Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

Można już siać Lubin żółty na najgorszych piachach?

U mnie siany jakies tydz temu i na wilgniejszej ziemi kielkuje powoli ;)

Opublikowano

Wczoraj posiany łubin. Dziś wieczorem jak przestanie dmuchać planuje jechać z Boxerem. W nocy ma być 3-4 stopnie. Pryskać czy poczekać jeszcze ze dwa dni? Jak radzicie?

Opublikowano

ja wczoraj posiałem , mam środek boxer+ stomp, i nie wiem co robić, po niedzieli miało coś popadać to po deszczu na kolejny dzień bym na wilgotną ziemię pryskał, po teraz to susz, ale dziś już żadnych opadów na co najmniej tydzień nie zapowiadają, i nie wiem co robić, pryskać teraz?   ale kiedy najlepiej wieczorem , czy z samego rana puki wilgoć z rosy , wiem tyle że kiedyś poleciałem w suchą glebę w samo południe, i środek kompletnie nie zadziałał

Opublikowano
3 godziny temu, suzuki18l napisał:

ja wczoraj posiałem , mam środek boxer+ stomp, i nie wiem co robić, po niedzieli miało coś popadać to po deszczu na kolejny dzień bym na wilgotną ziemię pryskał, po teraz to susz, ale dziś już żadnych opadów na co najmniej tydzień nie zapowiadają, i nie wiem co robić, pryskać teraz?   ale kiedy najlepiej wieczorem , czy z samego rana puki wilgoć z rosy , wiem tyle że kiedyś poleciałem w suchą glebę w samo południe, i środek kompletnie nie zadziałał

Jakie dawki dajesz ? Lepiej wieczorem ,ja zawsze tak robię jak jest susza 

Opublikowano
11 minut temu, suzuki18l napisał:

boxera 2 litry a stompa jeszcze nie wiem, jutro sirodki mi dowiozą z rozpiską, wiem że jeszcze jeden składnik będzie do tego, 

To napisz jak dostaniesz rozpiske

Opublikowano

zależy czy stary stomp czy aqua czy pendigan( i inne nazwy) chodzi ile zawiera pendimetaliny  jeśli chodzi o mieszankę z boxerem dajemy pendimetaliny  900-1000 gram na ha a boxera 2-3l.  Ja siałem w poniedziałek i było sucho ale zapowiadali deszcz- który oczywiście nie spad i opryskałem w sobotę wieczorem gdzie już było bardzo sucho (wcześniej uwałowałem) i dałem na ha 550 litrów  jestem ciekaw efektów myślę jeszcze dać przy 2-3 liściach legato

Opublikowano

Panowie potrzebuje szybkiej rady zasiałem dziś trochę mieszanki łubin regent z owsem .Chce mieszać afalon z stompem ,pendimetalina to ok ale afalon nie uszkodzi owsa?

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Panowie potrzebuje szybkiej rady zasiałem dziś trochę mieszanki łubin regent z owsem .Chce mieszać afalon z stompem ,pendimetalina to ok ale afalon nie uszkodzi owsa?

Czemu taka mieszanka ?

Będziesz to kombajnowal ? :)

ja taką mieszankę zrobilem ale pójdzie pod pług 😛

Opublikowano
4 minuty temu, mf362 napisał:

Czemu taka mieszanka ?

Będziesz to kombajnowal ? :)

ja taką mieszankę zrobilem ale pójdzie pod pług 😛

Będe kosił myślisz że nie pójdzie😊

Opublikowano

Witam ,  zasiałem łubin regent 20.03. , oprysk tego samego dnia . wschody równe - ma w tej chwili ok 3cm. Uprawa była bez orki (na jesień talerzówka a przed siewem wapno nawóz i również talerzówka ) Niestety na połowie pola (ok 0,5ha ) ładnie powschodził owies głuchy który ma ok 10cm. Czy mogę już pryskać na ten owies , czy jeszcze za mały łubin i jaki środek polecacie?