Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał(a):

Rzadzizna. Ale już musi zostać. 

Wiele roślin "pijanych" po dzisiejszym mrozie ale może przeżyją. Pewno za jakieś dwa tygodnie pierwsze rośliny zakwitną

20250508_094047.jpg

Duży był u Ciebie mróz 🤔

Opublikowano

-3,5 przy gruncie, ale pole 4km dalej. Na dziś zapowiadają większy

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Agrest napisał(a):

Na taką glebę po łubinie to możesz posiać żyto. A jak byś się zastanawiał co jeszcze to może być żyto, albo żyto🤣

No ewentualnie pszenżyto

A co latwiej sprzedac- zyto czy pszenzyto?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Wszystko się sprzeda tylko drożej pszenżyto i chyba plon lepszy. Chyba że w hybrydę pójdziesz, ale tu precyzja siewu i koszt

Opublikowano

Żyto hybrydowe poradzi sobie szybciej na piachu niż pszenżyto. Ogarnąć próbę kręconą i poznaniakiem się sieje. 

Koszt nasion jest spory, ale "swoim" raz można zasiać 😉

Opublikowano
11 minut temu, Celownik07 napisał(a):

A co latwiej sprzedac- zyto czy pszenzyto?

Powiem tak bo mam same piachy od 5klasy do 6z jak chcesz zebrać plon powyżej 3t to siej żyto. W tych suchych latach jak teraz pszenżyto kaput na takiej glebie i zapowiada się że znów magiczna bariera 3t nie będzie przebita u mnie. Żyta przy jako takim roku jak zadbasz 4tony na luzie kiedy przenzyta kosze 2.5-3tony. Jeśli chodzi o sprzedaż to wszystko sprzedawane jest kwestia tylko ceny. Gdyby u mnie nie bydlaki którymi pszenżyto skarmiam to nawet bym nie patrzyl żeby siac pszenżyto. Na piachach przynajmniej moich bardzo fajnie gryka wychodzi jeśli masz zbyt to bym szedł w to jak nie chcesz żyta. A o owsie zapomnij zeszły rok miałem działki że 1.5t/ha oddawał😔

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
45 minut temu, Celownik07 napisał(a):

To trza cos innego pomyslec. Gryki itd.

Przypomnialo mi sie z serialu 1670: 

Co jest na ż i po kryjomu rządzi Polska?

Żydzi!

Nie

Żyto

Posiałam pszenżyto. 3 lata łubin był. Szału nie ma. Grzyb je meczy i suchoty.

Opublikowano

Dobra, wpadnie zyto na dzialkach ktore wyznacze w tym roku po zniwach lubinowych- tam gdzie slaby bedzie plon zrobie zmianowanie, na raty aby nie przekroczyc 65% . Z mila checia tez bym gryke posial ale boje sie ze nie zbiore o czasie i ziarnem zachwaszcze pole, a i o kombajn problem w tym czasie na wsi (wrzesien). 

Opublikowano
1 minutę temu, Celownik07 napisał(a):

Dobra, wpadnie zyto na dzialkach ktore wyznacze w tym roku po zniwach lubinowych- tam gdzie slaby bedzie plon zrobie zmianowanie, na raty aby nie przekroczyc 65% . Z mila checia tez bym gryke posial ale boje sie ze nie zbiore o czasie i ziarnem zachwaszcze pole, a i o kombajn problem w tym czasie na wsi (wrzesien). 

Masz co zrobić z żytem? Gryka fajna jest. Chyba tylko dopłata do Tatarki czy jakoś tak... 

Opublikowano (edytowane)

@drobny Ty chyba tez dawales trinity+ metrybuzyne?

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Masz co zrobić z żytem? Gryka fajna jest. Chyba tylko dopłata do Tatarki czy jakoś tak... 

Nie mam. Na sprzedaz wszystko.

Do gryki/tatarki nie ma doplaty do pastewnych ( chyba ze o innej doplacie mowisz ale to bym wiedzial )

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
6 minut temu, Celownik07 napisał(a):

@drobny Ty chyba tez dawales trinity+ metrybuzyne?

Nie mam. Na sprzedaz wszystko.

Do gryki/tatarki nie ma doplaty do pastewnych ( chyba ze o innej doplacie mowisz ale to bym wiedzial )

To nie ma już tych programów na 5 lat? Chyba było do 5ha po 400 zł?

Opublikowano

W rolnośrodowiskowym.było do zachowania gatunku. Dla Tatarki chyba 1000 albo 1100.

Ale to tatarka a nie gryka.

Opublikowano

Pszenżyto dużo lepsze niż żyto idź w ch*j z żytem jak wywali to weź to kos ostatnio zasialem żyto na kieszonkę ale zostawiłem wywaliło na mocnym stanowisku bo bobiku i Oborniku kosilem w jedną stronę nigdy więcej zyta

A pszenżyto sypnie podobnie do pszenicy

Opublikowano
11 minut temu, marcianjargit napisał(a):

Pszenżyto dużo lepsze niż żyto idź w ch*j z żytem jak wywali to weź to kos ostatnio zasialem żyto na kieszonkę ale zostawiłem wywaliło na mocnym stanowisku bo bobiku i Oborniku kosilem w jedną stronę nigdy więcej zyta

A pszenżyto sypnie podobnie do pszenicy

Na 6 i 5 napewno nie położy się. Chyba że będzie opad deszczu rekordowy

Opublikowano

Wszystko pięknie ładnie i po części masz rację. Ale wyżej jest mowa o 5-6klasie a tutaj żyto choćby nie wiem jak pędzone nie będzie rosło na 1.5m. Oczywiście przy sporych opadach trzeba skrócić delikatnie kiedy pszenżyto nawet się nie pochyli bez skracania ale to chyba jedyny plus siania pszenżyta na takich glebach.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz20 napisał(a):

Tylko i wyłącznie żyto. Po łubinie przy minimalnym nakładzie zbierzesz ziarno, a zsiekana słoma próchnicy wniesie. Temat sprawdzony u siebie na najsłabszych piachach.

U mnie też tylko był ładny owies na takiej klasie , raz jedyny bo potem to lipa . Zawsze było tam żyto a w 2012 zasiany był owies był elegancji bez nawozu . Dodatkowo przez miedzę jest las który rośnie coraz większy (przy granicy wkoło brzoza ) ciągnie wodę z mojego pola jak diabli . W tym roku mam tam łubin ( ostnio był w 2021 albo 2020 już nie pamiętam) 

• Like 1
Opublikowano

Tatarka to tzw dzika gryka bezwartościowa dyskwalifikująca materiał siewny i kaszę.

Nie posiada łuski , nie zrobi się z niej kaszy tylko ewentualnie mąkę.

A plenna po stokroć więcej od gryki. Na nią nie ma złych warunków i słabego zapylenia

Opublikowano

Gryka zwyczajna i tatarka na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, ale są różnice. Nasiona Tatarki są twarde, tego nie rozlupiesz, ewentualnie pohandlować to można na poplony po 50gr kilogram i to wszystko 

Opublikowano

Tu zdjęcie z jednego z ogłoszeń.

Przewaga tatarki. Ma fałdowane brzegi

Screenshot_20250508_210707_OLXpl.jpg