Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Siałem starym poznaniakiem więc szału nie było, z wyleganiem i antraknozą był problem, toteż eksperymentowałem ;)  Zobaczymy co Nordsten pokaże. To, że sianie takiej samej obsady ale w różnej odległości daje podobne rezultaty dobrze wiem, w przyrodzie nic nie ginie. Ale jest pole do manewru, to staram się je wykorzystać do różnych prób. Narazie jak dla mnie lepiej wygląda zostawienie łubinowi większej ilości miejsca z dwóch stron, niż po trochu z każdej.

Opublikowano (edytowane)

to jeszcze chyba nie najgorzej jak na zakwaszoną ziemię? to polecasz wapnowanie przed zasianiem łubinu?  a możesz podpowiedzieć jakie wapno i w jakiej ilości na ha?

Edytowane przez Janexx
Opublikowano

Narazie po 130zł, potem będzie drożej.

Byłem bardzo zawiedziony odnośnie plonu.

Niby nie zalecają wapnowania pod sam łubin ale ja spróbuje za rok.

Wapno stosuje od dwóch lat (pod pszenżyto), a jest to Kreda Koszelowska. W pierwszym roku był to granulat, efekt bardzo dobry ale i cena bardzo wysoka. W zeszłym roku kupiłem Kredę przesiewaną o grubej frakcji po 80zł. A w następnym roku kupię też przesiewaną ale drobną 100zł/t

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jest gdzie go sprzedać po cenie 130 zł?

Mam kawałek gdzie od lat rosły tylko chwasty było to tylko orane na wiosne i tak sobie leżało więc podejrzewam że ziemia jest mocno zakwaszona i zastanawiam się nad zastosowaniem kredy wczesną wiosną tylko jaka ilość na ha? 400 kg wystarczy czy za mało bądź dużo?

A ogólnie jaki plon łubinu może być przy dobrych wiatrach :)?

Edytowane przez Janexx
Opublikowano

Dobry plon to 2 tony ale i miałem po 500kg choroby zachwaszczenie i nie masz plonu. Ja sprzedaje Regenta po 1.50 ale za rok po tym szale łubinowym może być z ceną kiepsko.

Opublikowano

Ogólnie jest gdzie go sprzedać po cenie 130 zł?

Mam kawałek gdzie od lat rosły tylko chwasty było to tylko orane na wiosne i tak sobie leżało więc podejrzewam że ziemia jest mocno zakwaszona i zastanawiam się nad zastosowaniem kredy wczesną wiosną tylko jaka ilość na ha? 400 kg wystarczy czy za mało bądź dużo?

A ogólnie jaki plon łubinu może być przy dobrych wiatrach :)?

Daj drugie tyle tej kredy, najlepiej najwcześniej jak się da, potem to wymieszaj z ziemią ale dość płytko i siew.

Opublikowano

Na poplon 200 kg to minimum jak masz własne nasiona to siej 250 kg chyba że poplon na sztukę (dopłaty) to i 100 kg starczy. Siej jak zboże jak najwcześniej łubin potrzebuje czasu do kiełkowania,napewno nie będziesz pryskał poplonu doglebowo od chwastów to 3 cm wystarczy.

Opublikowano

W tygodniu dowiadywałem o cenę łubinu słodkiego wąskolistnego w Wodzieradach i mieli tylko Regent C1 2.80 zł/kilo, rok temu było podobnie z tego co pamiętam

Opublikowano

witam. jak to jest z zaprawianiem łubinu? kupiłem kwalifikat mister i jest niezaprawiany. czym należy go zaprawić i jaką norme wysiewu przyjąc. mtn to 113 a zdolność kiełkowania 92%.

Opublikowano

witam. jak to jest z zaprawianiem łubinu? kupiłem kwalifikat mister i jest niezaprawiany. czym należy go zaprawić i jaką norme wysiewu przyjąc. mtn to 113 a zdolność kiełkowania 92%.

kolego ile płaciłeś za kg łubinu mister ?

Opublikowano

panowie pytanko wziełem ziemie w dzierżawe nie orana z 10 lat rośnie straszne uschnięte już teraz zielsko i mam pytanie lepiej zaorać to teraz czy w kwietniu lub marcu przed siewem oraz czy pryskać afalonem po wschodowo jak zrozumiałem czy na 21 dni przed zbiorem randapem w dawce 5 l na ha

Opublikowano (edytowane)

zapraw Vitavaxem. A przy tej sile kiełkowania i MTN to wychodzi około 123 kg na ha. jakieś małe ma MTN. U mnie Mister miał 134 MTN ale jesli ma taką małą mase ziaren to zaoszczedzisz na nasionach bo mniej wysiejesz

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

W tym rok nawet centrala nasienna chce zarobić na rolniku cena łubinu wąskolistnego 2014 2,20 2015 3,20. Jak chcesz mieć ziarnko zaprawione vitavaxem dopłata 20gr kg.