Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

OGLOSZENIE PILNE!

Sprzedam kwalifikowany material siewny z kategorii ELITARNY z przeznaczeniem na pasy/łąki kwietne lub uprawa roślin miododajnych ( DODATKOWA DOPŁATA ARIMR!!).  W nasionach zdarzają sie samosiewy łubinu wąskolistnego   wiec prosze o przemyślane oferty- nie ma zwrotów. Ilość ograniczona - kto pierwszy ten lepszy! Tylko dla zdecydowanych! 

Wystawiam dowód zakupu dla agencji.

;)

IMG_20240728_170429.jpg

Opublikowano

Licząc na szybko wyszlo 1,3t z ha juz czystego odwianego towaru- oskar. Kl ziemi od 4b-6. 

Mieszanki oskar-karo wyszlo ok. 1,1-1,2t z ha ( tu najgorzej bylo z chwastem) + ok. 0,35ha w lasku nie zebralem- nie zdazyl dojsc. Pojdzie pod talerzowke bo szkoda na ten kawalek ciagnac kombajn. 

Wspolnie z kombajnistom doszliśmy do wniosku ze w tym roku doglebowka nie miala prawa zadzialac prawidlowo ze wzgledu na susze kwiecien -maj. Doglebowka trzymala chwasty ale i lubin nie rosl z powodu suszy a potem w czerwcu po opadach poszlo wszystko rowno do gory. To nasze wnioski.

W ogolnym rozrachunku zebralem wiecej niz rok wczesniej na tym samym areale patrzac po bigbagach lecz uzylem wiecej śor w tym roku- goltix( nietrafiony a drogi) i glifo, odzywki ktorych rok temu nie stosowalem. 

Kolejna rzecz (foto) pomimo waszych wytycznych z ustawieniem kombajnu ( class compact 30) nie udalo sie zniwelować strat w materiale i ok. 15-20% zostalo na polu. Przed kosa malo zostawalo, wiecej wyrzucal kombajn. Kombinowaliśmy z ustawieniami  i chyba tym typem lepiej nie zrobi. Polówek praktycznie nie było. To co zostalo na polu bedzie na poplon- jutro idzie płytko talerzowka a we wrzesniu miedzyplony ze zbóż+ rzepak. 

Ogolnie zniwa uwazam za udane, pogoda dopisala, nic sie nie psulo i poszlo sprawnie ,1ha w 1godz tym malym pierdkiem. 

Za rok plan podobny do tegorocznego z wyjatkiem: wapno po jesiennej orce+ dodatkowo wiosenna orka. 

Foto z powyzszego postu to oczywiscie caly odpad po wianiu. I tu musze zaznaczyc ze jest go duzo wiecej niz w roku ubieglym. Rok rokowi nie rowny. 

Milo sie z Panstwem wspolpracowalo i wymienialo doswiadczeniami :)

IMG_20240727_123243.jpg

• Like 1
Opublikowano

Niestety łubin wbrew pozorom to trudna uprawa. Uważam , że wynik powyżej 1 t z ha jest już przyzwoity. Cóż na chemię trochę wydałes, ale bez tego pewnie byś nie zbierał kombajnem. O ile dobrze pamiętam to uprawiasz łubin po Sobie 2 lub 3 raz ? I w kolejnym roku też ?

Opublikowano

Za rok tez caly areal bedzie lubin- to moj rok docelowy w starym RMG i tak mam zapisane w biznesplanie. Ze zbozami nie mialbym co zrobic a na tej klasie ziemi to tylko zyto wchodzi w gre patrzac po sasiadach. Kolejne lata w tej monokulturze to tylko problem z oprzedzikiem, grzyba nie bylo, no i pewnie wydajnosc, bo kosilismy u tego kombajnisty potem karo i z 0,5ha wydało mu ok 1t bez śor i innych dodatkowych zabiegow. Ale on nie ma monokultury i z kazdym rokiem cos innego ( na wlasny uzytek). 

Opublikowano

Od siebie dodam że im więcej ziela tym kombajn bardziej gubi ziarno. W tym tygodniu jadę do znajomego młócić zdesykowany karo. Zobaczymy ile ukosi. Wynik powyżej 800kg z ha uważam za bardzo dobry. Swojego oskara już prawie sprzedałem na poplony. Lepszy interes niż żyto 

• Like 1
Opublikowano

Z tymi słabymi glebami to bym uważał. Z drugiej strony nie wiem co wy uważacie za słabe gleby ale jak zasiałem na takich piachach na których żyto potrafi oddać te 3 tony to łubin całkowicie wypaliło. Udał się jedynie na mocniejszej ziemi.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Od siebie dodam że im więcej ziela tym kombajn bardziej gubi ziarno.

To tez zauwazylismy, dlatego przydaloby sie jeszcze ten oprysk potrzymac dodatkowo z 5dni.

Za ile pusciles oskara? Z 2zl trzeba wolac chyba w tym roku?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Za ile można się spodziewać zbiorów? 

17222368319342483493570765727304.jpg

Dnia 27.07.2024 o 13:51, GABBER85 napisał:

@superfarmer02 tak ale to na większych roślinach sie ona objawia ale nie wiem czy  na małych też w czasie kwitnienia albo i wcześniej stożek wzrostu jakby czarny maziowaty i  nierośnie już, a takie z antraknoza kosiłem i  miały porażone stonki niektóre na roślinie to nie miały nasion albo pomarszczone

Noi włąsnie czy  trzeba przywalić azoksy czy difenokonazol np  zeby antraktoze na łubinie wzieło?

17222368925706645193534131633923.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Celownik07 napisał:

To tez zauwazylismy, dlatego przydaloby sie jeszcze ten oprysk potrzymac dodatkowo z 5dni.

Za ile pusciles oskara? Z 2zl trzeba wolac chyba w tym roku?

Mógłbyś napisać jakie sita miałeś w wialni? Mam sporo komosy w łubinie i przydałaby się podpowiedź jakie sita założyć

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Mógłbyś napisać jakie sita miałeś w wialni? Mam sporo komosy w łubinie i przydałaby się podpowiedź jakie sita założyć

przy łubinie żółtym stosuję oczko 4,5mm

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jaco512 napisał:

Kurde nie pomoge bo nie wiem co tam kombajnista zalozyl. Mowilem mu o tym dolnym sicie ze 10 ale czy posłuchał czort wie. 

Aaa sory nie doczytalem.

Dolne 4,0 gorne 3,2 i ladnie odwiewa. Wczesniej dolne mialem 5,0 ale zapycho sie ziarnami lubinu i czesto trzebabylo czyscic. 

Dodatkowo taka przystawke dorobilem z siatka 4,0 ( oryginalne wialnie takie chyba maja w standardzie trochę wyzej) i robi to robote. Z syfu zostawaly tylko pąki ostu i pojedyncze łuskwiny

IMG_20240729_213210.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 28.07.2024 o 20:52, Celownik07 napisał:

Licząc na szybko wyszlo 1,3t z ha juz czystego odwianego towaru- oskar. Kl ziemi od 4b-6. 

Mieszanki oskar-karo wyszlo ok. 1,1-1,2t z ha ( tu najgorzej bylo z chwastem) + ok. 0,35ha w lasku nie zebralem- nie zdazyl dojsc. Pojdzie pod talerzowke bo szkoda na ten kawalek ciagnac kombajn. 

Wspolnie z kombajnistom doszliśmy do wniosku ze w tym roku doglebowka nie miala prawa zadzialac prawidlowo ze wzgledu na susze kwiecien -maj. Doglebowka trzymala chwasty ale i lubin nie rosl z powodu suszy a potem w czerwcu po opadach poszlo wszystko rowno do gory. To nasze wnioski.

W ogolnym rozrachunku zebralem wiecej niz rok wczesniej na tym samym areale patrzac po bigbagach lecz uzylem wiecej śor w tym roku- goltix( nietrafiony a drogi) i glifo, odzywki ktorych rok temu nie stosowalem. 

Kolejna rzecz (foto) pomimo waszych wytycznych z ustawieniem kombajnu ( class compact 30) nie udalo sie zniwelować strat w materiale i ok. 15-20% zostalo na polu. Przed kosa malo zostawalo, wiecej wyrzucal kombajn. Kombinowaliśmy z ustawieniami  i chyba tym typem lepiej nie zrobi. Polówek praktycznie nie było. To co zostalo na polu bedzie na poplon- jutro idzie płytko talerzowka a we wrzesniu miedzyplony ze zbóż+ rzepak. 

Ogolnie zniwa uwazam za udane, pogoda dopisala, nic sie nie psulo i poszlo sprawnie ,1ha w 1godz tym malym pierdkiem. 

Za rok plan podobny do tegorocznego z wyjatkiem: wapno po jesiennej orce+ dodatkowo wiosenna orka. 

Foto z powyzszego postu to oczywiscie caly odpad po wianiu. I tu musze zaznaczyc ze jest go duzo wiecej niz w roku ubieglym. Rok rokowi nie rowny. 

Milo sie z Panstwem wspolpracowalo i wymienialo doswiadczeniami :)

IMG_20240727_123243.jpg

To czyli ten oprysk goltix to nie podziałał? szkoda pieniędzy?

Opublikowano (edytowane)

pryskalem na rdest ok. 5centymetrowy to tylko lekko przypaliło go. Na etykiecie jest zeby zrobic 2zabiegi. drugiego nie robilem juz ze wzgledu na koszty, ale na próbce na 1ar po drugiej dawce niewiele sie zmienilo.