Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nomm w swoim ciapku czy tam szejdziesiuntce se tak możesz zrobić...

1 godzinę temu, damianXXL napisał:

Witam. Jak ustawić pompe oleju w perkinsie a4.248 (3060) gdy wał nie demontowany??

Jest znak na zębatce przy pompie a jak zgrać z wałem? 

wpx_4f9a664d3c9630980fc16c0c46e775c1.jpg

Wał wpustem na górze to znaki na wale muszą sie zgrać z pompą.... ewentualnie tłok w GMP a balansery w dół... a zrób to dobrze bo prawdopodobnie przez to pękł mi blok, bo jakiś baran łapy tam wetkał a potem sprzedał

Opublikowano
30 minut temu, lukbold napisał:

Wał wpustem na górze to znaki na wale muszą sie zgrać z pompą.... ewentualnie tłok w GMP a balansery w dół... a zrób to dobrze bo prawdopodobnie przez to pękł mi blok, bo jakiś baran łapy tam wetkał a potem sprzedał

Sprawdzałem czy znajde znak na zębace wału ale jest tak mała szczelina że nie da się zobaczyć nawet lusterkiem🤔

Jeszcze raz proszę o wytłumaczenie jak ustawić wał-tłoki i które w GMP. 🙏 nie chce nic uszkodzić bo tanio nie bedzie jak coś strzeli

Opublikowano
45 minut temu, lukbold napisał:

akurat nie mam ani ciapka ani sześćdziesiątki ani takich wynalazków jak tu piszesz tylko Case i Zetora i nowe i coś się na tym znam.

Opublikowano (edytowane)

1 tłok w GMP, a balansery tak jak się ustawiają czyli na dole.

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, andrewk napisał:

1 tłok w GMP, a balansery tak jak się ustawiają czyli na dole.

Dzięki jutro bedę działał. Daj nr do siebie na priv, jak bede potrzebował pomocy odezwę się

Opublikowano
1 godzinę temu, traktor11 napisał:

Lukbold popieram twego przedmówcę to nie rozrząd by ustawiać na punkty założyłem je setki .

No pewnie jak źle przykręcona to rozwali blok

Człowieku zrozum !! to są balensery wyważające silnik a pompa to... dodatek... jeśli tyle tego założyłeś i takie pierdoły wypisujesz... no krzyżyk na drogę kolejnemu partaczowi

51 minut temu, pawel100474 napisał:

akurat nie mam ani ciapka ani sześćdziesiątki ani takich wynalazków jak tu piszesz tylko Case i Zetora i nowe i coś się na tym znam.

Więc po kiego wypowiadasz się w temacie "wynalazków" których nie jesteś w stanie ogarnąć?

Opublikowano
13 godzin temu, pawel100474 napisał:

Taa .a potem silnikiem telepie na wolnych obrotach .i szukamy dalej 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, damianXXL napisał:

received_383799696155907.jpeg

Jeszcze potrzebuje Nm dokręcania głowicy. Wiem ze w 3ech etapach. Katalog podaje 100Nm dla 4p. Fora 130Nm. 🤔🤔

W książce napraw Ursusa 4512 pisze 100Nm, w książce napraw silnika 136Nm także...

Coś tych znaków chyba za dużo na tym trybku bo wg książki ursusa 2 znaki na tym trybku wchodzą miedzy znak na trybku pośrednim, a trybo pośrednie ze znakiem na wale gdy 1 i 4 tłok w GMP. Zawołaj @akmaly to coś doradzi

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Zasada ogólna jest taka: Tłok 1 w GMP ( w tym silniku 1 i 4, klin koła zębatego wału korbowego u góry  ), walki mechanizmu wyrównoważającego w dół ( same się tak ustawiają ).

Co do znaków jak kolega wyżej napisał - Pojedynczy znak na kole pośrednim ( tym dużym) pomiędzy dwoma znakami na kole wałka napędowego ( tym małym )

Opublikowano

Tak

Kiedyś producent głowic z Chełmna zalecał dla tych silników 132-137 Nm ale pisanie o takich różnicach kilku Nm nie ma większego sensu bo to zależy czy klucz skalibrowany jak i od jego operatora.

Opublikowano (edytowane)

Pompa z balanserami założona, micha założona, głowca siedzi na miejscu z momentem 125Nm. Czy wystarczy 125Nm?? Katalogi podają 100Nm...

Za wszystke pomocne rady dziękuje. Udało się co najważnienjsze złożyć🙂🙂

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano

jak już tam grzebiesz przy silniku podpowiedział byś mi czy do wymiany uszczelniacza na wale z przodu silnika potrzeba przednim napędem odjeżdżać ? bo mam w planie tylko chłodnice i koło pasowe zrzucić i jakieś dojście do tego myślę ze będzie  

Opublikowano
57 minut temu, CYCU123 napisał:

jak już tam grzebiesz przy silniku podpowiedział byś mi czy do wymiany uszczelniacza na wale z przodu silnika potrzeba przednim napędem odjeżdżać ? bo mam w planie tylko chłodnice i koło pasowe zrzucić i jakieś dojście do tego myślę ze będzie  

Bedzie ograniczony dostęp ale mozesz próbować tylko zrzucić chłodnice. U siebie przodu nie rozjeżdżałem 

Opublikowano

Jak zdejmowałem pokrywę rozrządu to nawet chłodnicy nie zdejmowalem jedynie weże osłona wentylatora alternator i jazda najgorsze że potrzebne tam te dziwne klucze do koła pasowego trzeba mieć calowe bo zwykłe obrobią łeb a śruba 50zł kosztuje a odkrecić zjechaną to dopiero sztuka ale mi się udało. Ma ktoś link do takich kluczy?

Opublikowano

Nie, o nasadki 12-kątne calowe jedynie co w nich jest calowe to kwadrat czop czy jak zwał tak zwał a nie rozmiar bo nie pamietam jaki tam idzie ale 12-stka za ciasna a 13-stka za luźna była jak kupiłem metryczne

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.11.2020 o 18:42, sznajdik napisał(a):

Nie, o nasadki 12-kątne calowe jedynie co w nich jest calowe to kwadrat czop czy jak zwał tak zwał a nie rozmiar bo nie pamietam jaki tam idzie ale 12-stka za ciasna a 13-stka za luźna była jak kupiłem metryczne

Chodzi Ci o te 3 śruby mocujące koło pasowe? U mnie w 6150 idealnie pasuje 13mm tylko, że to Perkins 1004.

DamianXXL jak zrzucales miskę to odjezdzales silnikiem od skrzyni? 

____________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk