Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tym bardziej rzodkiew bo mrlioruje.

I bez pługa. Talerzówka pięknie uprawi.

Mam pogląd na takie uprawy w okolicy. Rewelacja.

Zaorać możesz w sierpniu i to wsiać

Czyli zaorać koniec sierpnia i w to wsiac rzodkiew z gryką ( siewnik czy rozsiewacz ) a potem przed sianem tylko stalerzowac i w to wsiac łubin ? Uda się poznaniakiem ? Nie będzie zapychać ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tym bardziej rzodkiew bo mrlioruje.

I bez pługa. Talerzówka pięknie uprawi.

Mam pogląd na takie uprawy w okolicy. Rewelacja.

Zaorać możesz w sierpniu i to wsiać

Możesz napisać jakie proporcje tej mieszanki poplonowej i jak wysiewane ? Też się zastanawiam nad jakimś miedzyplonem ozimym pod Lubin w następnym roku. Ciekawe czy ceny tych nasion nie skoczą do góry , chociaż nie ma chyba nawału miedzyplonow w ekoschematach 

Opublikowano

Ja jeszcze nie siałem ale np 20 kg rzodkiew i 15kg gorczycy będzie bardzo gęsto.

35 minut temu, Janeczko napisał:

Czyli zaorać koniec sierpnia i w to wsiac rzodkiew z gryką ( siewnik czy rozsiewacz ) a potem przed sianem tylko stalerzowac i w to wsiac łubin ? Uda się poznaniakiem ? Nie będzie zapychać ?

Po sąsiedzku sieje i wyrasta na 1,5m.

Zimą przemarza i na wiosnę kruszeje.

W marcu wjeżdża gruberem i miesza, to łamie się na sieczkę, byle robić w suchą pogodę.

Przed siewem drugi raz i nie znać że na polu było kilkadziesiąt ton zielonej masy. Ziemia pięknie się rozsypuje, u niego 2 i 3a klasa.

Akurat on sieje soję.

Opublikowano

Akurat grubera nie mam ale i lżejsza ziemię mam bo lekka 4. Spróbuję najwyżej jak nie da rady to pług drugi raz. Ale ta zielona masa przemarza więc czy aż tyle wnosi do gleby ? Rzodkiew jeszcze w ziemi jest to coś tam rozpadnie sie

Opublikowano

Talerzówka da radę.

Czy wnosi? Korzeń palowy minimum 40cm długi robi naturalny kanał  melioracyjny. Prawdopodobnie pozbędziesz się zastoisk.

Do tego wyciąga niedostępny potas fosfor, magnez, itd. z głębszej warstwy na wierzch. Wprowadza masę próchnicy poprawiającej stosunku powietrzno wodne.

Można samą rzodkiew oleistà zasiać. A można z domieszką gorczycy

Opublikowano

Ja też nie znam badań tylko zawsze słyszałem że zielona masa zaorana najwięcej wnosi ale tak jak piszesz trzeba by było pół pola zrobić tak a pół tak żeby był jakiś wynik 

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Oskar po powschodowym potraktowaniu metrybuzyną i diflufenikanem.

Dostał deszczu i szarpnął z kopyta

20230521_083456.jpg

@Agrest walic w tym przypadku samo dff ( pryskalem tydzien temu na 1lisciennie i widze dziala)? Glownie oset i jakas "kapustka" tam gdzie bylo mokrzej wyszlo. Szkoda mi tego lubinu - byloby z 0,5ha do spryskania reszta ok - doglebowka zatrzymala. 

IMG_20230521_155251.jpg

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Agrest napisał:

Ja jeszcze nie siałem ale np 20 kg rzodkiew i 15kg gorczycy będzie bardzo gęsto.

Po sąsiedzku sieje i wyrasta na 1,5m.

Zimą przemarza i na wiosnę kruszeje.

W marcu wjeżdża gruberem i miesza, to łamie się na sieczkę, byle robić w suchą pogodę.

Przed siewem drugi raz i nie znać że na polu było kilkadziesiąt ton zielonej masy. Ziemia pięknie się rozsypuje, u niego 2 i 3a klasa.

Akurat on sieje soję.

Idealny zestaw na rezerwuar wszelkich chorób rzepaku + wydojenie gleby z wody

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Tylko nikt  rzepaku tu nie myśli. I mowa o mulczowaniu wiosną.

Takie poletko zimą zatrzyma każdy płatek śniegu, Wiatry nie straszne, brak erozji

Ale masz rację że w wypadku suchej zimy może być problem z zapasem wody

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Tylko nikt  rzepaku tu nie myśli. I mowa o mulczowaniu wiosną.

Takie poletko zimą zatrzyma każdy płatek śniegu, Wiatry nie straszne, brak erozji

Ale masz rację że w wypadku suchej zimy może być problem z zapasem wody

U nas na topie facelia, owies, jeczmień taki mix, właśnie ze wzgledu na rzepak w płodozmianie

Opublikowano

Facelia staje się problemem. Nie wymarza,  a ziarno zasiane zbyt głęboko potrafi kiełkować wiosną w uprawie następczej

Opublikowano
7 godzin temu, mandragora310 napisał:

@Agrest można poprosić o ilość jaką stosowałeś ?

Dnia 2.05.2023 o 10:41, Agrest napisał:

Wczoraj zrobiony zabieg na chwasty w łubinie Oskar powschodowo.

Zastosowane 100g diflufenikanu i 180g metrybuzyny w substancji czynnej.  Warunki kiepskie bo pył na polu klasy 5tej.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Agrest napisał:

Tego już nie zwalczysz.

To mlecz polny

Niedobrze. Co roku to goowno wychodzi w tym miejscu. Pomysle nad jakims randapem po zbiorach. 

Edit: sproboje tym punktowo opryskiwaczem plecakowym poleciec i bede obserwował. po tygodniu bede wiedzial jak zadziala na łubin. w qq zalecaja 1,5l/ha i zwalcza ten mlecz-  dam na połowe.

https://dlaroslin.pl/herbicydy-wiosenne/61755-Click_Premium_400_SC_1L.html

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
13 godzin temu, ws71 napisał:

Idealny zestaw na rezerwuar wszelkich chorób rzepaku + wydojenie gleby z wody

Sąsiad siał rzodkiew i gorczycę na nasiona to gdzie była gorczyca to po omłuceniu pog gorczyca klepisko jak w stodole a po rzudkwi wilgotna ziemia.

.

Opublikowano

Przedstawiam Państwu larwe oprzędzika i efekt jego pracy w korzeniu. (znalazłem go przy okazji sprawdzania ubrodawkowania korzeni po nitraginie - brodawki super, larwa już nie ) .

Dotychczas pryskane cyperkillem 50ml/ha i kobe/mospilan (nie pamietam jaki na tym stanowisku byl zastosowany) 220g/ha. Warunki pozwolą to w sobote wale powtorke kobe 20SP

1684750772457.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

Przedstawiam Państwu larwe oprzędzika i efekt jego pracy w korzeniu. (znalazłem go przy okazji sprawdzania ubrodawkowania korzeni po nitraginie - brodawki super, larwa już nie ) .

Dotychczas pryskane cyperkillem 50ml/ha i kobe/mospilan (nie pamietam jaki na tym stanowisku byl zastosowany) 220g/ha. Warunki pozwolą to w sobote wale powtorke kobe 20SP

1684750772457.jpg

Wgłębne to tylko mospilan i jego pochodne