Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja mam ok 3 ton łubinu gorzkiego karo i próbuje go sprzedać od 2 miesięcy to jedna osoba zadzwoniła choć cenę dałem najniższą w okolicy :(

Mam jeszcze takie pytanie czy da się siać łubin na jednym polu  częściej niż co 4 lata ? Jeśli na przykład chciałbym siać łubin co drugi rok lub chociaż co trzeci rok to czego muszę się spodziewać ?

Edytowane przez Matey
Opublikowano (edytowane)

Na jednym polu w ciągu ostatnich siedmiu lat łubin mialem trzy razy i nie widzę dużej różnicy w plonie, a teraz zamierzem siać co drugi rok na zmianę z pszenżytem, zobaczę co z tego wyjdzie

Edytowane przez Matey
Opublikowano

Ja właśni wpadłem na pomysł by siać łubin na zmianę z żytem hybrydowym tylko czy to wypali i co na to choroby ?? Jaki dokładnie ten łubin siałeś ? Bo ja chciałbym słodki tyle że słyszałem że w słodkim jest większy problem z chorobami ,prawda to ?

Opublikowano

Ja sieję gorzki bo sarny go nie zeżrą, a co do chorób to nie wiem czy jest różnica pomiędzy słodkim a gorzkim wiele zależy od danego roku czy sprzyja występowaniu patogenów, dla przykładu w tym miałem łubin na dwóch polach i jednego nie pryskałem bo nie było objawów a drugie wykonałem jeden zabieg, w 2014-stym pryskałem dwa razy bo go zwijało

Opublikowano

Ile maksymalnie sypie łubin słodki ?   

Czy da się na tym zarobić chciałem zasiać z 20 h ? 

Oprócz wyższej dopłaty to jeszcze jakieś korzyści czy tylko problem ze sprzedażą ?

Opublikowano

Generalnie ja na swoim łubinie wyszedłem tak, że została mi dopłata jako zysk... Miałem Kalifa spokojnie zebrałem ok. 2,3 t/ha. Część byki zeżarły reszta poszła w cenie zboża... W tym roku też posieje ale już na najgorszym piachu szkoda na to lepszego pola.

Opublikowano

u mnie w zeszłym roku sonet jak było+30 w 4 dniu po glifosacie pękał jak głupi stojąc na polu słyszałem jak pęka

mam pytanie z tego co pamiętam ze szkoły to łubiny należy wysiewać głębiej niż zboża ale w moim poznaniaku jest to nie do osiągnięcia

a gdybym posiał łubin siewnikiem a następnie przeleciał płyciutko sprężynówką  

Opublikowano

ile kg/ ha posiać łubinu żółtego i jakiej szer rzadków od siebie?

Ja siałem 150 kg/ha łubinu żółtego baryt poznaniakiem co drugi lejek. Jak łubin był zieloni i kwitł to wydawał się bardzo gesty. ludzie w okolicy siali wąskolistny każdym lejkiem a i tak mi się wydawało, że ich łubiny nie były takie gęste. 

Opublikowano

Jeśli siałbym łubin żółty słodki co drugi rok lub co trzeci to co było by największym problemem ? Wydaje mi się że była by to antraknoza da się z nią wygrać? I jaką wy stosujecie ochronę fungicyd-ową w łubinie, i czy ogólnie choroby w łubinie stanowią duży czy mały problem ?

Opublikowano

panowie i ktory byscie w koncu ten lubin polecili perkoz czy taper t ? troche malo sypia te lubiny jak tu czytam max 3 t.groch bym moze zasial tylko ze to problem z mluceniem

a moze byscie podpowiedzieli co by tu zasiac zeby tu troche bialka uzyskac dla trzody ;)

Opublikowano

Ja miałem mistera (żółty). Plon 1250 kg z ha. Kalif waskolistyny 1500 kg z ha ale było by 2 tony gdybym szybciej go kosił i sie nie wysypał. Waskolistny zawsze wiecej plonuje. Perkoz i Teper to odmiany żółte samokonczące. Według COBORU plonuja słabiej niz Mister tylko ze mister jest niesamokonczacy ale rozglałęziajacy. To juz od Ciebie zalezy jaki posiejesz. Tepera i Perkoza nigdy nie miałem

Opublikowano

Perkoz w sezonie 2015 600 kg/ha (susza) pelna ochrona, mikroelementy, 100 kg soli potasowej przed siewem, 50 kg kizerytu, zaprawa + nawoz donasienny

Taper 2014 r. 1900 kg/ha 

Obie odmiany sa bardzo podobne. Siew 110 szt./m2 koniec marca, poczatek kwietnia. Ziemia VI Rz