Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie wiem. w weekend bede na wiosce dopiero. szykuje sie do zaaplikowania labladora(2,5l/ha). 2 dni ciepło jest (po deszczach wczesniejszych) może coś wreszcie ruszy

9 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Jaki fungicyd teraz dać na choroby i dawka na 1ha?

standardowo tebu max 150g s.cz./ha (tarcza łan chyba najlepiej wychodzi)

• Thanks 1
Opublikowano

na opakowaniu labradora jest napisane górna dawka 2 litry na perz , teraz jak sa warunki dobre wilgoć i ten chwast dobrze pobiera składniki to warto zwiekszać dawkę ? 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Jaki fungicyd teraz dać na choroby i dawka na 1ha?

ja w tym roku jadę z azoksystrobina 200g/ha wg "program ochrony łubinu" którego link kilka stron wcześniej wrzuciłem

Edytowane przez mariusz2345
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja to bym się nie zastanawiał czy to czy to tylko tak jak w innych uprawach po prostu połączył strobilurynę z triazolem.

Opublikowano
4 godziny temu, Xion napisał(a):

Ja to bym się nie zastanawiał czy to czy to tylko tak jak w innych uprawach po prostu połączył strobilurynę z triazolem.

Jakie proporcje proponujesz? Może dziś jeszcze bym pojechał, od jutra kilka nocy zimnych

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

@krilan06kiedy siane? Ja w połowie kwietnia i łubin ma z 5-7cm, pole nadal nie zakryte

widze ze nie tylko ja tak mam. centralna Polska?

Panowie - do labladora dawać adiuwant?

W dniu 21.05.2025 o 08:14, jarecki napisał(a):

na opakowaniu labradora jest napisane górna dawka 2 litry na perz , teraz jak sa warunki dobre wilgoć i ten chwast dobrze pobiera składniki to warto zwiekszać dawkę ? 

na grupie fb duzo osob pisze ze 2,5l labladora dobrze perz załatwia, 2l moze nie dac rady. posłucham się tych rad. (wczesniej stosowałem select lub fusilade)

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Czy za późno, siałem koło 20 marca i szału nie ma z wysokością. Coś czuję że będzie tak jak parę lat temu, łubin 15 cm wysokości trzeba będzie taki po prostu kosić. Odmiana regent, kumulacja paru czynników: susza, chłody i metrybuzyna w doglebowce tak go przychamowała. W przyszłym roku jadę nalistnie, przy tak niepewnej pogodzie ta doglebówka to za drogo wychodzi

Opublikowano
2 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Czy za późno, siałem koło 20 marca i szału nie ma z wysokością. Coś czuję że będzie tak jak parę lat temu, łubin 15 cm wysokości trzeba będzie taki po prostu kosić. Odmiana regent, kumulacja paru czynników: susza, chłody i metrybuzyna w doglebowce tak go przychamowała. W przyszłym roku jadę nalistnie, przy tak niepewnej pogodzie ta doglebówka to za drogo wychodzi

Siałem 20 marca regent i oskar. Ten drugi dużo ładniejszy. Tak jakby lepiej rósł, mimo gorszej ziemi. 

Oskar

IMG_20250521_195333.jpg

Na 10 arach zabrakło oprysku. Różnicą pomiędzy zdjęciami to 50 cm

IMG_20250521_195347.jpg

IMG_20250521_195342.jpg

Opublikowano

czym planujesz ten słonecznik z pierwszego foto zwalczyć? mam stanowisko 0,2ha po słoneczniku i tez wywaliło. nieduzo tego to myslalem podejsc jak wygóruje łubin z kosa spalinowa :) 

Opublikowano

Regent to ogólnie jest z takich niższych  w stosunku do innych odmian łubinu. Z doglebówka jak utracisz w warunki to działa a tak to po siewie trochę popadało, potem przez miesiąc ledwie spadło 5 litrów i dopiero ostatnie 2 tygodnie  coś konkretniejszego deszczu było. Teraz bym musiał nalistnie poprawiać to co doglebówka przepuściła i robić sobie następne koszty. A siew jest stricte pod dopłaty i na własne potrzeby żeby z czego było poplony siać 

Opublikowano
53 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Za późno siejecie 

Swój siałem ok 15 kwietnia i mam porównanie przez miedzę z łubinem z marca, to on jeszcze gorzej wygląda

Łubin to jest roślina specjalnej troski, jak mu ciepło, to jest sucho, jak mu mokro to jest zimno. Do tego oprzedzik + herbicydy i mamy lubinki po 10 cm i zaraz paka wystawia. Druga sprawa że rok całkiem specyficzny jak na produkcję rolniczą, tylko ekolodzy zadowoleni, oni zarobią, a raczej nie wtopią 

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

8. marca siany

400 kg/ha polifoski zrobiło swoje

Wiem, że to żart ale ja rok temu też eksperymentalnie rozsiałem 50kg polifoski na 17 arów, czyli wyszło około 300kg/ha. Nic to nie dało, łubin i tak padł od suchoty chociaż zasiałem go na początku marca.

Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

widze ze nie tylko ja tak mam. centralna Polska?

Panowie - do labladora dawać adiuwant?

na grupie fb duzo osob pisze ze 2,5l labladora dobrze perz załatwia, 2l moze nie dac rady. posłucham się tych rad. (wczesniej stosowałem select lub fusilade)

Tak, mazowieckie powiat wołomin. 
Ja dawałem 3 litry labradora na perz jakieś 3 tygodnie temu to na chwilę obecną lekko pożółkł i się zaczął zwijać ale jakiegoś efektu wow nadal nie ma. Widać, że na pewno już nie rośnie.

Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Za późno siejecie 

Nie ma reguły. Rok temu zasiałem część na początku marca a część pod koniec kwietnia i na jednym polu ten kwietniowy udało mi się zebrać i całkiem przyzwoicie sypnął. Jedynym zabiegiem były jednoliścienne i robak za jednym przejazdem.

A poniżej widać, jak 300g metrybuzyny + 100g dff + 0,1l command przepuściło komosę. Tutaj już będzie talerzówka

1747898000248.jpg