Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli na nic nie patrzeć i siać na to łubin? dodam, że aktualnie pole jest po orce zimowej i widać już dość dużo perzu. Chciałem to uprawić broną talerzową, ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo tylko rozmnożę perz. Może zamiast talerzówki agregatem dwa razy?

Opublikowano

samokonczący sieje sie 110 ziaren na m2. Sonetu wyjdzie np wiecej nic Regenta bo Regent jest drobniejszy. Trzeba znać siłe kiełkowania i MTN. Jak to jest kwalufikat to na fakturze albo na worku wszystko jest napisane wystarczy podstawić do wzoru

no ja o tym wiem, pytam tylko czy ktos sial łubin w obsadzie 120 roslin, bo zeus np zalecany jest na 100 roslin na metrze

Opublikowano

Ja Karo będę sial 200 na ha. Niby powinno się mniej Ale ze względu na wątpliwe działanie Afalonu po siewie w ten sposób mam większą pewność że łan będzie czysty.

jeśli z centrali to przy MTN 180g  i sile kiełkowania 85% to norma

Afalon bardziej uszkadza łubin niż chroni jeśli nie trafisz z pogodą, lepiej sprawdza się STOMP AQUA. 

Karo z własnego rozmnożenia sieję na poziomie 220-250kg w zależności od czystości - siew siewnikiem (rzutowo rozsiewaczem więcej, spokój z chwastami ale mniej zawiązanych strąków)

Ponawiam  pytanie

Jakie nawożenie stosujecie przed siewne pod łubin słodki odmiana Regent ?

pisma naukowe  mówią o 50-70kg fosforu i 70-90kg potasu tylko wszystko zależy też od zasobności

osobiście raz dałem ok 50k fosforu i 70 potasu na ha

łubin do początku kwitnienia "oko się śmiało" przyszła choroba i po łubinie, nagle dzikiej wiki narosło i zrobił się problem

ale na drugi rok pszenica była taka, że z przyczepami nie nadążyłem jeździć

teraz jeśli coś sypę pod łubin, to tylko pod ten, który będę zostawiał na plantację nasienną ok 100kg siarczanu magnezu i 20-30 fosforu oraz do 60kg potasu na ha.

Panowie, chciałem zasiać w tym roku łubin gorzki Karo, ale jedno pole jest bardzo dużo perzu (juz wychodzi-zielono na polu sie robi) jest szansa posiać tam łubin? Jakis środek da mu radę jak będę pryskał 1 liścienne?

proponuje kultywator, dwa dni poczekać spróbować włókować zawsze można coś wyczyścisz

ale gdy wzejdzie i będzie miał pierwsze liście, a perz juz bedzie dobrze widoczny (4-6 liści) to coś na jednoliścienne : Agil, Fusilade Forte, Labrador

Opublikowano

jeśli to zostało to siej, azotu nie wiele więc nie powinno zaszkodzić łubinowi

nie powinno       ...........na pewno?

azot w łubinie to więcej straty jak pożytku, nawet taka ilość , nie doradzaj złośliwie

Opublikowano

na jakiej podstawie twierdzisz ze sladowe ilosci azotu dostarczone w nawozie maja zly wplyw na łubin? do dzis literatura podaje dawki startowe na łubin

Opublikowano

azot w łubinie to więcej straty jak pożytku, nawet taka ilość , nie doradzaj złośliwie

Co do łubinu to może faktycznie coś jest na rzeczy ,ale co do grochu to jest zupełnie inna bajka .Znam gościa ,co pod groch stosuje obornik i zbiera 5 ton z hektara nie daje już nic więcej NPK.

Opublikowano

Do 30 kg N można podać aczkolwiek nie widzę opłacalności w tym zabiegu. W każdym razie nie jest to błąd a i dawka 8 kg N to śmiech na sali. 

Co do łubinu to może faktycznie coś jest na rzeczy ,ale co do grochu to jest zupełnie inna bajka .Znam gościa ,co pod groch stosuje obornik i zbiera 5 ton z hektara nie daje już nic więcej NPK.

W grochu faktycznie warto by podać startowo z 30 kg/N wynika to z dynamiki wzrostu początkowego która jest dość intensywna w porównaniu do łubinu a bakterie muszą mieć czas aby zasiedlić korzenie.

Co do obornika pod strączek:

-silnie ograniczamy główny atut roślin strączkowych czyli wiązanie azotu.

-jest tyle roślin które zareagują zwyżką plonu a nie spadkiem na podanie obornika.

-obornik jest błędem w uprawach bobowatych z jednej prostej przyczyny w czerwcu czyli w momencie kwitnienia azot z obornika zacznie się silnie uwalniać w wyniku mineralizacji a roślina w tym okresie powinna zacząć inwestować w części generatywne tymczasem w skutek luksusowej dostępności azotu nadal będzie pompować składniki w organy wegetatywne. Efekt jest prosty do przewidzenia. Dlatego w każdej instrukcji uprawy roślin bobowatych jest wskazówka "w czwartym roku po oborniku". 

Opublikowano

Chce zasiac pierwszy raz łubin waskolistny na nasiona. Czy łubin trzeba pryskac od razu po siewie czy później ? i jakie są niedrogie środki na chwasy dwuliscienne, które polecacie....

Opublikowano

jeśli z centrali to przy MTN 180g  i sile kiełkowania 85% to norma

Afalon bardziej uszkadza łubin niż chroni jeśli nie trafisz z pogodą, lepiej sprawdza się STOMP AQUA. 

Czy ten oprysk Stomp aqua można stosować w łubinie wąskolistnym będe siał regent samokończąca,cz tylko żółtym ?

Opublikowano
ogar118 kolego wiedza książkowa ,a praktyka to czasami dwie różne bajki Ja będę robił ,jak ten znajomy z grochem i będę stosował obornik .Oczywiście z umiarem ,bo co za wiele to nie zdrowo .W piątek zasiałem groch i opryskany już jest na chwasty .Dziś ,jak pogoda się utrzyma sieję łubin .
Opublikowano

Kiedy najpóźniej po siebie pryskaliscie doglebowo? U mnie jak nie wiatr to opad 7-9mm i chyba nie uda mi sie w tym tyg wyjechać z opryskiwaczem, a w pon bedzie czwarty dzien od siewu

Opublikowano

ogar118 kolego wiedza książkowa ,a praktyka to czasami dwie różne bajki Ja będę robił ,jak ten znajomy z grochem i będę stosował obornik .Oczywiście z umiarem ,bo co za wiele to nie zdrowo .W piątek zasiałem groch i opryskany już jest na chwasty .Dziś ,jak pogoda się utrzyma sieję łubin .

Z takimi argumentami nie da się dyskutować. 

Co do oprysku, afalon + command w żółtym największy odstęp jaki miałem to 8 dni i nic się nie działo złego. 

Opublikowano

Witam  w czwartek posiałem łubin i nie zdarzyłem opryskac bo wiało, dzisiaj pada desz ale pod wieczor ma przestac czy moge po deszczu pryskac afalonem ? i do ilu po siewie dni mozna pryskac afalonem ?