Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

już dawałem 1.5l po siewie. mam działki po wierzbie energetycznej i zauważyłem że ją pali ale tylko tą która była na wierzchu. ile jeszcze mogę zastosować?

Opublikowano (edytowane)

2x nigdy nie stosowałem ale jak przedawkujesz to łubin może odczuwać. Na własne ryzyko musisz próbować. U mnie Tango ładnie bujać zaczyna kilka dni temu poszedł gramicyd+ cyperkill to dobiję jednoliścienne bo samosiewy + chwastnica wyskoczyła.

IMG_20220525_141737.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano
11 minut temu, Xion napisał:

2x nigdy nie stosowałem ale jak przedawkujesz to łubin może odczuwać. Na własne ryzyko musisz próbować. U mnie Tango ładnie bujać zaczyna kilka dni temu poszedł gramicyd+ cyperkill to dobiję jednoliścienne bo samosiewy + chwastnica wyskoczyła.

IMG_20220525_141737.jpg

Nie bałeś się mieszanki gramicydu plus robak? 

• Confused 1
Opublikowano

Od x lat tak robię czy to w łubinie  czy w rzepaku i nigdy nic się nie dzieje. W rzepaku nawet idzie gramicyd+ robak + chlopyralid (korekta na chabry i ostrożnie) i jest ok

Opublikowano

Czy larwy zniszczy to bym nie był taki pewny ale kombinacje mospilan+ cyperkill możesz zrobić  wtedy pewniejszy efekt będzie bo sam acetamipryt to tak stara substancja że różnie to z nią bywa.

Opublikowano
17 godzin temu, piotrols napisał:

Witam. Jest jakiś inny sposób na desykacje łubinu aniżeli glifosat? Np oprysk siarczanem amonu w jakimś tam stężeniu który spowoduje uschnięcie jak po reglone?

Podejrzewam że spotlight by mógł podziałać. W zeszłym roku psikalem po ziemniaku i testowo rzodkiew oleista

Opublikowano
12 godzin temu, Lukarso napisał:

@drobny już sporo u Ciebie oprzędzika? W jakich dawkach łączycie te substancje?

Zaczyna podjadac dopiero,dzisiaj silny wiatr i jakies małe opady.Jutro znowu ma padać,jak sie uspokoi pogoda to lecę z opryskiem 

Opublikowano
Dnia 26.05.2022 o 12:49, Buszmen11 napisał:

Podejrzewam że spotlight by mógł podziałać. W zeszłym roku psikalem po ziemniaku i testowo rzodkiew oleista

Chodzi mi raczej o nie stosowanie chemii, tylko opryskanie nawozem dolistnie który spowoduje spalenie chwastów. Np siarczanem potasu albo jakimś azotowym nawozem aby efekt był jak po reglone. Reglone działało parzaco kontaktowo.

Opublikowano
2 godziny temu, piotrols napisał:

Chodzi mi raczej o nie stosowanie chemii, tylko opryskanie nawozem dolistnie który spowoduje spalenie chwastów. Np siarczanem potasu albo jakimś azotowym nawozem aby efekt był jak po reglone. Reglone działało parzaco kontaktowo.

Siarczan amonu 20-25 kg na opryskiwacz 400 litrów plus saletra amonowa 15-20 kg, 7-14 dni i po zielonym nie ma śladu. Siła kiełkowania nasion 95%. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek99 napisał:

Siarczan amonu 20-25 kg na opryskiwacz 400 litrów plus saletra amonowa 15-20 kg, 7-14 dni i po zielonym nie ma śladu. Siła kiełkowania nasion 95%. 

Podziękował.

Ile wody na ha? Czy to podałeś mixture na ha właśnie? A czemu akurat mieszanina tych dwóch nawozów a nie solo któryś? Gryzą się bardziej czy jak?

Edytowane przez piotrols
Opublikowano
14 minut temu, Uszek1988 napisał:

Łubin siany 18.03 pierwsze kwiaty juz są

A ja w tym tygodniu jeszcze tonę do siewu sprzedałem 🤭

Przyznam że w szoku byłem,  zwłaszcza że to nie jeden, a trzech klientów.

Ogólnie zdetalowałem 9,1t na zasiew czyli około 45 -50 ha. 

Biorąc pod uwagę że nie byłem jedynym sprzedającym, to w powiecie areał łubinu będzie pokaźny.

Do tego masa gryki, prosa, facelii i kukurydzy. Świat się zmienia, arał zbóż u mnie spadł drastycznie.

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

A ja w tym tygodniu jeszcze tonę do siewu sprzedałem 🤭

Przyznam że w szoku byłem,  zwłaszcza że to nie jeden, a trzech klientów.

Ogólnie zdetalowałem 9,1t na zasiew czyli około 45 -50 ha. 

Biorąc pod uwagę że nie byłem jedynym sprzedającym, to w powiecie areał łubinu będzie pokaźny.

Do tego masa gryki, prosa, facelii i kukurydzy. Świat się zmienia, arał zbóż u mnie spadł drastycznie.

U mnie na terenie areał qq spadł drastycznie na rzecz słonecznika i to znacząco i z tego co rozmawiam z ludźmi to jak wyjdą na słoneczniku to rezygnują z qq całkowicie

Opublikowano

Ja płd wsch mazowieckie, w okolicy słonecznika brak