Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich mam pytanie do posiadaczy MF 362 lub tych którzy znają ten ciągnik. A więc tak jak z awariami tych maszyn jak jest z dostępnościom części zamiennych bo nie ma zbyt dużo tych ciągników w sprzedaży i trochę się obawiam Cena za ciągnik 50000 rok 1994 ciągnik z turem Bardzo proszę o pomoc
Opublikowano

Ciągnik prosty w budowie łatwy w naprawach. Części dużo dobierzesz od ursusa aczkolwiek nie wszystkie. Wiele części zwłaszcza nie typowych może być drogich bo nie są już produkowane w Europie. Części można też szukać na rynku używanych w PL. Ogólnie nie powinien być drogi w eksploatacji czy naprawach. A jeśli już naprawi go każdy mechanik co potrafi naprawić c 360. Te wszystkie cechy odzwierciedlają ceny tych modeli.

Opublikowano

MF 362 jak cala seria to bardzo udane ciągniki - chyba jedna o ile nienajlepsza. 362 posiada silnik Perkinsa A4.236, czyli taki jak w polskich Ursusach ( np. 4512 ) - czyli bardzo dobra dostępność części zamiennych ( nawet tych jakościowych ). Skrzynia przeważnie 12+12 synchronizowana i trwała ( choć dostępność części będzie gorsza niż do 8+2 jaką stosowano w polskich Ursusach ). Przekładnia główna jak w Ursusach ( mogą być różnice ale ogólnie nie powinno być problemu z dostępnością części ). Przedni most Carraro czyli taki sam ( lub bardzo podobnych ) do tych stosowanych w Ursusach. Ogólnie super ciągnik, mały, zwinny, dość komfortowy, ekonomiczny w eksploatacji. Niestety dość drogi i trudny w zakupie ( nie ma ich dużo na rynku a kto ma ten nie bardzo chce się go pozbyć ). Naprawy to nie do końca się zgodzę z kolega wyżej bo skrzyni nie naprawi mechanik od 60-tki, zresztą teraz tacy już niewiele naprawią. Ale ciągnik bardzo prosty, bez zaawansowanej elektroniki, wodotrysków i innych pierdołek. 

Opublikowano

Dlaczego niby skrzyni nie naprawi ktoś kto naprawia c 360? Oczywiście nie mówię o jakichś partaczach ale o ludziach z olejem w głowie i tołkiem. W tych skrzyniach nie ma nie wiadomo czego. Żadnych półbiegów, zero elektroniki itd.

Opublikowano

Dziękuje bardzo wszystkim za zainteresowanie i szybką pomoc wnioskując z waszych opinii to chyba nie ma się co zastanawiać i trzeba brać Massey Ciągnik wydaje się być spoko jest suchy nigdzie nic nie leci nie kopci miałem okazję też z pługiem popracować i jest ok Tylko powiedzcie mi czy ta cena 50000 tys nie jest za duża bo nie chciał bym za bardzo przepłacić może w tych pieniądzach można by było coś lepszego kupić

Opublikowano

za taką cenę to trzeba się mocno zastanowić - tylko skąd mamy wiedzieć czy to drogo skoro nawet nikt z nas go nie widział? Używanych ciągników rolniczych nie kupuje się na rocznik czy stan lakieru ( no tu można wnioskować w jakich warunkach pracował lub odpoczywał ) ale najważniejsze to jest to co ma w środku. Zobacz sobie na serię 42xx lub 43xx - można bez elektroniki dorwać - komfort większy i nowszy ale pewnie jeszcze droższy. 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

No przecież opisuje stan i pisze, ze pracował nim. Oczywiście każdy z nas zakłada, ze trupa raczej nie kupuje. A seria 42xx jest droższa i też nieźle cenę trzyma.

Ja opisuje stan sąsiadki, przetestowana - bierzesz za żonę?

Opublikowano
Dnia 9.11.2020 o 23:51, jacek3773 napisał:

Bardzo fajny ciągnik  o ile nie wymordowany. Blokada mostu i przedni napęd elektro reszta czysto mechaniczna

Części do tego nie brakuje

Gdzie są te części? Bo nie mam zamiaru wspierać korbanka albo ściągać z Anglii

Opublikowano
18 godzin temu, uzytkownikagrofoto napisał:

18 godzin temu, uzytkownikagrofoto napisał:

Gdzie są te części? Bo nie mam zamiaru wspierać korbanka albo ściągać z Anglii

A czego potrzebujesz 

Opublikowano

Części to nie taki duży problem. Można zaleźć oferty części z rozbiórki. Aczkolwiek niektóre rzeczy trzeba ściągnąć np jakieś uszczelki czy inne rzeczy np do układu hamulcowego. Ale dzisiaj w dobie internetu można coś znaleźć z zamienników. 

PS w Anglii do tego już nikt części nie produkuje. Ja parę lat temu kupowałem u Koreanka zestaw naprawczy cylinderków hamulcowych. Przyszedł z Brazylii. CO ciekawe do dziś nie zamontowałem bo przestało ciec.

Opublikowano
Dnia 14.11.2020 o 16:54, jacek3773 napisał:

A czego potrzebujesz 

Na razie niczego. Jeszcze nie wiem czy 375 czy 5314. 

Dnia 14.11.2020 o 18:02, hubertuss napisał:

Części to nie taki duży problem. Można zaleźć oferty części z rozbiórki. Aczkolwiek niektóre rzeczy trzeba ściągnąć np jakieś uszczelki czy inne rzeczy np do układu hamulcowego. Ale dzisiaj w dobie internetu można coś znaleźć z zamienników. 

PS w Anglii do tego już nikt części nie produkuje. Ja parę lat temu kupowałem u Koreanka zestaw naprawczy cylinderków hamulcowych. Przyszedł z Brazylii. CO ciekawe do dziś nie zamontowałem bo przestało ciec.

Ale może trochę szanujmy się- trybków w skrzyni to się chyba nie zakłada używanych 

Opublikowano

Nie trybków a trybów a dokładniej kół zębatych. Dlaczego nie można założyć używanych? Jeśli kupisz parę razem ze sobą pracującą w dobrym stanie to w czym problem. To nie samochód gdzie najmniejszy hałas będzie słychać. W wielu maszynach trzeba ratować się używkami bo nowe albo drogie albo już nie produkują. 

Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

Nie trybków a trybów a dokładniej kół zębatych. Dlaczego nie można założyć używanych? Jeśli kupisz parę razem ze sobą pracującą w dobrym stanie to w czym problem. To nie samochód gdzie najmniejszy hałas będzie słychać. W wielu maszynach trzeba ratować się używkami bo nowe albo drogie albo już nie produkują. 

To trzeba sobie kupić taką maszynę, żeby było stać na utrzymanie. A nie nakupować fendtów po 30 tysięcy zł od handlarzy, a po pół roku płacz jak się okaże że trzeba wydać 7k zł na jakąś pompę hydrauliki  

Opublikowano

Ale czy to jest temat o kupnie Fendta za 3 tys? MF serii 300 ma wytrzymałe skrzynie biegów, modele o mocy 60 czy 70 KM mają spory zapas dlatego, ze te ciągniki wychodziły w wersji 100 KM. Dlatego aby zepsuć skrzynię trzeba się postarać. Więc albo masz coś do powiedzenia w temacie albo daj se spokój. Bo twoje pisanie nic do tematu nie wnosi.

Opublikowano
2 godziny temu, akmaly napisał:

Hamulce we wszystkich MF/Ursus z tego typu mostem są mokre, a różnią się jedynie sposobem sterowania - 362 sterowane hydraulicznie.

WOM - hydrauliczne.

To w zasadzie dla mnie skreśla ten model. Pozostaje tylko ursus, bo chyba MF 274/ 565/ 675 mają inny przedni most?