Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, piotrkrk25 napisał:

Problem z Akordem jest jedynie taki, że rok temu został wycofany ze sprzedaży.

Tak ale z pod lady😉 idzie jeszcze dostać 

Opublikowano
7 minut temu, stempos1980 napisał:

Wszystko co miało związek z Betanalem to zostało wycofane 

@Agrest padnie do końca czy przeżyje?

IMG_20210423_105940.jpg

Wzeszło po zabiegu?

Obawiam się że część przetrwa.

Opublikowano

No cóż pozostaje patrzeć i obserwować😀

Widać że dff je gnębi to może padną.

Ja dziś do swojego podjadę. Widziałem pierwsze siewki poziewnika szorstkiego i raczej to mi przepuści, a był z nim mega problem na tym polu.

Opublikowano

Widzieli takie cuda? Łubin stracił orientację i rośnie korzeniem w górę.

I niestety nie jest to marginalne zjawisko. Dużo pustych miejsc i rośliny z korzeniem do góry. 

Dużo siewek  ugnitych w glebie

20210425_142841.jpg

Opublikowano

20210425_142237_resized.jpg

Muszą być jakieś lipne nasiona, które zdrowe wyszły równo, niektóre do tej pory kiełkujące, inne zatrzymały się na fazie kiełka. W sumie i na próbie kiełkowania tak było. Liczyłem wszystko co z kiełkiem choć było wyraźne zróżnicowanie we wschodach. 

20210425_141811.jpg

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

20210425_142237_resized.jpg

Muszą być jakieś lipne nasiona, które zdrowe wyszły równo, niektóre do tej pory kiełkujące, inne zatrzymały się na fazie kiełka. W sumie i na próbie kiełkowania tak było. Liczyłem wszystko co z kiełkiem choć było wyraźne zróżnicowanie we wschodach. 

20210425_141811.jpg

Sławek powiem ci że w fasoli jak się sieje w doniczki to też się trafiają ziarna które wychodzą korzeniami do góry.Czym to jest spowodowane to tego nikt nie wie i zimno niema nic do tego bo w pikówce jest ciepło jeżeli chodzi o fasolę

Opublikowano

Musi to być zaburzenie fizjologiczne. Prawdopodobnie będzie związane z procesem kształtowania i dojrzewania nasion. Może to nasiona zebrane jako mniej dojrzałe? Lekko przegrzane?

Opublikowano

Zapomniałem jak nazywa się zdolność nasion do odnajdywania kierunku, w którym ma podążać kiełek. 

Tu należy szukać zaburzeń 

1 minutę temu, pafnucy napisał:

może od glifosatu im sie pomieszało. 🤔

Zarzekał się że nie stosował, no ale nawet zważyć i wyczyścić nie umiał więc wszystko możliwe.

Opublikowano
50 minut temu, Agrest napisał:

Zapomniałem jak nazywa się zdolność nasion do odnajdywania kierunku, w którym ma podążać kiełek. 

Tu należy szukać zaburzeń 

Zarzekał się że nie stosował, no ale nawet zważyć i wyczyścić nie umiał więc wszystko możliwe.

Ja swój miałem po 2 środkach i po RF było takie samo zjawisko po jakimś czasie roślina wzeszła ale trochę jakby to powiedzieć porażona. Przy sprawdzeniu  kiełkowania tak było 

Opublikowano
1 godzinę temu, jadka88 napisał:

A ktoś stosował butoxone lub corum w łubinie waskolistnym?

Corum niszczy łubin . Znajomy przyznał się , że tak zrobił  i skutki eksperymentu były opłakane .

• Sad 1
Opublikowano

Witam,

A jaki herbicyd zastosować nalistnie, gdy nie pryskało się przed siewem lub zaraz po siewie. Posiany łubin wąskolistny i zółty. Czy w ogóle jest sens to jeszcze pryskać i czy to coś da czy ryzykować i zostawić tak jak jest? Narazie łubin wyszedł na jakieś 3-4cm.