Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Łubin u mnie znosił -7 bez objawów, co do wapna dałbym sobie luz bo ta roślina lubi zaniedbane stanowiska. Pierwszy rok siałem łubin bez wapna i nawozów, jedynie oprysk na chwasty i było 2t z hektara, robie tak trzeci rok i jest ok. Na Twoim miejscu po żniwach dałbym talerzówke, może nawet dwa razy jeśli samosiewy wyrosną duże, orka zimowa, wiosną siew nasion+nitragina, oprysk od chwastów, póżniej ew, jednoliścienne + antraknoza o ile bedą objawy. Jak masz kase na wapno odłożoną to lepiej daj to pod zboża. Aha co do terminu, u siebie jednego roku siałem 14 marca i było ok, grunt żeby była woda w glebie bo łubin jej potrzebuje

Opublikowano

Ja tam sieję zazwyczaj około 20 marca jak da się wjechać i jeszcze nigdy łubin nie wymarzł. Na jednym polu wczoraj przeprowadziłem desykację(bo jest sporo zielska) i myślę że za tydzień bedzie do koszenia

Opublikowano

Witam, dziś przeprowadziłem jednak desykację łubinu dalbor jakąś podróbą roundopu 360 sl w dawce 4 litry na hektar. Moje pytanie brzmi ile czasu potrzeba aby zniszczyć powój polny, który w dość dużej ilości się pojawił na polu. Bardziej zależy mi na odchwaszczeniu pola z tego dziadostwa niż na plonie łubinu, za ile czasu wjechać kombajnem, żeby chwast ten został doszczętnie spalony przez glifosat?

Opublikowano

Dzień Dobry

Prosze o odpowiedź. Zasiałem w tym roku na nieużytkach 5 ha łubin wąskolistny karo. Zasiany pod koniec maja. Wcześniej ziemia była opryskana huraganem i tak czekała na siew 5 tygodni.

Wydawało się, że "wszystko" huragan spalił.

Z racji na duże zaniedbania na polu, nie liczyłem na jakieś zbiory raczej na użyźnienie gleby pod przyszłą uprawe.

Teraz pole w pewnej części jest zawalone chyba gorczycą polną (żółte kwiatki, lebiodą) łubin ma około 20 30 cm, pojawiają się pączki.

podejrzewam, że ziarno było nieczyste z domieszką innych wynalazków. (cześć pola nie ma wogóle gorczycy).

Pytanie brzmi co zrobić z tą gorczycą?

opryskać, powyrywać mechanicznie?

proszę o zrozumienie i podanie wskazówki do dalszego działania.

z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Po 1

Widziałeś co sypałeś do siewnika! więc odp sobie sam... Pewnie był z dodatkiem, gorczyca też Ci użyźni jeśli miałeś choć taki mniejszy zamiar osiągnąć.

Po 2

Niech rośnie ta gorczyca jak już łubin Ci  będzie dojrzewał to dodatkowo przeprowadź desykacje i po sprawie a ziarna zmielisz gorczycy lub odsiejesz na wialni..

i po problemie

Opublikowano (edytowane)

ja dzisiaj prawie 1ha wykosiłem wąskolistnego Regent (bez chwastów),na piachu SUSZA moment go wysuszyła nie trzeba było glifosatem częstować a w dołku to pół na pół z badylem więc po niedzieli idzie oprysk 

na spróbowanie kawałek dziś popryskałem tym http://agrosimex.pl/oferta/herbicydy/mission-200-sl/ zobaczymy co wyjdzie , Reglone owiele drożej wynosi

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

ja dzisiaj prawie 1ha wykosiłem wąskolistnego Regent (bez chwastów),na piachu SUSZA moment go wysuszyła nie trzeba było glifosatem częstować a w dołku to pół na pół z badylem więc po niedzieli idzie oprysk 

na spróbowanie kawałek dziś popryskałem tym http://agrosimex.pl/oferta/herbicydy/mission-200-sl/ zobaczymy co wyjdzie , Reglone owiele drożej wynosi

Mission jest dobrą alternatywą dla regentu efekt według mnie taki sam a koszt 49 zł/litr.

Oczywiście chodziło mi o reglone ;P

Edytowane przez g60dalk
Opublikowano

U mnie różnie, w zółtym misterze zdarzają się rośliny mające na pędzie głownym ok 45 strąków nawet, kawałek dalej już tych straków jest 8, pedów bocznych nie ma bo nastapila redukcja przez niekorzystną pogode. Natomiast Zeus ciężko powiedzieć bo dawno na polu nie byłem ale jeśli dobrze pamiętam to od 3-20 straków

Opublikowano

Mission jest dobrą alternatywą dla regentu efekt według mnie taki sam a koszt 49 zł/litr.

Oczywiście chodziło mi o reglone ;P

wiesz może jak się sprawdzi w gryce lub koniczynie nasiennej?

Opublikowano

Po 1

Widziałeś co sypałeś do siewnika! więc odp sobie sam... Pewnie był z dodatkiem, gorczyca też Ci użyźni jeśli miałeś choć taki mniejszy zamiar osiągnąć.

Po 2

Niech rośnie ta gorczyca jak już łubin Ci  będzie dojrzewał to dodatkowo przeprowadź desykacje i po sprawie a ziarna zmielisz gorczycy lub odsiejesz na wialni..

i po problemie

Tylko jak gorczyca się wysieje to będzie potem jazda na polu 

Opublikowano

Dla mnie dużo łubinu sarny po nadgryzały i i cześć strąków jest dopiero zielona  a cześć brązowa już jakiś czas. Kiedy najlepiej tą desykacje przeprowadzić ??

Opublikowano

czemu jazda?? masz na mysli że nie wytepisz jej?? jak posiejesz np pszenice lub pszenzyto to mozna ją zlikwidowac roznymi herbicydami zalecanymi w zbożach

niekoniecznie, ziarno potrafi dlugo w ziemi lezec, mi 5 lat temu grad wymlocil rzepak i do dzisiaj mam samosiewy rzepaku, fakt ze z kazdym rokiem mniej no ale trafia się

Opublikowano

witam wszystkich forumowiczów.Otóż mam taki problem.łubin w zdecydowanej większośći pola suchy za kilka dni do koszenia,nasiona twarde,ale miejscami zupełnie zielony,strąki i nasiona zielone na ok 1/3 plantacji.Moje pytanie do was to : Czy zastosować na tę część plantacji reglone i zdąży mi to zasuszyć tę część i czy długo stojący suchy łubin(czekając na dosuszenie tych zielonych części plantacji)wytrzyma do koszenia ,czy nie popękają strąki podczas koszenia i wyleci w ziemie,a może zastosować jakiś sklejacz jak do rzepaku,poradzcie cos. pozdrawiam