Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 19:39, krilan06 napisał(a):

Nowe działki pod łubin, pierwsza - dwu- albo trzyletni nieużytek, druga - non stop zboże uprawiane bezorkowo, poprzedni dzierżawca o dziwo zostawił pociętą słomę, ja zasiałem słonecznik na poplon, teraz talerzówka, na wiosnę powtórka i mam nadzieję że uda się w to zasiać łubin 

20241116_105310.jpg

20241116_120036.jpg

Spokojnie się uda, praktykowane osobiście w tym sezonie. Poplon zlikwidowany późną jesienią, potem talerzówka wiosną i w to siew. Na wiosnę znowu tak będę siał

Opublikowano (edytowane)

trinity 2l + adiuwiant.

skutecznosc w zaleznosci od warunków aplikacji, tam gdzie było sucho- rdest i ogniche przepuscilo, tam gdzie mokro trzymało ładnie lecz niestety wtórny chwast potem wszedzie wyszedł (przed samymi zniwami). w przyszłym roku gestszy siew pojdzie (225kg/ha) a mieszanka oprysków ta sama. mialem sprobowac z boxer+aquastomp ale nie dosc ze drozszy to wcale po opiniach nie jest skuteczniejszy. 

jak macie coś przetestowane to piszcie.

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

juz wolalem nie czekac bo po nowym roku czuje sraczke na rynku  na ten produkt. patrzac po historii zakupów mistrala i buzzina to przystepna cena. choc bralem tez 2 lata temu raz za 130zl.

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

może komuś się przyda, na jesieni robiłem odchwaszczanie zboża Cezaro, lanca złapała pole na którym na wiosnę był siany slonecznik z łubinem, do wiosny jedynie chabry, wiosną 2 razy agregat i siew 2.05 bez wiosennego oprysku i porównanie jak to potem wyglądało.

image.jpeg

image.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

trinity 2l + adiuwiant.

skutecznosc w zaleznosci od warunków aplikacji, tam gdzie było sucho- rdest i ogniche przepuscilo, tam gdzie mokro trzymało ładnie lecz niestety wtórny chwast potem wszedzie wyszedł (przed samymi zniwami). w przyszłym roku gestszy siew pojdzie (225kg/ha) a mieszanka oprysków ta sama. mialem sprobowac z boxer+aquastomp ale nie dosc ze drozszy to wcale po opiniach nie jest skuteczniejszy. 

jak macie coś przetestowane to piszcie.

Amstaf i activus wychodzi dużo taniej, u mnie się sprawdził

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

boxer+aquastomp

U mnie się nie sprawdził, ALE przyjarało mrozem łubin poszło suma summarum do przesiania. Wilgoci nie brakowało przy zabiegu i niestety później zielska też. 

Opublikowano

liczylem to kosztowo na poczatku tego roku w roznych konfiguracjach (s.cz. ta sama lecz inne nazwy handlowe śor) mikstura trinity+ mistral wychodzila najtaniej na ha. wiadomo teraz juz sa inne ceny ale:

trinity+ mistral = 165zl/ha

boxer+stomp = 310zł/ha

twoja mixtura amstaf+activius = 230zł/ha

11 minut temu, lukasz20 napisał(a):

U mnie się nie sprawdził, ALE przyjarało mrozem łubin poszło suma summarum do przesiania. Wilgoci nie brakowało przy zabiegu i niestety później zielska też. 

spotkałem nawet opinie-komentarz goscia na fb ktory zachwalal  i kazdemu polecal boxer+stomp a wszystko dookola bee, po pół roku natrafiłem na jego komentarz w innym poście (charakterystyczny awatar to pamietalem), gdzie zmienil zdanie o 180^ - naciął się na koszta a chwasty wywaliło, nie poleca.