Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może się ktoś orientuje jakie są potrzebne dokumenty do sprawy spadkowej gospodarstwa u notariusza oprócz aktów urodzenia spadkobierców i małżeństwa, aktu zgonu, ? i jakie orientacyjnie są stawki notariuszy za tego typu sprawę (pow. gospodarstwa ponad 8 ha i budynki) i ile czasu może im to zająć ?

Opublikowano
4 minuty temu, piotreksz231 napisał:

jasne można w sądzie ale u notariusza szybciej z tego o wiem

Notariusz robi sprawy spadkowe ? Poważnie ??

Opublikowano

Wszystko da się załatwić u notariusza za jednym podejściem koszt max 500 zł. A jeżeli chodzi o dokumenty to wszystko zależy po kim spadek. Każda sprawa jest indywidualna więc trzeba na wycieczkę do notariusza. 

Opublikowano
3 godziny temu, LUKAS11 napisał:

Wszystko da się załatwić u notariusza za jednym podejściem koszt max 500 zł. A jeżeli chodzi o dokumenty to wszystko zależy po kim spadek. Każda sprawa jest indywidualna więc trzeba na wycieczkę do notariusza. 

Kolego obyś miał rację z tymi kosztami bo jakoś nie uśmiecha mi się wydać u notariusza kilka tys. jak mnie kilka osób straszyło, wolał bym te pieniądze przeznaczyć na coś innego no ale cóż poradzić.

Opublikowano (edytowane)

Sądownie taniej i też prosto, tylko dłużej trzeba czekać. Musisz pamiętać, że nie jest to szczegółowy podział spadku. Jeśli jesteś jedynym spadkobiercą to no problem, ale jeśli jest was więcej to lepiej uzgodnić co komu i z tym udać się do notariusza, a wtedy koszty liczone są w tysiącach. Taki dział,  1/2, czy 1/3 choć tani nic nie daje, bo to są tylko udziały.

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
2 godziny temu, LUKAS11 napisał:

Tak było przerabiałam ten temat w tamtym tygodniu. Jeden akt dziedziczenia + dwa dokumenty zrzekające się że spadku. 

to super, a tak z ciekawości to ile kolego zajęło ci załatwianie całej sprawy ? mi w jednym miejscu notariusz powiedział 2-3 tyg. ale to podejrzewam że z racji tego że ma dużo pracy a 2 nic nie mówił o terminach.

Opublikowano

W moim przypadku z racji tego że dziedziczyłem po zmarłym bracie a rodzice zarzekali się spadku to potrzebny był mój akt urodzenia, akt małżeństwa rodziców oraz ważne dowody osobiste. Akty dostałem od ręki w gminie a u notariusza  to 1,5 godziny i po sprawie. Tylko u mnie to była prosta sprawa. Pamiętaj że notariusz nie wyszczególnia co wchodzi w skład spadku pole maszyny czy inne, tylko ja mam zapis że spadek dziedziczę w całości. Chyba że jest testament i jest w nim opisane co dla kogo. 

Opublikowano
4 godziny temu, LUKAS11 napisał:

W moim przypadku z racji tego że dziedziczyłem po zmarłym bracie a rodzice zarzekali się spadku to potrzebny był mój akt urodzenia, akt małżeństwa rodziców oraz ważne dowody osobiste. Akty dostałem od ręki w gminie a u notariusza  to 1,5 godziny i po sprawie. Tylko u mnie to była prosta sprawa. Pamiętaj że notariusz nie wyszczególnia co wchodzi w skład spadku pole maszyny czy inne, tylko ja mam zapis że spadek dziedziczę w całości. Chyba że jest testament i jest w nim opisane co dla kogo. 

Ja dowiadywałem się tylko wstępnie u notariusza co jest potrzebne jakie dokumenty i brat czeka na brakujący akt z gminy i można już się udać na dobre do notariusza tylko że my z bratem umówiliśmy się że chcemy podzielić gospodarstwo (nie po równo) odrazu z myślą o dotacjach tak żeby można było coś wziąć na dwóch tylko teraz to nie wiem jak to zrobić skoro mówisz że notariusz nie wyszczególni co dla kogo która działka, (a sprawa dziedziczenia jest po ojcu)

Opublikowano
4 godziny temu, LUKAS11 napisał:

To w takim razie trzeba przedstawić wasz "plan" Notariuszowi i was poinformuje co i jak. 

ok dzięki kolego po niedzieli pogadamy z notariuszem co i jak