprawdzona firma?

Ja im sprzedałem jeden transport ,zapłacili dobrze, było ok, można  powiedzieć normalnie

Opublikowano

Na pewno licząc na obiektywne opinie u źródła najlepiej i najpewniej się dowiadywać :) Ogólnie wydają mi się być poważna firmą, ale wole zapytać. Dzieki Pany za opinie. Jak by ktoś coś jeszcze wiedział o Good Grains to zapraszam do dyskusji.

Znalazłem tez gdzieś w necie telefon do WS Trade. Teraz się ciągle do mnie dobijają. Odbierali ilości nie cołosamochodowe (dawali 800zł+ vat). Zastanowił mnie jednak watek:

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/35509-ws-trade-z-pu%C5%82aw-opinie-firma-skupuje-zbo%C5%BCa-z-w%C5%82asnym-transportem/

I bądź tu mądry? A nie chce mi się tego na worki sprzedawać :)

Opublikowano

Witam, 

w tym roku dwa razy siałem łubin,pierwszy raz lejkiem i go delikatnie z talerzowałem-nasiona miałem od dobrego znajomego,  drugi raz ręcznie i po siewie zabronowałem pole- ziarno było dzień wcześniej wymłócone, problem jest w tym że NIC nie wzeszło, czym to może być spowodowane???

Opublikowano

Wilgoci nie było w nadmiarze ale suszy też nie było, przy drugim siewie łubin był siany w mieszaninie z gorczycą i gryką (na poplon), gorczyca i gryka powschodziły a łubin nie. Z kim nie rozmawiam nikt nie wie o co chodzi.

Opublikowano

Witam mam  pytanie odnosnie przechowywania łubinu czy muszą być jakieś specjalne warunki ? słyszałem że może się sparzyć jak będzie w workach i już nie zejdzie spotkał się ktoś z tym ?

Opublikowano

Ja siałem gorczycę z łubinem to gorczycy prawie nie ma, a łubin elegancki

Prawdopodobnie masz niskie pH i taki efekt. Ja zasiałem w tym roku z 50 ha poplonów i tam gdzie pH w normie gorczyca piękna, a tam gdzie pH bieda to i gorczyca wyginęła sam łubin został.