Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Zetmar napisał(a):

Tego typu rady zachowaj dla siebie.

najpierw się pofatyguj , a później pytaj o rady

masz czas pisać a nie masz czasu  przejrzeć kilka stron? może ci  jeszcze opryskać?

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GABBER85 napisał(a):

najpierw się pofatyguj , a później pytaj o rady

masz czas pisać a nie masz czasu  przejrzeć kilka stron? może ci  jeszcze opryskać?

Widzę że zabolało ale to twój problem,nie mam ochoty wdawać się z tobą w dyskusję która nie wnosi nic do tematu.

Edytowane przez Zetmar
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Papkin napisał(a):

Widzę sporą aktywność w temacie więc trzeba to wykorzystać 🙂. Też na wiosnę,pierwszy raz planuję zasiać łubin. Będzie z przeznaczeniem na poplony, część pewnie na sprzedaż. Ziemia lekka,nie obrabiana,tylko kosiłem to co tam rosło. Teraz już zaorane, poszło ok.40t gnoju,na wierzch pójdzie jeszcze wapno na dniach. Na wiosnę rzucę jeszcze ze 200kg wieloskladnika. 

Warto brać kwalifikat? 

Jaka odmiana? Raczej gorzki mnie interesuje. 

Jak podejść do odchwaszczania? Pewnie będzie trochę problem z perzem bo był miejscowo.

Oprócz tego jakieś zabiegi?

jak na poplony to tylko kwalifikat  , 3 x grzyb , 2 x poprawki na chwast  nalistne , kombajn i  do choroszczy na zimę 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Weż jeszcze podpinaj siewnik i leć z pszenżytem a nie łubin przy takim nawożeniu

Ta ziemia nic nie jadła od kiedy pamiętam. Pszenżyto będzie po łubinie. Nawożenie traktuję jako uzupełnienie składnika,z myślą o pszenżycie również 

35 minut temu, Stach123 napisał(a):

jak na poplony to tylko kwalifikat  , 3 x grzyb , 2 x poprawki na chwast  nalistne , kombajn i  do choroszczy na zimę 

Jest to uprawa bardziej dla doświadczeń,więc jestem w stanie nawet dołożyć do tego interesu 

Edytowane przez Papkin
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Tylko 6,5 to nie 7,3 

Przy takim odczynie to raczej jest już gleba w dobrej kulturze i raczej bobik już powinien być, w sumie to z kolegą się zastanawiamy czy nie uderzyć w tę roślinę 

Opublikowano

Widuję to w okolicach Malborka jak na wakacje jadę . No jakoś mi nie leży to. 

Ale np z sołtys48 gadaĺdm to u niego gość zebrał powyżej 5t w tym roku

Opublikowano
4 godziny temu, Papkin napisał(a):

Widzę sporą aktywność w temacie więc trzeba to wykorzystać 🙂. Też na wiosnę,pierwszy raz planuję zasiać łubin. Będzie z przeznaczeniem na poplony, część pewnie na sprzedaż. Ziemia lekka,nie obrabiana,tylko kosiłem to co tam rosło. Teraz już zaorane, poszło ok.40t gnoju,na wierzch pójdzie jeszcze wapno na dniach. Na wiosnę rzucę jeszcze ze 200kg wieloskladnika. 

Warto brać kwalifikat? 

Jaka odmiana? Raczej gorzki mnie interesuje. 

Jak podejść do odchwaszczania? Pewnie będzie trochę problem z perzem bo był miejscowo.

Oprócz tego jakieś zabiegi?

Z perzem to nie bedziesz mial problemu... Select super albo fusilade i robi z nim robote w kazdej fazie lubinu. Pilnuj oprzedzika w pierwszych fazach rozwoju- zobaczysz nadgryzione listki wal od razu mospilan ,carate lub cyperkill. Przed kwitnieciem daj jakis tebu na grzyba i w sumie tyle. 10t z ha ;). 

Nie ma za co. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

młp, u nas bobiku też sieją, całe areały żeby  był płodozmian, też jest alternativ

U nas parę lat temu to prawie każdy gospodarz siał, ale ostatnie suche wiosny to czasami więcej się wysialo niż go zebrało. Były lata że faktycznie po 4-5t sypał i wtedy fajny zysk był z tego, nie mówiąc już jakie pole po sobie taki zostawia, ale ostatnie lata porażka 

Opublikowano

Najlepiej to niech wszystko wycofają i wtedy będziemy motykami niszczyć chwasty, a z Ukrainy i Ameryki Południowej będzie do nas cały syf wjeżdżać. No tego pieprzenia to już nie można słuchać, a teraz jeszcze rodzina na święta przyjedzie to znowu będą gadać jak to dobrze w UE i ile to rolnik z samych dopłat do hektara bierze

• Like 3
Opublikowano
40 minut temu, krilan06 napisał(a):

i wtedy będziemy motykami niszczyć chwasty,

kiedyś kobiety na wsi miały zajęcie 24h, teraz z nudów z kijkami po wsi chodza w grupach. może by wrócić do tamtych czasów 🤔 ☺️

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 14:01, krilan06 napisał(a):

Boxer 2,0l, penfox 2,5l, chlomazon 0,05l

spróbuje tej twojej mieszanki na nowym kawałku (wieloletni ugór,trawa) dam 2l Activus 400 SC + 3l Amstaf 800 EC + 0,05l Boa Pro 480 EC.

myśle też dodac tego BOA 0,05l do mojej mieszanki 2-2,5l Trinity +250g metrybuzyny. k..wa zeby mi to w zbiorniku nie wybuchło ^^