Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam Panowie. Czy jest kto mi w stanie pomóc. W moim mercatorze 70 po skoszeniu 20 arów nabija słomę w żmijkę/świder kłosownika. Niezależnie od rodzaju zboża i wilgotności. Proszę o pomoc bo to strasznie uciążliwe nie wiem gdzie szukać przyczyny. Z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano

A odrzutnik chodzi? może to on Ci nie odbiera słomy, bo wygląda na to tak jakby tą słoma obkręciła się w koło bębna bo przecież normalnie to słoma będzie szła dołem między bębnnem a klepiskiem.

Opublikowano

Filmik  u mnie  odpala, tam widać pozrywane i pozsuwane do siebie zwoje na żmijce  doprowadzającej niedomłoty  do młocarni, ale to nie przyczyna a skutek przedostawania się badyli przez sita,. Ba, na sita też nie powinny iść. Drobne kawałki które przelecą prze klepisko, grzebień pod odrzutnikiem czy wytrząsacze dostawać sie mogą ale nie tyle by to jeszcze  przeszło na układ powrotny z podsiewacza

Opublikowano

Problem jest w tym że jak widać rura czyli osłona ślimaka jest zniszczona i słomę z klepiska wkręca w ślimaka. Brak kawałka blachy osłaniającej ślimaka. Przez podajnik nie idzie słoma 

Opublikowano

Jak jesteś pewien co jest tego przyczyną to czemu tego  po prostu nie  zrobisz? 

U mnie jest tak i nic się tam nie dzieje, a przy okazji robienia foty zauważyłem że mam blachy odrzutnika do wymiany 😀

ZIVeipCm1uHQSv5JzA_ZtoH_2PxhWPSrmWwd4I_bfNBnopzHvzNgBIcI2zxYxqkLgywlPgSB58b4m2V0v1xQQESwZCPwvwag0T5RA3X7f_xaTxqMuoqEGTGS9VplqpxoxnD3vjAKEPvFG9LcY8TSbcNj_wi83Zzv8sAqHIq6JjyKWH3aS9dU3t0WIz6XHkpvsqdY2-M_HRqQhYb7SyaRBqPrqiEikY_5F9ZDt-H-S1CBsVta167_y6EO-cHce5cM3JAr-hoEzKk8DVhElDKnt0otR2XRplIxeJUJJc_JNXQrfGg3ka2l1Ocg2OPwEUy-1yKUOHGBdPi_MRLfXebGfOOfLbrHgRdeNWRgpgAv2AfKt9NhvMDtPCSLCAbgXs0Y81VJFiJAPo9b4NGESuFnza_zdjrq1eBLJ3T_tTR8bEnZc5h-FYF2c-rHEGsJhv9v6rpQL0qna8Y2wkkKwN8HrnCurco1iNJ3vNsQFcD6iW_MkrvUpWvydSOxarlR_dY1RutjrwUjULWJl7rGU-qj_55H3jJ_fWzi3b6uFg5VDjejgFOcwFDRz2FGAyMLWCEXqe-0VCOKUgxVXFP7UZXNQD7MFbVgYZbikqROWNruHZ4XwcaNhdw0WV0YzPCRJbxl6--HT_ldXwMbzE_MCHspXhIB8WHEqMl1YBRmNKbPTd7n5PQoT6ehK5YBbz1FiJiITm92e3_Gco2-Ay57zsiI8a-OcZ4_BJGXW6E49X9fp7tr-RIIy5y_ML64Gt4jSA=w1250-h937-no?authuser=0

Opublikowano

Słusznie radzi @Pigmei Trzeba wyjąć ten podajnik razem z osłoną rurą i wszystko naprawić tzn. ślimak i osłonę i poprawnie ustawić kombajn. A blachy odrztnika swoją drogą wymienić bo może odrzutnik narobić bałaganu. Kombajn trzeba serwisować (przeglądać) a nie tylko do przodu aż coś je..nie.

Opublikowano (edytowane)

No widzisz U Ciebie jak na zdjęciu jest pełna blacha na rurze a u mnie kawałka brak. I dlatego napycha. Dlaczego nie naprawie? Bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać kombajn ustawiony mam tak jak rok temu gdzie nie było problemów z tym. U mnie odrzutnik jest cały nie zużyty jak u Ciebie. 

IMG_20220829_211734.jpg

Edytowane przez Luigigi76