Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z silnikiem Perkins 3 cylindrowy 38km Ursus 2812, mianowicie z kolektora wydechowego leje się olej a z tłumika pryska olejem, kopci na siwo/biało i śmierdzi nie przepalonąropą.

Olej wymianiany niedawno.

P_20200508_175548.jpg

received_710440606426534.jpeg

P_20200508_175535_compress21.jpg

Opublikowano

Jak śmierdzi paliwem, to wtryskiwacze sprawdzić na początek. Chociażby jak pylą po wyjeciu.

Silnik chodzi równo?

Jesli to olej to zdjąć kolektory i obejrzeć ile się da czy nie widać oleju na którymś z zaworów 

Opublikowano

Odkreć korek od chłodnicy i zobacz czy ci nie pompuje spalin do chłodnicy bo mi to rroche na wywaloną uszczelka pod głowicą wygląda.

Pozdrawiam

Opublikowano
12 godzin temu, traktorserwisolx napisał:

Witam ! Pęknięty przewód gumowy łączący kolektor ssący z filtrem i silnik zaciągnął kurzu polowego co spowodowało wypracowanie pierścieni tłokowych i tulei cylindrowych .🕵️💰

To jest najczęstsza przyczyna agonii tych silników. 

Opublikowano
44 minuty temu, karbex napisał:

Odkreć korek od chłodnicy i zobacz czy ci nie pompuje spalin do chłodnicy bo mi to rroche na wywaloną uszczelka pod głowicą wygląda.

Pozdrawiam

Patrzyłem nie ma oleju w płynie.

Tylko olej cały czas jest z pieniony piana i nie robi się zbytnio brudny.

Opublikowano (edytowane)

Ale to nie chodzi o to czy jest olej w płynie tylko dolej do pełna chłodnice, zapal i zobacz czy ci powietrza (a dokładniej spalin) nie pompuje do chłodnicy. Jak uszczelka pada może nie pompować ale zwykle pompuje

A jakim olejem go zalałeś ? Bo że sie pieni to dziwna sprawa

Pozdrawiam

Edytowane przez karbex
Opublikowano

Płynu nie ubywa, i nie ma oleju ani bąbelków w płynie.

Olej to jakiś mannol 5w40.

Najwięcej tego oleju cieknie jak się długo jedzie na małych obrotach, jak się da w p#zde to tak nie cieknie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Krzys375
      Witam,
      Ursus 4514 96'

Założyłem naprawione wtryski bo wszystkie lały, nowe paski klinowe SPA1357, nowy alternator.

Po odpalaniu ciągnika coś, gdzieś piszczy.

Pasek bardzo mocno poluzowałem ale ciągle piszczy.

Co może być przyczyną? Pompa wody, sprężarka? Czy pompa wtryskowa jeśli jest zużyta może wydawać taki dźwięk - nie wiem . . . wtryski są zregenerowane a mówił mi Pan od naprawy że jeśli pompa słaba może nie mieć siły podać paliwa.

Proszę o pomoc
    • Przez plati
      Witam

Podrzucić ktoś jakis serwis który zajmuje sie generalna naprawa perkinsa włącznie z osiowaniem wału i obrabianiem bloku pod wymiar?
    • Przez masseyf12
      Witam, jak można wybić,wycisnąć tuleje z silnika perkins a4.236? Pękła mi jedna tuleja i chciałbym ją wyciągnąć bez odkręcania silnika. Czy da się ją jakoś wyciągnąć domowym sposobem, czy coś w tym stylu.( w c-360 nie ma problemu bo tuleje są ''mokre''), A w tym silniku są wciskane w kadłub. Czy ktoś sam wyciskał taką tuleje, jeśli tak to proszę o pomysły i propozycję.
    • Przez ClaasDominator
      Witam serdecznie . Chcialem zapytac ile wchodzi oleju do przekładni vario Fendt 818 i jak sie wymienia olej i filtry,czy trzeba kalibrowac skrzynie.Jaki olej stosujecie .Pozdrawiam i dziekuje za cenne podpowiedzi i rady.
    • Przez cezar12
      Witam. Mam duży problem z nh Td 80. Historia jego nie znam  bo wziolem go w rozliczeniu. A problem jest taki jak w tytule czyli leci ciurkiem płyn chłodniczy z dołu głowicy od przodu silnika. Leci oczywiści na zewnatrz. Leci ciurkiem. I mam pytanie co to może być? Czy to brok w głowicy puścił czy co może być?
  • Dodaj nową pozycję...
v