Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja mam takie pytanie-doszło mi ziemi z ANR, tzn wygrałem przetarg. Ziemia 4-5 klasa i tak pomyślałem, że może zasieje łubin żółty ze względu na dopłatę do strączkowych i mały wkład początkowy. Ale też myslę co zrobię potem z nasionami jak strączkowych będzie pewnie full, albo i będą za grosze. Z drugiej strony dzierżawa jest na rok i zostawić być może komuś takie stanowisko? Jak myślicie?

Opublikowano (edytowane)

@wyrebski1 I co roku uprawia to ktoś inny ?:Om Dużo Ci doszło ha??  Wszystko zależy na jakich zasadach  to wygrałeś ?? ;)   Zasiejesz łubin zostawisz super stanowislo i za rok już kto inny weźmie :/ jakbyś miał umowę chociaż na 2 lata to ok ale na rok :/ Żebyś nie dołożył do interesu .

Jak ma być dodatkowa dopłata to każdy mówi o zmianowaniu a do tej pory siali zboże od kilku lat w monokulturze i było dobrze :D

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Panowie skarmiał ktoś łubin wąskolistny odmiany Zeus? Jak trzoda chlewna go przyjęła? W opinii coboru pisze, że posiada dość dużo alkaloidów... 

Opublikowano

Jeja, ale te dopłaty to dziadostwo, kiedy się to skończy. Całe stada baranów bez pojęcia o rolnictwie rzucają się teraz na strączki bo dopłaty, a są to uprawy stosunkowo trudne i zawodne. Ale wiecie co jest najgorsze. Że spora część spośród nich nie zamierza nawet zbierać plonu. Czyli po prostu kasę zwinąć i nic nie wyprodukować. I jak tu ma być dobrze w kraju.

I dobrze, niech sieją i nie zbierają. Nie przeszkadza mi że będę dla takich "baranów" produkował nasiona.

Opublikowano (edytowane)

No i dobrze jak co roku będzie łubin, to co roku dzika zwierzyna też będzie coś z tego miała :huh:  dziki zamiast w kukurydzy :o  to trochę w łubinie sobie będą buszować, a potem zaorze resztę co zostanie pod może kolejny łubin :lol: Pozdrawiam.

Edytowane przez wieslaw16
Opublikowano

haha nie będę nic przyorywał, skąd to sobie wziąłeś? chodziło mi o to że nie mam transportu do zboża to jednak 2 - 3 razy więcej materiału jak lubinu, kto normalny sieje lubin po lubinie ? to śmieszne zdziwiłem się. widzę plotka rodzi plotke..

a do następnych zbiorów być może się zakupi jakiś zestaw drugi i pisze od razu żeby nie było, po lubinie będzie PSZENICA :D

Opublikowano

Rzepak jary to pomyłka trochę, qq na żuławach też nie jest często spotykana do tego z tą ceną to dziękuje, bedą dwa tiry i z 4 przyczepy może więc damy radę, napewno będzie lżej jak z pszenicą :)

Opublikowano

Siemka nie znam się zbytni na łubinach i mam parę pytań:

1-czy łubin Sonet to łubin wąskolistny żółty bo z tego co wiem to łubin jest albo wąskolistny albo żółty a sprzedawca w centrali nasiennej mówi mi że ma łubin słodki wąskolistny żóty sonet ??

2-czy łubin sonet to łubin gorzki czy słodki ???

3-jaki łubin słodki polecacie na V i VI klasę czy sonet będzie dobry ??

Sorki że tyle pytań ale mam nadzieje że ktoś odpowie J

Opublikowano

Zamierzam wysiać wiosną łubin wąskolistny. Znajomy powiedział mi, żebym kupił odmianę samo kończącą, to nie trzeba będzie pryskać pod kombajn (desykacja). Jaką odmianę polecacie? Gdybym kupił odmianę nie samokończącą, to jakim opryskiem trzeba to pryskać na doschnięcie? Słyszałem, że jak opryskam Roundup to ziarno nie będzie się nadawało do siewu, tylko i wyłącznie na paszę. Czy to prawda? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym?