Skocz do zawartości

Claas dominator 76 rozrusznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze nie wiem, w jakim jest stanie. Jak wyjmę rozrusznik, to wam pokażę. Rozrusznik był u elektryka, mówił, że szczotki są ok, tulejki dał nowe i chodzi jak zegarek. Wiem, że jak walnie wieniec, to rozrusznik się kręci, tylko nie wskakuje. Dźwięk taki, jak próba włączenia biegu w zwykłej skrzyni bez sprzęgła. Może i jestem pechowy, ale raczej nowa cewka expomu nie padła po 35 godzinach.

Opublikowano

Wydaje mi się że słychać jak bendix wskakuje dobrze w wieniec ale tak jakby styki w elektromagnesie nie przekazywały prądu. Czy aby za mocno tej śruby przy elektromagnesie co kabel zakrecasz nie do kreciles?? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TomaszStach napisał:

Dwie duże na rozruszniku

Łącząc te dwie duże pomijasz ten mały kabel a to tym małym przychodzi prąd ze stacyjki i uruchamia rozrusznik 

Łącząc te dwa grube nie możesz sprawdzić czy styki w elektrowlaczniku łączą czy nie 

Spróbuj odpalić łącząc cienki kabel przychodzący do elektrowlacznika z grubym kablem przychodzącym do elektrowlacznika

tylko taki sposób odwzorowuje normalne warunki przepływu prądu 

A tak zapytam czy elektrowlacznik poprawnie zamontowaleś na rozruszniku (przy jednej z dwóch śrub jest widoczna podkladka z lutem , tą śruba powinna być w stronę rozrusznika )

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano (edytowane)

Elektrowłącznik zamontowałem tak, jak na zdjęciu. Wyjęty rozrusznik pracuje bez zarzutu. Nawet jeśli zablokuje się bendiks, żeby się nie wysunął, to i tak się kręci, więc myślę, że to nie wina kół zębatych. Może być tak, że wypalony /przegrzany styk w stacyjce daje zbyt mały prąd na całkowite wysunięcie (i złączenie) elektrowłącznika? 

IMG_20200607_114840.jpg

IMG_20200607_114923.jpg

1591523970513-1535740823.jpg

Edytowane przez TomaszStach
Opublikowano

Ale widać że bendiks jednak uderza w bok wieńca koła zamachowego bo jest wybite. Proponował bym zacząć od delikatnego zafazowania tego. A może przykręcony rozrusznik bym nie do końca tak jak powinien.... nie wiem... by trzeba popatrzeć czemu tak ten bok wybija.

Opublikowano

Ale zauważyłem, że nawet jak zablokuję bendiks, żeby się nie wysunął to i tak się kręci. Więc gdyby nawet nie wpadał w ząbki to by się kręcił 

Opublikowano

Bendix będzie się kręcił bo jest na wirniku ... Ty uważaj z tym blokowaniem podczas próby na ostro bo jeśli palcem będziesz przytrzymywał bendix a zrobisz zwarcie między cienkim kablem a grubym zasilającym to może być bubu

Opublikowano

Blokowałem deską. Ale mniejsza o to. Ja to rozumiem tak. Mówicie że jeśli ząbki są zdarte i bendiks nie może do końca wskoczyć, to elektrowłącznik też nie złączy tych dwóch styków, i rozrusznik nie będzie się kręcił. No więc wsadziłem deskę w bendiks, żeby nie wysunął się do końca, tylko się zablokował (tak jak o ząbek), to mimo tego że się nie wysunął to cewka i tak zwarła styki i rozrusznik się kręcił. Więc jeśli ząbki by blokowały pełny przesuw bendiksa, to on by się kręcił po Ząbkach, ale nie obracał wału. A w moim przypadku jest tak że dochodzi do wieńca, prawdopodobne zazębia ale rozrusznika się nie kręci, tak jakby elektrowłącznik nie łączył styków. Ale gdy wyjmę rozrusznik i na stole jest połączony z akumulatorem, łącząc cienki kabel od elektrowłącznika z + akumulatora wszystko działa jak należy

Opublikowano

Bendix powinien mieć sprężynę i nawet jeśli by trafił w wieniec to styki powinno zrobić zwarcie. A u ciebie wygląda to tak jakby coś blokowało elektromagnes. A próbowałeś łączyć ten cienki kabel z zasilającym jak rozrusznik był założony?? Może podczas skręcania coś go podpiera .

Opublikowano

Ze stacyjki to tylko częściowo potrzebny jest prąd do ruszenia elektrowłącznika , większość prądu elektrowłącznik bierze z tej grubej śruby od strony rozrusznika więc to raczej nie stacyjka , zresztą tam gdzieś powinien być przekaźnik (tłumaczę to najprościej jak potrafię ) 

Na zdjęciu nie widzę więc powiedz mi , ta blaszka do której jest przykręcony cienki kabel do której śruby jest dołaczona

Opublikowano (edytowane)

Do żadnej. Wg schematu instalacji elektrycznej cały układ rozrusznika wygląda tak. Do rozrusznika dochodzi + z akumulatora i odchodzą jeden do alternatora, dwa czerwone grube (30)i jeden od elektrowłącznika czarny (50). Jeden czerwony idzie do stacyjki, drugi przez bezpieczniki do świateł awaryjnych itd, a czarny idzie do stacyjki (50). Mam tylko jeden przekaźnik w bezpiecznikach, z którego czerwony przewód daje napięcie na wskaźnik. 

IMG_20200607_133041.jpg

IMG_20200607_133051.jpg

Założyłem rozrusznik. Przez kluczyk jest bez zmian. Jeśli odkręcę ten cienki przewód od elektrowłącznika, a zastąpię innym, który dotknę do Śruby + zapala bez problemu 

Edytowane przez TomaszStach
Opublikowano

Czy ten pierścionek jest dobrze założony?? Jeśli tak i po założeniu rozrusznika odpali na krótko z cienkiego i zasilającego kabla a nie odpali z kluczyka to coś może z instalacją ale wątpię a jeśli nie odpali na krótko to coś z elektromagnesem musi być

Screenshot_20200607-141453~2.png

Opublikowano

No dobra , elektrowlacznik jest dobrze założony , to teraz proponuje zrobić włącznik tak jak robiłeś na stole tylko że zrób na kombajnie z normalnie zamontowanym rozrusznikiem 

Właściwie to przy większości problemów z rozrusznikiem jeśli chcemy sami naprawić rozrusznik to najpierw powinniśmy go rozkręcić wydmuchać sprężonym powietrzem i umyć w benzynie dokładnie we wnętrzu wszystkie elementy , taki zabieg bardzo często działa cuda 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze spróbuj odłączyć ten cienki kabel i przekręcić kluczykiem w ten sposób będziesz słyszał czy masz i gdzie jest przekaźnik 

A skoro odpala kabelkiem no to wina jest raczej po stronie instalacji 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano

Założyłem przycisk. Jeden przewód podłączyłem pod 15, żeby prąd był po przekręceniu kluczyka, a drugi przewód wykorzystałem oryginalny, który jest przy elektrowłączniku. Dodatkowo poluzowałem rozrusznik, żeby nie było, że gdzieś go ciśnie. Bez zmian.

Opublikowano

Już tak zrobiłem i zapala bez problemu. Pisałem o tym 6 postów wyżej. Ominąłem całą instalację, tak jak kazałeś i działa. Potem ominąłem stacyjkę, ale wykorzystałem oryginalny przewód do elektrowłącznika i nie działa. Przewód idzie do stacyjki przez jedno albo dwa złącza. Wychodzi na to, że ten przewód coś nie łączy. Albo przepalony, albo na którymś złączu jest luźno. No bo już chyba nie ma innej możliwości.

Opublikowano

Koledzy, widzę że dobrze kombinujecie. Odpowiadając dla kolegi Maroko trzeba stwierdzić tak, że przy łączeniu rozrusznika na krótko pomijamy wszelkie styki, w elektromagnesie, stacyjce, przycisk rozruchu, oraz połączenie z masą. Z biegiem czasu wszędzie tam pojawiają się wypalenia i nalot utrudniający przepływ prądu, a co za tym idzie spadek napięcia, dlatego siła elektromagnetyczna z jaką jest uruchamiany elektrowłącznik przy paleniu z kluczyka teoretycznie może być mniejsza, niż przy paleniu na krótko. Wówczas, jak fazy na zębach są zużyte zębnik bendiksa nie ma siły żeby zazębić (wbić się) w wieniec, tymczasem przy paleniu na krótko ta siła  na pewno jest większa i wtedy zazębnik się zazębia.

Na zdjęciach Stacha ewidentnie widać, że jednak zęby zębnika bendiksa, jak i więńca od czoła są wypłaszczone. Według mnie należy te za fazowania poprawić na zębniku rozrusznika i to zrób, od czoła zęba pozostaw około dwóch do 3 mm płaskiej powierzchni resztę zafazuj na skos, to samo należało by zrobić na wieńcu zębatym, ale tam już jest o wiele trudniej.

Trzeba pamiętać że te skosy należy wykonać tylko z jednej strony i przyjrzeć się dokładnie żeby były wykonane z właściwej strony. Myślę że to powinno pomóc.

Prawidłowo powinno być tak, że rozrusznik nie powinien się uruchomić jak zębnik nie zazębi się z więńcem. Ale to zależy od konstrukcji bendiksa.

Opublikowano

Na dzisiaj koniec. Jutro kupię spray do czyszczenia styków, po drodze przewód przechodzi przez trzy kostki. Tam wszystko jeszcze raz przejrzę, umyję i może to się uda 

Opublikowano

TomaszStach - jak już masz wyjęty rozrusznik, pokręć więńcem zębatym i zrób zdjęcie zębów w miejscu najmniejszego ich zużycia. Będzie można porównać z tym, co widać na poprzednim zdjęciu wieńca.

Opublikowano

Panowie, dzisiaj kupiłem specjalny spray do czyszczenia styków, taki, żeby rozpuścił te wszystkie naloty, smary, patynę itd. No i jak narazie wygląda na to, że jest naprawione. Przedtem te złącza tylko przedmuchałem sprężarką, ale wygląda na to, że to było za mało. Po myciu w tym płynie, i zastąpieniu starej końcówki na przewodzie do elektrowłącznika (takie jakby widełki aluminiowe, żeby śrubkę poluzować i wysunąć kabel), pełną końcówką oczkową (dla większej powierzchni styku), zapalałem kilkanaście razy, i było wszystko dobrze. Tak że teraz czekamy do żniw i zobaczymy czy problem się powtórzy (tfu tfu tfu). Pozdrawiam i dziękuję za zaangażowanie.