Skocz do zawartości

Hodowla pszczół od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teściu ma ze 100 rodzin, szwagier z 50. Ale wiem że dokupuje żeby trzymać klienta cały rok.

Teściu ma pasiekę w terenie gdzie jest duże przepszczelenie i ostatnio ma kiepską wydajność.

Gryki np w tym roku nikt nie zebrał w okolicy.

Szwagier postawił pasiekę u swojej teściowej. Blisko las mieszany, teren rolniczy, mniej pszczół i nie narzeka.

Kiedyś miał za***iste zbiory lipy bo droga krajowa była nimi obsadzona. Ale uje wycieły wszystko. Klonów też dużo było.

Opublikowano
Agrest napisał:

Coś ty, szwagier cały czas handluje😆

Byłem ostatnio po słoik dla siostry to półki się mu uginają

czy ja dobrze rozumiem? twój szwagier sprzedaje twojej siostrze miód? I teraz dwie opcje, albo sprzedaje miód swojej żonie, albo masz dwie siostry. A tak na marginesie, nie uważasz, że przy tak cienkim sezonie uginajace się półki mogą oznaczać chiński wyrób miodopodobny?

Opublikowano

U mnie liczy się tylko rzepak i wielokwiat. Akacji nie ma w bliskiej odległości, czasem jak rok dopisze to lipy nektarują. O nawłoci, gryce nie ma co marzyć. Czasem się trafi jakaś spadź. 

Na początku mojej przygody, w 2018 sąsiad wywiózł do swojego znajomego pszczoły na lipę. 120 lip w odległości ani kilometra od domu. W ciągu 12 dni przyniosły po pełnym wiadrze- odstojniku 11,3l. Jeździłem z nim na przeglądy i wirowaliśmy razem bo gość ma zaawansowaną jaskrę i nie wolno mu autem jeździć. Jakbym nie widział to bym nie uwierzył. Pszczół w promieniu 2km zero. Ja chciałem tam wywieźć w tym roku ale szał ze zgnilcem, tam obszar zapowietrzony i nie chciałem ryzykować.

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

nie uważasz, że przy tak cienkim sezonie uginajace się półki mogą oznaczać chiński wyrób miodopodobny?

a może półki cieniutkie...?

Opublikowano

Pafnucy niestety szachrajstwa jest sporo wśród pseudo pszczelarzy. Kupują jakiś badziew nie wiadomo jaki i skąd albo dolewają do prawdziwego miodu jakiegoś g... Zauważ, że prawdziwy miód prędzej czy później i mniej lub bardziej się skrystalizuje. Sztuczny nigdy. Rzepakowy to kilka dni i robi się smalec. Spadź na przykład bardzo długo się krystalizuje i nigdy raczej nie będzie tak skrystalizowana jak rzepak.

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

czy ja dobrze rozumiem? twój szwagier sprzedaje twojej siostrze miód? I teraz dwie opcje, albo sprzedaje miód swojej żonie, albo masz dwie siostry. A tak na marginesie, nie uważasz, że przy tak cienkim sezonie uginajace się półki mogą oznaczać chiński wyrób miodopodobny?

Jechałem do Wawy zawieźć mojej siostrze dopłaty za jej ziemię i kupiłem u szwagra jabłka i miód.

Szwagier kupuje od pszczelarzy i to raczej stałych. Nie może pozwolić sobie na kaszankę bo jeździ na targ 2 - 3 razy w tygodniu przez cały rok

18 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Ja chciałem tam wywieźć w tym roku ale szał ze zgnilcem, tam obszar zapowietrzony i nie chciałem ryzykować.

Masakra z tym jest. Wszędzie wokół strafa zapowietrzona.

Opublikowano

Dokładnie. Tylko dwie gminy wokół wolne póki co- moja i sąsiednia. Do tego teraz nastąpiła zmiana na stanowisku powiatowego lekarza weterynarii to będzie jeszcze gorzej. Poprzedni był jaki był ale ta co teraz jest to już tragedia będzie. 

Opublikowano

Powiem Wam- sprawdźcie sobie ilość pokarmu w rodzinie i położenie kłębu. Znam już przypadki w okolicy, że do uli zajrzał głód i to wcale nie u ludzi podchodzących do pszczelarstwa byle jak. Wysokie temperatury sprzyjają "rozlezieniu się" pszczół i zwiększonemu zużyciu pokarmu.  

Opublikowano

Jednym słowem doopa nie zima.

Teściu opowiadał że częste są przypadki padnięcia rodzin z głodu. Ale powodem nie jest brak pokarmu a dezorientacja pszczół - nie potrafiły go znaleźć?

I co przyczyną? - pasożyty, pestycydy?????

Opublikowano

Jakby przywaliło końcem listopada -10 i było tak do połowy lutego czy początku marca nie było by problemu. Owszem- w zeszłym roku rodzina mi się osypała- żarcia w ulu pełno, jeszcze ciasto interwencyjnie dostały a i tak było po nich. Wyglądało to właśnie tak, że doszły do góry ramek i nie "umiały" przejść w bok. Co winne to sam nie wiem. Sąsiad do mnie dzwoni we wtorek- Ty Pjoter pszczoły u góry, wszystko pod powałką. Owszem, kilka metrów od jego uli buduje się dom to huki i inne trzaski. Ale zajrzałem do swoich i co zobaczyłem? Praktycznie to samo, choć w mniejszym stopniu niż u niego. W końcu po konsultacjach z jednym znajomym doszliśmy do wniosku, że dajemy ciasto i niech się dzieje co chce. Jest to w sumie sprzeczne z całą praktyką i nigdy tak wcześnie takich praktyk nikt z nas nie robił ale w sumie co by było jakby się nie robiło nic? Może za miesiąc by zrobiło się ciepło jak w 2019 i byłby czas pełnego oblotu a ule z osypanymi pszczołami. Po drugie pszczoły jedzą dużo bo jest na tyle ciepło, że co jakiś czas mogą wylecieć się wypróżnić.

Opublikowano (edytowane)

Ja zaczynam przygodę z pszczołami,tzn wcześniej Dziadek miał z 60 pni, ale jakoś w liceum nie interesowało mnie to. Minęło z 8 lat i wracam do tematu. U mnie ostatnim pożytkiem chyba będzie fasola. Mam teren typowo rolniczy, łąki, lasy liściaste (lipy) rzepak i fasola. Tak myślę, że rozoram łąkę i bym posiał ogórecznik. Orientuję się ktoś czy na wyrośnie na takim terenie? Czasami jak dużo pada potrafi ją zalać.

W końcu jakaś zima u mnie na Lubelszczyźnie. Nie duża, ale zawsze coś. Myślałem, że w tym roku nic z tego nie będzie.

Jak ktoś zainteresowany to też wklejam link o webinarze. Na szczęście dogadali się z Łysoniem i są w różnych terminach.

Screenshot_2020-12-23-22-36-13-498_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy przegląd zaliczony, matki w izolatorach przeżyły wszystkie więc metoda udana i w sezonie 2021 jesienią też 100% matek zaizoluję. Uliki na zdjęciu w konfiguracji wczesnowiosennej tj. ciepła dennica, korpus gniazdowy, powałka, półkorpus ( na powałce słoiki z ciastem pyłkowym i naparem z piołunu) i daszek. Siła rodzin różna ale nie jest źle.

20210221_165811.jpg

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

To prawda, osypy małe. Wczoraj ogarniałem 7 swoich rodzin i 5 u sąsiada to z każdej rodziny może by się szklanka osypu zebrała a w niektórych nawet mniej.

Opublikowano
19 godzin temu, Rolnik200598 napisał:

Pierwszy przegląd zaliczony, matki w izolatorach przeżyły wszystkie więc metoda udana i w sezonie 2021 jesienią też 100% matek zaizoluję. Uliki na zdjęciu w konfiguracji wczesnowiosennej tj. ciepła dennica, korpus gniazdowy, powałka, półkorpus ( na powałce słoiki z ciastem pyłkowym i naparem z piołunu) i daszek. Siła rodzin różna ale nie jest źle.

20210221_165811.jpg

A czemu ten jeden samotnie tam w lesie 🤔 ,

Opublikowano

Bo to bardziej jako ozdoba, nie ma oddzielnej dennicy i ciężki jak cholera, wolę styropianowy kupić.

Opublikowano

Dennica  -  ,,dno''  czyli   pierwsza  część  ula  od dołu-,     tam w tym ulu  @Rolnik200598   pewnie ma  dennicę z pierwszym  korpusem łacznie [niezdejmowalna ]                Na  11  rodzin   jedna  padła-,     8  stopni   pierwszy  oblot  rozpoczęty.  

Opublikowano

Tak, w nim jest korpus razem ze spodem, jako całość jest w dobrym stanie i w razie potrzeby można w nim pszczoły trzymać.

Opublikowano

Ja prawdę mówiąc kupiłem do samodzielnego montażu ul ze styroduru, kurde takie to proste, że szkoda kupować. Tylko tak myślę, że trzeba chyba zainwestować w dennice higieniczne. Dobra sprawa z tego co mówią uzytkownicy. 

Opublikowano

Bardzo dobra, masz szufladę, możesz zweryfikować osyp warrozy, na zimę można szufladą regulować wentylację, zresztą w lecie też. Super sprawa.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Bardzo dobra, masz szufladę, możesz zweryfikować osyp warrozy, na zimę można szufladą regulować wentylację, zresztą w lecie też. Super sprawa.

Będzie trzeba zainwestować w takie, albo samemu robić. Kupić jedna na wzór i szluz.