Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Łubin siany 24 kwietnia. Po deszczach wylazło trochę dwuliściennych które bardzo szybko rosną ale nie wydają się jeszcze dominować nad łanem. Wczoraj opryskalem na oprzędzika i jednoliscienne bo jest sporo chwastnicy która na pewno zarosła by ten łubin. Jak myślicie psiukać jeszcze metrybuzyną + dff?

IMG_20240604_194815.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, stempos1980 napisał:

W tym sezonie chyba ostatni raz była stosowana metrabuzyna bo koszty się tego zrobiły ogromne 🤦

Ja narazie mieszanki nie zmieniam ale planuje z 1ha przeznaczyc na boxer+stomp aqua i zobaczyc u siebie efekty. Goltixa napewno juz dawac powschodowo nie bede bo mizerny efakt przyniosl. Mam ambitny plan zwapnowac po zniwach wszystko- zobaczymy czy sie uda bo czasu malo. 

Opublikowano
49 minut temu, Celownik07 napisał:

Ja narazie mieszanki nie zmieniam ale planuje z 1ha przeznaczyc na boxer+stomp aqua i zobaczyc u siebie efekty. Goltixa napewno juz dawac powschodowo nie bede bo mizerny efakt przyniosl. Mam ambitny plan zwapnowac po zniwach wszystko- zobaczymy czy sie uda bo czasu malo. 

W tym roku poszło 3l boxer+2l stomp+adiuwant doglebowy, wszystko na mocno wilgotną glebę. Tam gdzie presja chwastów mała, to i ładnie czysto, na nowej dzierżawie już tak kolorowo nie jest( a może i jest ale od ognichy) . Nie tego oczekuję za taką kasę. 

Może się mylę, ale wg mnie, w tym roku to mróz załatwił skuteczność Śor. 

Opublikowano

Dziwna sprawa u was z metrybuzyna: tu (niedostepny) jest po normalnej jeszcze cenie, reszta innych śor z ta substancja tez. Mowicie ze juz nowa dostawa wleci z zawyzona w kosmos?

https://rolno-ogrodniczy.pl/p19905,mistral-70-wg-1kg.html

Sprawdzilem swoje historie zamowien sprzed lat to w 2022 dawalem za 1kg  145zl w 2023 164zl a w tym roku 128zl. Co przyniesie 2025 zobaczymy, narazie nie mysle. 

Ladnie nalewa stronki. Po kwitnieniu wjade jeszcze plonvitem. 

IMG_20240608_055725.jpg

Opublikowano

Ja już rezygnuje ostatecznie z siania łubinu. Na piachu nie ma sensu, cały wypaliło. Na lepszej ziemi ładniej wygląda ale tam łubin też nie ma sensu, lepiej iść w groch który łatwiej sie młóci i łatwiej odchwaszcza. Jedyna pociecha że metrybuzyna i dff dość skutecznie odchwasciły i pole nie zarosło herbapolem. Ale talerzowka i tak będzie w sierpniu 

Opublikowano
Dnia 7.06.2024 o 14:23, livebird napisał:

Pany mam pół na pół łubin z rzodkwią oleistą ch w d temu skąd kupilem nasiona, łubin kwitnie rzodkiew też są szanse zebrać to razem? 🤔😅🫣 

IMG_20240607_135350.jpg

IMG_20240607_135346.jpg

Nie patrzyłeś co siejesz przecież to łatwo rozróżnić odciągałem na petkusie wykę od łubinu to i rzodkiew bym odciągnął 

Opublikowano
3 godziny temu, Grab12 napisał:

Nie patrzyłeś co siejesz przecież to łatwo rozróżnić odciągałem na petkusie wykę od łubinu to i rzodkiew bym odciągnął 

W workach nie było tak, widac bo mniejsze nasiona leciały w dół a było to na szybko bo juz wieczorem przed 2 tygodniami deszczy no a doglebówka chwile trzymała rzodkiew ale później juz wydupiła do góry

Opublikowano
12 minut temu, KlimekPL napisał:

Ta rzodkiew jak sie wysieje to będzie odrastać ci przez kilka lat

To ją oprysk wezmie sieje na poplony i w zbożach nie ma a jakies zawsze byly przy oprysku

Opublikowano
22 minuty temu, livebird napisał:

To ją oprysk wezmie sieje na poplony i w zbożach nie ma a jakies zawsze byly przy oprysku

U mnie w zbożu nie było a po zbożu łubin i już jest a siana była przed zbożem. Więc coś w tym kest

Opublikowano
49 minut temu, Janeczko napisał:

U mnie w zbożu nie było a po zbożu łubin i już jest a siana była przed zbożem. Więc coś w tym kest

Myśle że nawet jak, wyleci to i tak opryskami ją zwalcze bedziem widzieć

Opublikowano
Dnia 9.06.2024 o 07:40, GABBER85 napisał:

... no na wiosnę miały ŚOR iść w dół...

CZy  jednoliścienne owies głuchy/stokłosa zwalczę w łubinie i grochu  substancją   chizalofop ? Labrador / Jenot / Buster 

Jenot 1,2L/ha i nie zostaje nic jednoliściennych

• Like 1